Opettaja, varaa nyt kouluusi runoilijavieras syyskuussa!

Runoyhdistys Nihil Interitin toukokuussa järjestämällä runoilijakiertueella runoilijat esiintyivät yläkouluissa Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Päijät-Hämeessä. Seuraava kiertue on luvassa syyskuussa, 11.-16.9. Silloin bussi suuntaa Helsingistä Jyväskylän kautta Ouluun ja sieltä kohti Savolinnaa, Kymenlaaksoa ja takaisin pääkaupunkiseudulle.

Haluaisitko sinä kouluusi runoilijavieraan? Voit nyt ilmoittaa kiinnostuksestasi, pyrimme ottamaan mahdollisimman monen koulun toiveet huomioon.

Kiertue on osa Nihil Interitin RUNOUTTA!-hanketta, joka vie nykyrunoutta koululaisten ulottuville. Hanke on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaohjelmaa. Se on saanut avustusta Antti ja Jenny Wihurin säätiöltä ja WSOY:n kirjasäätiöltä.

RUNOUTTA!-kiertue käsittää yhteensä sata runokeikkaa noin neljässäkymmenessä koulussa ympäri maata. Runokeikat voivat olla esiintymisiä yhdelle luokalle tai koko koululle, runonlukutilaisuuksia, runouden esittelyä tai runoilijan työstä kertomista, työpajoja tai tietoiskuja.

Silloin kiertue suuntautuu Itä-Suomeen. Keikkapaikkakunnilla runoilijat esiintyvät myös iltaisin mm. kirjastoissa ja baareissa.

Koulut voivat ilmoittaa halukkuutensa vastaanottaa runoilijavieras. Mukaan kannattaa laittaa aikataulutoive sekä maininta siitä, minkä tyyppinen vierailukäynti olisi sopivin.  Mitä nopeammin ilmoittaudut, sitä varmemmin toiveesi otetaan huomioon. Ilmoittautua voi 15.8. mennessä osoitteeseen: tiedotusnihil@gmail.com

Runoilijat saavat keikkapalkkion hankkeen budjetista, mutta matkakulujen kattamiseksi kouluilta veloitetaan 50 € / runoilijavieras. Toukokuun kiertueen ohjelma valmistuu huhtikuun alussa.

Lisätietoja kiertueesta:
Nihil Interit, Tommi Parkko, parkko@kaapeli.fi
Tuula Sipilä, tiedotusnihil@gmail.com
http://www.runoutta.fi
http://www.nihilinterit.fi

Runoilijakiertueen päätös Malmin kirjastossa 13.5.

Runoilijakiertue kuljettaa 8.-13.5.2017 runoilijoita Turun, Rauman, Porin, Tampereen ja Lahden kautta Järvenpäähän ja pääkaupunkiseudulle. Runoyhdistys Nihil Interitin järjestämällä kiertueella runoilijat vierailevat ja esiintyvät alueen yläkouluissa. Viikon aikana runoilijoita voi kuulla myös iltaklubeilla.

Kiertue on osa yhdistyksen RUNOUTTA! Kouluun|Kiertue|Kilpailu -hanketta, joka vie nykyrunoutta koululaisten ulottuville. Toinen kiertueviikko on tiedossa 11.-16. syyskuuta, jolloin bussi suuntaa Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Kevään kiertueella ovat mukana runoilijat Merita Berg, Anja Erämaja, Janette Hannukainen, Harri Hertell, Irina Javne, Juha Jyrkäs, Mervi Kariniemi, AP Kivinen, Juho Kuusi, Emilia Lehtinen, Outi-Illuusia Lilja, Kalle Niinikangas, Katriina Ranne, Juha Rautio, Niina Rintala, Kimmo Räntilä, Mia Rönkä, Heikki Saure, Elsa Tölli ja Tuija Välipakka. Lisäksi iltaklubeilla esiintyy paikallisia runoilijoita.

Nihil Interitin RUNOUTTA!-hanke on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaohjelmaa. Se on saanut avustusta myös Antti ja Jenny Wihurin säätiöltä ja WSOY:n kirjasäätiöltä.

Runobussin aikataulu ja iltaklubit

8.5. Turku – bussi lähtee!

8.5. Rauma, Kunniavieras-klubi klo 19.00 Raumanlinnan kellarissa, Valtakatu 5.
Mukana Tommi Parkko, Merita Berg, Nina Rintala, Siiri Nevalainen, Kalle Niinikangas, Elsa Tölli, Harri Hertell, Mervi Kariniemi, Anja Erämaja ja Kimmo Räntilä. Kunniavierasklubi yhdistää runouden performanssitaiteeseen. Yhteistyössä Taiken kanssa.

