RUNKO-jatkohanke 2017

Voiko autismikirjon henkilön tapa hahmottaa maailmaa olla kirjoittamisessa vahvuus? Onko kieli yhdistävä silta vai erottava aita ihmisten välillä?

Runko-kansi-pieni

Nihil Interitin ja Autismisäätiön Runoutta kommunikaatioon -hanke (RUNKO-hanke) tutki runouden ja autismikirjon yhteisiä mahdollisuuksia.

Vuonna 2017 autismikirjon henkilöiltä kerättiin pienimuotoisia tekstejä, kuten runoja, aforismeja, novelleja ja anekdootteja. Tekstit on nyt koottu kirjaan Puhu hereille – kirjoituksia autismikirjolta (Into Kustannus 2018).

Autismikirjon henkilöille on usein tyypillistä nähdä asioissa sellaisia piirteitä, joita muut eivät havaitse. Tämä on kiinnostava lähtökohta runoudelle ja sanataiteelle. Puhu hereille – kirjoituksia autismikirjolta kokoaa ensi kertaa yhteen autismikirjon henkilöiden oman kaunokirjallisen äänen.

Kirjan tekstit on kerätty kirjoituskeräyksellä, jonka teemana oli kommunikaatio. Kirjassa on tekstejä seuraavilta kirjoittajilta: K. Autio, Marko Heiskanen, Pia Hämäläinen, Juuso Juntunen, Liisa Karhunen, Lauri Katajainen, Ari Liinasaari, Hannele Maahinen, Soihtu-Varis Meura, Lassi Peltomaa, Tuulikki Pietarila, Jani Rikhard, Heini Takasuo, Tuomo Tams ja nimimerkki Osaton.

Lisäksi mukana on asiantuntija-artikkeleita seuraavilta hankkeessa mukana olleilta: Tommi Parkko ja Sanni Purhonen (esipuhe), Veeti Nevalainen, Tiina Lehikoinen, Vesa Korhonen ja Rita Dahl. Kirjan ovat toimittaneet Janette Hannukainen, Tuomas Leppäniemi, Veeti Nevalainen, Sanna Rämö ja Sanni Purhonen.

Kirjan tuottivat yhteistyössä Runoyhdistys Nihil Interit ja Into Kustannus. Hanketta ovat tukeneet taloudellisesti Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto sekä 62 joukkorahoittajaa.

TILAA KIRJA:
Laita viestiä osoitteeseen janette.hannukainen(at)gmail.com

Otsikoi viestisi Tilaus: Puhu hereille, ja liitä mukaan nimesi ja postiosoitteesi (laskutusta varten). Kerro myös, oletko jäsen, ja montako kappaletta kirjaa haluat tilata.

Hinnat: Nihil Interitin jäsenille: 15e (sis. Alv. 10%). Ei-jäsenille: 20e (sis. Alv. 10%)

Kirjahanke on jatkoa Nihil Interitin ja Autismisäätiön vuonna 2014 alkaneelle yhteistyölle.