Runo kohtaa toisen – kirjoita runosarja

Kurssi käsittää yhteensä 7 tapaamiskertaa ajalla 20.9.–29.11.2017 klo 18–21 (joka toinen keskiviikko). Ohjaajana on runoilija Irina Javne. Kurssipaikkana on Nihil Interitin toimisto Helsingin Alppitalossa, Karjalankatu 2 B 24, 00520 Helsinki
 
Kurssilla keskitytään siihen, millainen dynamiikka runojen välille rakentuu ja miten tekstikokonaisuuden hallintaa voisi oppia. Kurssilla tutustutaan erilaisiin tapoihin jäsentää runokokonaisuuksia ja rakennetaan omaa 3–10 runon sarjaa.
 
Yksi runo kertoo paljon, mutta hyvin rakennettu kokonaisuus on aina enemmän kuin osiensa summa! Kurssin taustalla on ajatus kirjoittamisesta prosessina ja palautteenannosta sen merkittävänä osana. Kurssilla keskustellaan myös siitä, millainen luova prosessi kirjoittamiseen liittyy.
 
Kurssi on tarkoitettu kirjoittajille, jotka ovat kiinnostuneita luomaan runosarjan tai laajemman kokonaisuuden – joko valmiista tai työn alla olevista teksteistä. Sarjaa voi hyödyntää oman kokoelman rakentamisessa, sitä voi tarjota erilaisiin kirjallisuuslehtiin tai sen voi viedä vaikkapa lavalle esitettäväksi.
 
Lisälukemistoksi suositellaan Tommi Parkon teosta Intohimoa ja millimetripaperia – Poeettisia huomiota runoudesta ja runokokoelmista (Avain, 2016).
 
Hinta: 180 euroa. Alennettu hinta (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, Nihilin jäsenet): 150 euroa. Osallistujamäärä: max 12, min 6. Ilmoittaudu viimeistään 10.9.osoitteeseen rikasta.kielta@gmail.com
 
Ilmoittautumisen yhteydessä pyydämme sinua kertomaan yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero, postiosoite) ja lyhyesti taustastasi kirjoittajana. Lisäksi pyydämme mainitsemaan mahdollisesta Nihil Interitin jäsenyydestä tai muusta oikeudesta alennettuun kurssimaksuun.
 
Kurssi täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen.
 
Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan. Jäsenmaksu vuonna 2017 on 12 euroa.

Nokturnon kesäkuun numero: kurinalaisia muotoja, valaita ja dadaa

Nokturnon vuoden 2017 kolmannessa numerossa tarjolla on runoutta laidasta laitaan, dadavideosta kombinatoriikkaan ja glitch-estetiikasta konkreettiseen runouteen. Hakuaika Nokturnon digitaaliseen residenssiin jatkuu heinäkuun loppuun.

Kesäkuun numero esittelee kaksi kombinatoriikkaa hyödyntävää runokokonaisuutta Henrik Pathiranelta. Laajan runosarjan lisäksi esillä on konkreettisen runouden perinteestä ammentava Painovoima-teos. Konkreettisen ja kuvarunouden perinteeseen kirjoittautuu myös pitkän linjan kirjailija Juha Siron neljän runon kaksikielinen kokonaisuus.

Dadan lipunkantaja Heikki Saure esiintyy yhdessä FairTrad.-yhtyeen kanssa videolla Dada Litterature. Heikki Aaltosen kuvaaman videon nimen voi tulkita sanaleikkinä (engl. litter, roska), joka viittaa luennan materiaaliin, Sauren maasta löydettyjen paperinpalojen Roskarunot-kokoelmaan.

Venäläisen Alexander Limarevin visuaalisissa runoissa kirkkaat värit yhdistyvät matematiikkaan. 1700-luvulla eläneen Leonard Eulerin teorioiden varaan rakentuvissa teoksissa glitch-estetiikka kohtaa numeroiden maailman. Netta Alangon tarinallisissa äänirunoissa taas kohtaavat meri ja kodittomuus, ulkopuolisuuden tunne ja valaat.

Tuomas Taskisen Runoja käteismyyntikuiteille (hommage à Kari Aronpuro) on viiden runon sarja, joka jatkaa Aronpuron teoksen Aperitiff – avoin kaupunki (1965) ajatusta rahatalouden ja luovuuden risteymäkohdista. Myyjän ja asiakkaan kappaleet esittäytyvät rinnakkain ja tuovat näin näkyväksi kaupankäyntitilanteen luomia rooleja – ja hyppäyksiä ulos niistä.

