Tule kurssille!

SYKSY 2020

Runokuu: Runous ja digitaaliset ympäristöt 22.-29.8. 2020

Runous tervehtii uusia tekniikoita ilolla ja uteliaisuudella, koska uudet keinot tarkoittavat runoilijalle uusia mahdollisuuksia.

Nihil Interitin ja Runokuun järjestämä kurssi on suunnattu digitalisaatiosta kiinnostuneille runoilijoille. Kurssilla käydään läpi tapoja, materiaaleja, kanavia ja välineitä, joilla runoutta tehdään ja julkaistaan digitaalisessa ympäristössä. Mutta ennen muuta kurssi pohtii, miten inspiroitua digitaalisesta ympäristöstä.

Ohjaajana toimii runoilija Karri Kokko. Kurssi sisältää ennakkotehtävän, jonka saa ilmoittautumisen jälkeen.

Kurssi pidetään la-su 22.-23.8. ja la 29.8. klo 11-15 verkkokurssina.

Kurssin hinta: Nihil Interitin jäsenelle 80€/kurssi, opiskelijalle, joka ei ole jäsen 90€ ja muille ei-jäsenille 105€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: 12.8. mennessä: sanni.purhonen@pp.inet.fi.

Yhteistyössä: Nuoren Voiman Liitto

KEVÄT 2020

Runoilijan editointitaidot -verkkokurssi 13.-27.5. 2020

Milloin runo on valmis ja millaisia prosesseja valmiin runon taustalla voi olla?

Verkkokurssilla tutustutaan runouden keinoihin editoinnin ja tekstien muokkaamisen näkökulmasta. Editoimisen lähtökohta on havaitseminen ja tarkka lukeminen. Jokainen kirjoittaja hyötyy lukemisen ja editoimisen tekniikoista. Editoimisen voi nähdä myös kirjoitusprosessin yhdeksi vaiheeksi.

Kurssin näkökulmana on uudelleen kirjoittaminen ja tekstien editointi. Runo on tuskin koskaan kertakirjoittamalla valmis, vaan vaatii työstämistä.

Kurssilla harjoitellaan editoimista käytännössä sekä käydään läpi myös erilaisia runon keinoja sekä runousestetiikkoja. On tärkeää tiedostaa kirjoittajan oman estetiikan ja toimittajan/editoijan estetiikan erot ja yhtäläisyydet. Mitkä ovat editorin vastuut ja vapaudet?

Kurssi tarjoaa uusia näkökulmia ja konkreettisia työkaluja paitsi runon kirjoittajille myös kustannustoimittajille tai sellaisiksi aikoville. Työskentelyalustana on Google classroom ja zoom-videotapaamiset. Kurssille osallistujilla olisi hyvä olla 3-5 runoa, joita käytetään editointiharjoituksissa.

Kurssin aikataulu: Etäkokoontumiset 3 X 3h 13.5., 20.5. ja  27.5. kello 17-19.30 (Zoom). Osallistuja saa palautetta teksteistään ryhmältä ja ohjaajalta.

Kurssin hinta: Nihil Interitin jäsenelle 80€/kurssi, opiskelijalle, joka ei ole jäsen 90€ ja muille ei-jäsenille 105€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Ohjaaja: Juha Rautio on runoilija, kustannustoimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja. Koulutukseltaan hän filosofian maisteri ja on opiskellut pääaineenaan kirjallisuustiedettä Tampereen yliopistossa. Lisätietoja: juha.t.rautio@gmail.com

Ilmoittautumiset 8.5. mennessä:  sanni.purhonen@pp.inet.fi. Yhteistyössä mukana KSL-opintokeskus.

Videorunokurssi: liikkuvan runouden laboratorio 18.-19.1. 2020

Videorunoudessa liikkuvan kuvan ja kielen runous lyöttäytyvät yhteen. Mitä mahdollisuuksia video välineenä tarjoaa runoudelle, millaista voisi olla runous joka nojautuu liikkuvaan kuvaan ja visuaalisuuteen? Kurssilla tutkaillaan videorunouden mahdollisuuksia, tehdään erilaisia kokeiluja ja harjoituksia, keskustellaan ja etsitään uusia tapoja lähestyä videorunoutta lajina sekä laitetaan alulle oma videorunoprojekti. Jos olet kirjoittanut runon, johon haluaisit tehdä videon, ota se mukaan. Ennakkotietoja videoeditoinnista et tarvitse, sillä saat kurssilla myös lyhyen johdatuksen videon koostamiseen. Ota mukaan myös oma läppäri, jos mahdollista.

Kurssin vetäjä Niina Oisalo on julkaissut esikoiskokoelmansa Valaan silmä, pilvien hai (Kolera kustannus) vuonna 2017. Hän työskenteli viime vuoden keväällä Nokturno-runouslehden digitaalisessa residenssissä videorunouden parissa, ja on julkaissut kaksi videorunoa. Lue lisää residenssiprojektista: http://residence4.nokturno.fi

Kurssin hinta: Nihil Interitin jäsenelle 80€/kurssi, opiskelijalle, joka ei ole jäsen 90€ ja muille ei-jäsenille 105€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Kurssi järjestetään Nihil Interitin toimistolla Alppitalolla Helsingissä. Osoite: Karjalankatu 2 B 24, 2. krs. Kurssin kesto 2×7 oppituntia päivittäin klo 11-17.00. Paikalle pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä: bussi 23 ja spora 3 tuovat suoraan tapahtumapaikalle (Karjalankadun pysäkki).

Lisätietoja ja ilmoittautumiset 4.1. mennessä: sanni.purhonen@pp.inet.fi. Yhteistyössä mukana KSL-opintokeskus.