9.5. Pori, Kunniavieras-klubi klo 19.00 Studio Hilkka, Valtakatu 22. Mukana Tommi Parkko, Merita Berg, AP Kivinen, Nina Rintala, Siiri Nevalainen, Kalle Niinikangas, Elsa Tölli, Harri Hertell, Mervi Kariniemi, Anja Erämaja ja Kimmo Räntilä.

10.5. Tampere, Sytytys-klubi#3: Runoutta -kiertue! klo 19.00 Ravintola Teatterikulma, Hallituskatu 19. Mukana Vesa Etelämäki, J.K.Ihalainen, Irina Javne, AP Kivinen, Mervi Kariniemi, Juho Kuusi, Tiina Lehikoinen, Emilia Lehtinen, Mikko Mankinen ja Mia Rönkä.

11.5. Lahti, Tuli&Savu-klubi:Runoutta! klo 19.00 Yritys- ja Kulttuurikeskus Malskissa, Lähikahvila Annie, Päijänteenkatu 9. Mukana Irina Javne, Janette Hannukainen, AP Kivinen, Emilia Lehtinen, Juho Kuusi, Katriina Ranne, Heikki Saure, Tuija Välipakka ja Tuula Hämäläinen. Heikki Saure juontaa.

12.5. Järvenpää, Taidejamit Kallio-Kuninkalan kartano, Ristinummentie 6, Runojamit klo 21.30 alkaen. Mukana Juha Jyrkäs, Outi-Illuusia Lilja, Tommi Parkko, Juha Rautio, Kimmo Räntilä ja Tuija Välipakka.

13.5. Helsinki, kiertueen päätös, Malmin kirjasto klo 14.30
Mukana Juha Jyrkäs, Outi-Illuusia Lilja, Tommi Parkko, Juha Rautio

Muutokset mahdollisia

Lisätietoja kiertueesta:
Nihil Interit, Tommi Parkko, parkko@kaapeli.fi
Tuula Sipilä, tiedotusnihil@gmail.com
http://www.runoutta.fi
http://www.nihilinterit.fi

 

 

 

 

 

Nokturno on täydentynyt – tutustu myös Palindromaattiin!

Vuoden toisessa erässä Nokturno tuo taas runouden ystävien nähtäväksi joukon teoksia kokeellisen ja digitaalisen runouden tekijöiltä. Joukossa on niin videorunoutta kuin menetelmällistäkin runoutta, vankilouhoksista avaruuteen.

Samalla Nokturno on tuttuun tapaan täydentynyt aiemmin nokturno.org -osoitteessa julkaistulla runoudella.

Siirretyn materiaalin joukossa on muun muassa haastatteluja ja keskusteluja sekä runsaasti visuaalista ja konkreettista runoutta. Nyt voit myös tutustua Nihil Interitin Runoutta! -hankkeen digitaalisen runouden kilpailun tuloksena syntyneeseen palindromi- ja visuaalisen kirjoittamisen työkaluun.

Lauri Hein Palindromaatti löytyy sekä Nokturnosta että Runoutta!-hankkeen omilta sivuilta osoitteesta runoutta.fi

Palindromaattiin >>

Nihil Interitin runokiertue käynnistyy

Runoilijakiertue vie runoutta kouluihin osana Suomi 100 -juhlavuotta
Nihil Interitin runobussi starttaa Turusta

Pikkubussillinen runoilijoita kiertää 8.-13.5.2017 Turun, Rauman, Porin, Tampereen ja Lahden kautta Järvenpäähän ja pääkaupunkiseudulle. Runoyhdistys Nihil Interitin järjestämällä kiertueella runoilijat vierailevat ja esiintyvät alueen yläkouluissa. Viikon aikana runoilijoita voi kuulla myös iltaklubeilla.

Runoyhdistys Nihil Interit ei ole kiertuejärjestäjänä aloittelija, sillä ensimmäisen kerran runoilijakiertueita toteutettiin jo vuosina 1998, 1999 ja 2000. Silloinkin asialla oli runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko, joka on toinen ensi vuonna 25 vuotta täyttävän runoyhdistyksen perustajista. Myös tällä kertaa Parkko istuu pikkubussin ratin takana.

– Tämänvuotinen kiertue on osa yhdistyksen RUNOUTTA! Kouluun|Kiertue|Kilpailu -hanketta, joka vie nykyrunoutta koululaisten ulottuville. Käynnissä on myös kirjoituskilpailu 8-luokkalaisille, josta löytyy lisätietoa hankkeen nettisivuilta runoutta.fi, Parkko kertoo.

Toinen vastaavanlainen kiertueviikko on tiedossa 11.-16. syyskuuta, jolloin bussi suuntaa Itä- ja Pohjois-Suomeen.