Lisäksi Nokturno julkaisee unkarilaisen József Bíron postikorttirunoja, joissa vilahtelevat niin Salvador Dali kuin lehmäkin. Analogisesta leikkaa-liimaa-estetiikasta muistuttavat runot ovat jatkoa Bírolta muutama numero sitten julkaistujen postimerkkirunojen sarjaan.

Nokturno vetäytyy nyt kesälomalle, seuraavan kerran uutta runoutta julkaistaan elokuussa. Toimitukselle voi lähettää digitaalista ja kokeellista runoutta osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Elokuun numeron deadline on 4.8.

 

PS. Haku Nokturnon digitaaliseen residenssiin on käynnissä! Hakuohjeet löydät Nokturnon Ajankohtaista-osiosta. Syksyllä 2017 toteutettava virtuaalinen residenssi on ensimmäinen laatuaan ja toteutuu WSOYn kirjallisuussäätiön rahoituksella.

 

Hae Nokturnon residenssiin!

Nokturno_FB_2rajattu

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n ylläpitämä digitaalisen ja kokeellisen runouden sivusto Nokturno.fi julistaa haettavaksi digitaalisen residenssipaikan syksylle 2017.

Residenssi on kestoltaan 2-4 viikkoa ja se ajoittuu loka-marraskuulle. Ensisijaisesti suomalaiselle tai Suomessa asuvalle tekijälle tarkoitettuun paikkaan haetaan runoilijaa tai taiteilijaa, joka työskentelyssään nojautuu runouteen.

Nokturnon digitaalinen residenssi on virtuaalinen residenssi, joka painottaa digitaalista runoutta ja digitaalisia keinoja osana runouden prosesseja. Tekijälle annetaan käyttöön virtuaalinen galleria- ja työskentelytila ja hän voi hyödyntää sitä haluamallaan tavalla.

Tekijällä on useita erilaisia työskentelymahdollisuuksia ja digitaalisuus voi olla läsnä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

– digitaalisen teoksen luominen ja sen julkaisu Nokturno.fi-sivustolla

– teosprosessi, jota sivuston kävijöiden on mahdollista seurata

– digitaalisia keinoja ja internetympäristöä hyödyntävä vuorovaikutuksellinen kokonaisuus

– digitaalisuuteen ja runouteen liittyvä tutkimuksellinen projekti, jota sivustolla kävijöiden on mahdollista seurata

Valinta tapahtuu työsuunnitelman pohjalta, ja valittavalla runoilijalla tai taiteilijalla on mahdollisuus ideoida, mitä kaikkea digitaalinen residenssi juuri hänen työskentelyssään voisi tarkoittaa. Residenssiaikana on myös mahdollisuus saada teknistä tukea toteutukseen liittyvissä kysymyksissä.

Residenssikauden pituus sekä päivittäinen työskentelyaika riippuvat toteutustavasta. Tekijän fyysinen sijainti on vapaavalintainen, ja residenssijakson aloitusajankohta on neuvoteltavissa. Omien työvälineiden käyttöä työskentelyn aikana suositellaan. Residenssiajalta maksetaan kokonaispalkkio, joka on suuruudeltaan tuhat euroa. Hakemusten liitteineen (työsuunnitelma sekä cv) tulee olla perillä osoitteessa toimitus@nokturno.fi viimeistään 31.7.2017.

Lisätietoja:
Nokturno.fi:n päätoimittaja Virpi Vairinen, toimitus@nokturno.fi
http://www.nihilinterit.fi
http://www.nokturno.fi

Opettaja, varaa nyt kouluusi runoilijavieras syyskuussa!

Runoyhdistys Nihil Interitin toukokuussa järjestämällä runoilijakiertueella runoilijat esiintyivät yläkouluissa Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Päijät-Hämeessä. Seuraava kiertue on luvassa syyskuussa, 11.-16.9. Silloin bussi suuntaa Helsingistä Jyväskylän kautta Ouluun ja sieltä kohti Savolinnaa, Kymenlaaksoa ja takaisin pääkaupunkiseudulle.