SYKSY 2019

Näkymättömästä kirjoittaminen 17.-18.8. 2019

Miten sanallistaa kaikkea sitä, mikä ei helposti sanoiksi solahda? Näkymättömästä kirjoittaminen -kurssilla käydään läpi erilaisia runokeinoja ja tutkitaan miten esim. rytmi, metaforat, riimit, toisto ja asemointi rakentavat tekstissä merkityksiä, joita kirjaimellinen kielenkäyttö ei tavoita. Tutkiskellaan myös omia aistimisen ja vastaanottamisen tapoja ja otetaan askelia oman näkokulman laajentamista kohti. Kurssi koostuu ennakkotehtävästä, valikoiduista tekstiesimerkeistä, kirjoitusharjoitutksista, muiden osallistujien tekstien kommentoimisesta ja keskustelusta.

Kurssin vetäjä Raisa Marjamäki on julkaissut kokoelmat Katoamisilmoitus (Palladium Kirjat, 2010) sekä Ei kenenkään laituri (Poesia, 2014) ja työskentelee tällä hetkellä kolmannen kokoelmansa parissa. Hän on myös Poesian kustannustoimittaja, sekä opettanut kirjoittamista mm. Jyväskylän Avoimessa yliopistossa ja Oriveden Opistolla.

Kurssi järjestetään osana Runokuuta 17.8.- 18.8. 2019. Paikkana on Nihil Interitin toimisto Helsingin Alppitalossa (Karjalankatu 2 B 24, 2. krs).

Kurssin hinta: Nihil Interitin ja Nuoren Voiman Liiton jäsenelle 80€, opiskelijalle, joka ei ole jäsen 90€ ja muille ei-jäsenille 105€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Ilmoittaudu 8.8. 2019 mennessä osoitteeseen: sanni.purhonen@pp.inet.fi

UUTUUS! Runokurssi: Kirjoita runosarja! 23.-24.11. 2019

Kurssilla kirjoitetaan runosarja tai runokokoelman osasto. Kurssi sopii niin omaa runokokoelmaansa tai vaikka runozineä suunnitteleville.

Osallistujilla olisi hyvä olla vähintään muutama runoluonnos kirjoitettuna ennen kurssia, mutta myös pidemmälle kirjoitettuja runoja voi tulla hiomaan. Kurssin ohjaaja Juha Rautio on runoilija, kustannustoimittaja ja kirjoittamisen opettaja.

Kurssin hinta: Nihil Interitin jäsenelle 80€/kurssi, opiskelijalle , joka ei ole jäsen 90€ ja muille ei-jäsenille 105€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Kurssi järjestetään Nihil Interitin toimistolla Helsingin Alppitalossa (Karjalankatu 2 B 24, 2. krs).

Lisätietoja ja ilmoittautumiset 16.11. mennessä: sanni.purhonen@pp.inet.fi

KEVÄT 2019

Englanninkielinen äänirunouskurssi Brazen Heads 27.-28.4. Nihil Interitin toimistolla Alppitalossa (Karjalankatu 2 B 24, 2. krs.). Vetäjinä runoilija Daniel Malpica ja taiteilija Steve Maher.

Brazen Heads on työpaja, jossa tarkastellaan äänen ja puheen synteesiä työkaluna sävellysprosessissa, sekä näiden konteksteja, jotka tukevat, inspiroivat ja auttavat luovan kirjoittamisen työssä.

Osallistujia haastetaan tutkimaan konsepteja, jotka ympäröivät synteettisen puheen alustoja, kuten Vocoder, puhesynteesi ja voice-user interface (VUI) osana luovaa kirjoittamista. Luovan kirjoittamisen harrastajat, runoilijat, ohjelmoijat, elektroniset muusikot ja spoken word-artistit ovat enemmän kuin tervetulleita.

Opetuskieli ja materiaalit ovat englanniksi. Ad hoc kääntäminen suomeksi tarvittaessa mahdollista.

Kurssin hinta: Nihil Interitin jäsenelle 75€/kurssi, opiskelijalle, työttömälle ja eläkeläiselle joka ei ole jäsen 85€ ja muille ei-jäsenille 100€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Ilmoittaudu viimeistään 20.4. 2019 →  sanni.purhonen@pp.inet.fi

→ Facebook

Minäkuvia, sinäkuvia – yhteisökirjoittamisen kurssi 25.-26.5. 2019 Nihil Interitin toimistolla Alppitalossa (Karjalankatu 2 B 24, 2. krs.). Vetäjänä runoilija Timo Harju.

Mikä on runoilijan paikka vankilassa, turvakodissa, hoivakodissa? Entä kadunkulmassa tai ostoskeskuksen aulassa? Millaista on taiteellisesti korkeatasoinen runous, joka kirjoitetaan suorassa vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa? Millaista on yhteisötaiteilijan ammattietiikka?

Kurssilla kokeillaan kahta toiselle kirjoittamisen metodia: runomuotokuvaa ja korvarunoa. Keskustellaan paljon taiteesta hoitolaitoksissa. Annetaan aikaa osallistujien omille yhteisötaidehaaveille ja tarvittaessa sparrataan projekti-ideoita. Sinäkuvien peiliksi ja vastapainoksi kirjoitetaan omakuvia. Hyvässä vuorovaikutuksessa on osattava kuunnella sekä itseä että toista.

Kurssin hinta: Nihil Interitin jäsenelle 80€/kurssi, opiskelijalle, työttömälle ja eläkeläiselle joka ei ole jäsen 90€ ja muille ei-jäsenille 105€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Ilmoittaudu viimeistään 11.5. 2019 → sanni.purhonen@pp.inet.fi

→ → Facebook