– Tarkoituksena on järjestää yhteensä 100 runokeikkaa noin neljässäkymmenessä koulussa ympäri maata. Ne voivat olla esiintymisiä vain yhdelle luokalle tai koko koululle, runouden esittelyä tai runoilijan työstä kertomista, työpajoja tai tietoiskuja, hän jatkaa.

Kiertueella ovat mukana runoilijat Merita Berg, Anja Erämaja, Janette Hannukainen, Harri Hertell, Irina Javne, Juha Jyrkäs, Mervi Kariniemi, AP Kivinen, Juho Kuusi, Emilia Lehtinen, Outi-Illuusia Lilja, Kalle Niinikangas, Katriina Ranne, Juha Rautio, Niina Rintala, Kimmo Räntilä, Mia Rönkä, Heikki Saure, Elsa Tölli ja Tuija Välipakka. Lisäksi iltaklubeilla esiintyy paikallisia runoilijoita.

Nihil Interitin RUNOUTTA!-hanke on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaohjelmaa. Se on saanut avustusta myös Antti ja Jenny Wihurin säätiöltä ja WSOY:n kirjasäätiöltä.

Runobussin aikataulu ja iltaklubit

8.5. Turku-bussi lähtee!

8.5. Rauma, Kunniavieras-klubi klo 19.00 Raumanlinnan kellarissa, Valtakatu 5. Mukana Tommi Parkko, Merita Berg, Nina Rintala, Siiri Nevalainen, Kalle Niinikangas, Elsa Tölli, Harri Hertell, AP Kivinen, Mervi Kariniemi, Anja Erämaja ja Kimmo Räntilä. Kunniavierasklubi yhdistää runouden performanssitaiteeseen. Yhteistyössä Taiken kanssa.

9.5. Pori, Kunniavieras-klubi klo 19.00 Studio Hilkka, Valtakatu 22. Mukana Tommi Parkko, Merita Berg, Nina Rintala, Siiri Nevalainen, Kalle Niinikangas, Elsa Tölli, Harri Hertell, AP Kivinen, Mervi Kariniemi, Anja Erämaja ja Kimmo Räntilä. Yhteistyössä Taiken kanssa.

10.5. Tampere, Sytytys-klubi#3: Runoutta -kiertue! klo 19.00 Ravintola Teatterikulma, Hallituskatu 19. Mukana Vesa Etelämäki, J.K.Ihalainen, Irina Javne, AP Kivinen, Mervi Kariniemi, Juho Kuusi, Tiina Lehikoinen, Emilia Lehtinen, Mikko Mankinen ja Mia Rönkä.

11.5. Lahti, Tuli&Savu-klubi:Runoutta! klo 19.00 Yritys- ja Kulttuurikeskus Malskissa, Lähikahvila Annie, Päijänteenkatu 9. Mukana Irina Javne, Janette Hannukainen, AP Kivinen, Juho Kuusi, Emilia Lehtinen, Katriina Ranne, Heikki Saure, Tuija Välipakka ja Tuula Hämäläinen. Heikki Saure juontaa.

12.5. Järvenpää, Taidejamit Kallio-Kuninkalan kartano, Ristinummentie 6, Runojamit klo 21.30 alkaen. Mukana Juha Jyrkäs,  Outi-Illuusia Lilja, Tommi Parkko, Juha Rautio, Kimmo Räntilä ja Tuija Välipakka.

Muutokset ohjelmassa mahdollisia
Lisätietoja kiertueesta:
Nihil Interit, Tommi Parkko, parkko@kaapeli.fi
Tuula Sipilä, tiedotusnihil@gmail.com
www.runoutta.fi
www.nihilinterit.fi

Yhdistykselle uusi hallitus

Nihil Interitin vuosikokous 25.3.2017 valitsi yhdistykselle uuden hallituksen ja puheenjohtajan. Puheenjohtajaksi valittiin Eeva Siivonen. Järjestäytymiskokouksessaan hallitus valitsi keskuudestaan seuraavat toimihenkilöt:

  • varapuheenjohtaja: Janette Hannukainen
  • sihteeri: Veera Antsalo
  • taloudenhoitaja: Tommi Parkko
  • tiedottaja: Tuula Sipilä

Hallituksen varsinaisia jäseniä ovat Veera Antsalo, Janette Hannukainen, Irina Javne, Sanni Purhonen, Vesa Rantama, Sanna Rämö ja Heikki Saure. Varajäseniä Tommi Parkko, Tuula Sipilä ja Virpi Vairinen.

