Nihil Interit 20 vuotta

Runoyhdistys Nihil Interitin 20-vuotisjuhlaa vietettiin vuonna 2013. Yhdistyksen ydin kiteytyy Ovidiuksen Muodonmuutoksista lainattuihin sanoihin: Omnia mutantur, nihil interit – kaikki muuttuu, mikään ei häviä.

Runoyhdistys syntyi perustajiensa Tommi Parkon ja Markus Jääskeläisen tietoisesta idealismista. Nimellä haluttiin korostaa muutosta, joka usein tapahtuu huom20-V-logo-red-nettiinaamattomasti.

Nihil Interit on ollut monimuotoistuvalla runouskentällä muutoksen katalyyttinä. Keskeistä yhdistyksessä on koko ajan ollut tekeminen, ei niinkään puhuminen. Tekemistä on edelleen.

Juhlavuonna käynnistettiin ja toteutettiin useita uusia hankkeita:

  • Ota runoilija! -hanke välitti ammattirunoilijoita esiintyjiksi.
  • Tuli&Savu-runoklubit kiersivät vuoden aikana Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa, Seinäjoella ja Jyväskylässä
  • Hienon juhlalogon suunnitteli Leena Lahti suunnittelutoimisto La&La:sta.
  • Tuli&Savu-lehtien laaja näyttely  pidettiin Helsingissä, Rikhardinkadun kirjastossa 2.–30.8.2013. Näyttelyssa pääsi esille paitsi runous myös lehden ainutlaatuinen visuaalinen ilme. Kirjatornin alakerroksessa oli esillä lehden kansia ja taittoa. Lisäksi lehdessä vuosien varrella ilmestyneitä runoja oli siroteltu ympäri kirjastoa.
  • Pääjuhlaa vietettiin lokakuussa Turun kansainvälisten kirjamessujen yhteydessä:

Perjantaina 4. 10. Agricola-lava:lla julkistettiin lajissaan ensimmäiset Nihil Interit -runouspalkintojen saajat. Lue lisää täältä

Lauantaina 5.10. pidettiin Nihil Interit -seminaari teemalla ”Runouden muutokset eilen ja huomenna”. Aiheesta keskusteli joukko entisiä ja nykyisiä runouslehti Tuli&Savun tekijöitä: Tuomo Karhu, Tiina Lehikoinen, Leevi Lehto ja Miia Toivio. Keskustelua johti Mikael Brygger.

Runomaratonissa lauantaina 5.10.2013 Turun ylioppilasteatterissa (Linnankatu 24, Turku) oli yli 30 esiintyjää ja huikeaa tunnelma.

Messuosastolla A-hallissa oli nähtävänä makupaloja elokuussa Helsingissä Rikhardinkadun kirjastossa esillä olleesta Tuli&Savu-näyttelystä.

Katso tunnelmakuvia juhlistamme