Haluaisitko sinä kouluusi runoilijavieraan? Voit nyt ilmoittaa kiinnostuksestasi, pyrimme ottamaan mahdollisimman monen koulun toiveet huomioon.

Kiertue on osa Nihil Interitin RUNOUTTA!-hanketta, joka vie nykyrunoutta koululaisten ulottuville. Hanke on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaohjelmaa. Se on saanut avustusta Antti ja Jenny Wihurin säätiöltä ja WSOY:n kirjasäätiöltä.

RUNOUTTA!-kiertue käsittää yhteensä sata runokeikkaa noin neljässäkymmenessä koulussa ympäri maata. Runokeikat voivat olla esiintymisiä yhdelle luokalle tai koko koululle, runonlukutilaisuuksia, runouden esittelyä tai runoilijan työstä kertomista, työpajoja tai tietoiskuja.

Silloin kiertue suuntautuu Itä-Suomeen. Keikkapaikkakunnilla runoilijat esiintyvät myös iltaisin mm. kirjastoissa ja baareissa.

Koulut voivat ilmoittaa halukkuutensa vastaanottaa runoilijavieras. Mukaan kannattaa laittaa aikataulutoive sekä maininta siitä, minkä tyyppinen vierailukäynti olisi sopivin.  Mitä nopeammin ilmoittaudut, sitä varmemmin toiveesi otetaan huomioon. Ilmoittautua voi 15.8. mennessä osoitteeseen: tiedotusnihil@gmail.com

Runoilijat saavat keikkapalkkion hankkeen budjetista, mutta matkakulujen kattamiseksi kouluilta veloitetaan 50 € / runoilijavieras. Toukokuun kiertueen ohjelma valmistuu huhtikuun alussa.

Lisätietoja kiertueesta:
Nihil Interit, Tommi Parkko, parkko@kaapeli.fi
Tuula Sipilä, tiedotusnihil@gmail.com
http://www.runoutta.fi
http://www.nihilinterit.fi

Runoilijakiertueen päätös Malmin kirjastossa 13.5.

Runoilijakiertue kuljettaa 8.-13.5.2017 runoilijoita Turun, Rauman, Porin, Tampereen ja Lahden kautta Järvenpäähän ja pääkaupunkiseudulle. Runoyhdistys Nihil Interitin järjestämällä kiertueella runoilijat vierailevat ja esiintyvät alueen yläkouluissa. Viikon aikana runoilijoita voi kuulla myös iltaklubeilla.

Kiertue on osa yhdistyksen RUNOUTTA! Kouluun|Kiertue|Kilpailu -hanketta, joka vie nykyrunoutta koululaisten ulottuville. Toinen kiertueviikko on tiedossa 11.-16. syyskuuta, jolloin bussi suuntaa Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Kevään kiertueella ovat mukana runoilijat Merita Berg, Anja Erämaja, Janette Hannukainen, Harri Hertell, Irina Javne, Juha Jyrkäs, Mervi Kariniemi, AP Kivinen, Juho Kuusi, Emilia Lehtinen, Outi-Illuusia Lilja, Kalle Niinikangas, Katriina Ranne, Juha Rautio, Niina Rintala, Kimmo Räntilä, Mia Rönkä, Heikki Saure, Elsa Tölli ja Tuija Välipakka. Lisäksi iltaklubeilla esiintyy paikallisia runoilijoita.

Nihil Interitin RUNOUTTA!-hanke on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaohjelmaa. Se on saanut avustusta myös Antti ja Jenny Wihurin säätiöltä ja WSOY:n kirjasäätiöltä.

Runobussin aikataulu ja iltaklubit

8.5. Turku – bussi lähtee!

8.5. Rauma, Kunniavieras-klubi klo 19.00 Raumanlinnan kellarissa, Valtakatu 5.
Mukana Tommi Parkko, Merita Berg, Nina Rintala, Siiri Nevalainen, Kalle Niinikangas, Elsa Tölli, Harri Hertell, Mervi Kariniemi, Anja Erämaja ja Kimmo Räntilä. Kunniavierasklubi yhdistää runouden performanssitaiteeseen. Yhteistyössä Taiken kanssa.

9.5. Pori, Kunniavieras-klubi klo 19.00 Studio Hilkka, Valtakatu 22. Mukana Tommi Parkko, Merita Berg, AP Kivinen, Nina Rintala, Siiri Nevalainen, Kalle Niinikangas, Elsa Tölli, Harri Hertell, Mervi Kariniemi, Anja Erämaja ja Kimmo Räntilä.