Kirjoituskutsu: Runous ja kommunikaatio

Nihil Interit ja Autismisäätiö keräävät tekstejä autismin kirjon henkilöiltä

Runoyhdistys Nihil interit ja Autismisäätiö keräävät autismin kirjon henkilöiltä pienimuotoisia tekstejä, kuten runoja, aforismeja, novelleja ja anekdootteja. Tekstit kootaan kirjaan, joka julkaistaan keväällä 2018. Kirjoituskutsun teema on ”Runous ja kommunikaatio”.

Nyt koottavan kirjan tarkoituksena on tutkia runouden kielen ja autismin yhteisiä mahdollisuuksia. Fokus on autismin kirjon merkityksessä runouden kannalta positiivisena voimavarana. Tarkoituksena on antaa autismin kirjon henkilöille mahdollisuus julkaista tekstejä omista lähtökohdistaan, kannustaa lukemiseen ja kirjoittamiseen sekä edistää tasa-arvoista kommunikaatiota. Kirjan kirjoittajina on myös RUNKO-hankkeessa mukana olleita runoilijoita ja Autismisäätiön asiantuntijoita.

Kirjahanke on jatkoa Nihil Interitin ja Autismisäätiön yhteiselle RUNKO-hankkeelle, jossa vuonna 2015 toteutettiin mm. avoimia runoilijatapaamisia, runoilijavierailuja Autismisäätiön asumispalvelupisteissä sekä keskustelu- ja esiintymistilaisuus Rikhardinkadun kirjastossa osana Runokuu-festivaalia. Hanke on saanut rahoitusta Taiteen edistämiskeskukselta.

Kirjahankkeen vetäjinä toimivat runoilija Janette Hannukainen Nihil Interitistä ja asiantuntija Tuomas Leppäniemi Autismisäätiöstä.

Tekstit kirjaa varten tulee toimittaa kirjoittajan yhteystietojen kanssa sähköpostin liitetiedostona 30.9.2017 mennessä osoitteeseen: tuomas.leppaniemi(at)autismisaatio.fi. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan 200 euron arvoinen lahjakortti kirjakauppaan sekä runouslehti Tuli&Savun vuosikerta (arvo 35 euroa).

Lisätietoja ja tarkemmat osallistumisohjeet:

Tiedustelut:
Janette Hannukainen, janette.hannukainen@gmail.com
Tuomas Leppäniemi, tuomas.leppaniemi@autismisaatio.fi
http://www.nihilinterit.fi
http://www.autismisaatio.fi

Haku Nihil Interitin runouspalkintoon on avattu!

Runoyhdistys palkitsee parhaan runokokoelman ja kiinnostavimman runousteon

Haku Runoyhdistys Nihil Interitin vuoden 2017 runouspalkintoon on avattu. Palkinto jaetaan tänä vuonna viidettä kertaa. Palkinto keskittyy pelkästään runouteen, ja sillä halutaan antaa tunnustusta sekä korkeatasoiselle runokokoelmalle että mielenkiintoiselle runousteolle.

Palkittava teos on laadukas, suomenkielinen runoteos, joka valitaan kesäkuun 2016 ja toukokuun 2017 välillä ilmestyneiden runoteosten joukosta. Kustantajia pyydetään lähettämään runoteoksia raadin arvioitavaksi viimeistään 15.6.2017. Myös omakustanneteokset ovat tervetulleita.

Palkittava runousteko pitää sisällään koko suomalaisen runouden kentän. Teko-palkinto voidaan myöntää esimerkiksi tapahtumalle, kiinnostavalle avaukselle, käännösprojektille tai elämäntyölle. Se voi olla myös internetissä julkaistu. Ehdotuksia teko-palkinnon saajaksi perusteluineen voi lähettää raadin jäsenille.

Viime vuonna palkinnot annettiin runoilija Pauliina Haasjoelle teoksesta Planeetta (Otava 2016) ja Leevi Lehdolle elämäntyöstä runouden parissa.

Raadin jäsenet vuonna 2017 ovat äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja, kriitikko Silvia Hosseini, kirjallisuudentutkija Siru Kainulainen (raadin pj), kriitikko Juha-Pekka Kilpiö (Tuli&Savu), kirjailija Sinikka Vuola ja runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko (Nihil Interit).

Palkinnot luovutetaan lokakuussa Turun kansainvälisillä kirjamessuilla. Raati kirjoittaa valinnoistaan perustelut, jotka julkaistaan Tuli&Savu-lehdessä. Palkintoraadin osoitteet runoteosten postitusta varten saa raadin sihteeriltä.

Lisätietoja:
Palkintoraadin puheenjohtaja Siru Kainulainen, sirkai@utu.fi
Palkintoraadin sihteeri, tiedottaja Tuula Sipilä
Nihil Interit ry, tiedotusnihil@gmail.com
www.nihilinterit.fi
www.facebook.com/nihilinterit