10.5. Tampere, Sytytys-klubi#3: Runoutta -kiertue! klo 19.00 Ravintola Teatterikulma, Hallituskatu 19. Mukana Vesa Etelämäki, J.K.Ihalainen, Irina Javne, AP Kivinen, Mervi Kariniemi, Juho Kuusi, Tiina Lehikoinen, Emilia Lehtinen, Mikko Mankinen ja Mia Rönkä.

11.5. Lahti, Tuli&Savu-klubi:Runoutta! klo 19.00 Yritys- ja Kulttuurikeskus Malskissa, Lähikahvila Annie, Päijänteenkatu 9. Mukana Irina Javne, Janette Hannukainen, AP Kivinen, Emilia Lehtinen, Juho Kuusi, Katriina Ranne, Heikki Saure, Tuija Välipakka ja Tuula Hämäläinen. Heikki Saure juontaa.

12.5. Järvenpää, Taidejamit Kallio-Kuninkalan kartano, Ristinummentie 6, Runojamit klo 21.30 alkaen. Mukana Juha Jyrkäs, Outi-Illuusia Lilja, Tommi Parkko, Juha Rautio, Kimmo Räntilä ja Tuija Välipakka.

13.5. Helsinki, kiertueen päätös, Malmin kirjasto klo 14.30
Mukana Juha Jyrkäs, Outi-Illuusia Lilja, Tommi Parkko, Juha Rautio

Muutokset mahdollisia

Lisätietoja kiertueesta:
Nihil Interit, Tommi Parkko, parkko@kaapeli.fi
Tuula Sipilä, tiedotusnihil@gmail.com
http://www.runoutta.fi
http://www.nihilinterit.fi

 

 

 

 

 

Nokturno on täydentynyt – tutustu myös Palindromaattiin!

Vuoden toisessa erässä Nokturno tuo taas runouden ystävien nähtäväksi joukon teoksia kokeellisen ja digitaalisen runouden tekijöiltä. Joukossa on niin videorunoutta kuin menetelmällistäkin runoutta, vankilouhoksista avaruuteen.

Samalla Nokturno on tuttuun tapaan täydentynyt aiemmin nokturno.org -osoitteessa julkaistulla runoudella.

Siirretyn materiaalin joukossa on muun muassa haastatteluja ja keskusteluja sekä runsaasti visuaalista ja konkreettista runoutta. Nyt voit myös tutustua Nihil Interitin Runoutta! -hankkeen digitaalisen runouden kilpailun tuloksena syntyneeseen palindromi- ja visuaalisen kirjoittamisen työkaluun.

Lauri Hein Palindromaatti löytyy sekä Nokturnosta että Runoutta!-hankkeen omilta sivuilta osoitteesta runoutta.fi

Palindromaattiin >>

Nihil Interitin runokiertue käynnistyy

Runoilijakiertue vie runoutta kouluihin osana Suomi 100 -juhlavuotta
Nihil Interitin runobussi starttaa Turusta

Pikkubussillinen runoilijoita kiertää 8.-13.5.2017 Turun, Rauman, Porin, Tampereen ja Lahden kautta Järvenpäähän ja pääkaupunkiseudulle. Runoyhdistys Nihil Interitin järjestämällä kiertueella runoilijat vierailevat ja esiintyvät alueen yläkouluissa. Viikon aikana runoilijoita voi kuulla myös iltaklubeilla.

Runoyhdistys Nihil Interit ei ole kiertuejärjestäjänä aloittelija, sillä ensimmäisen kerran runoilijakiertueita toteutettiin jo vuosina 1998, 1999 ja 2000. Silloinkin asialla oli runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko, joka on toinen ensi vuonna 25 vuotta täyttävän runoyhdistyksen perustajista. Myös tällä kertaa Parkko istuu pikkubussin ratin takana.

– Tämänvuotinen kiertue on osa yhdistyksen RUNOUTTA! Kouluun|Kiertue|Kilpailu -hanketta, joka vie nykyrunoutta koululaisten ulottuville. Käynnissä on myös kirjoituskilpailu 8-luokkalaisille, josta löytyy lisätietoa hankkeen nettisivuilta runoutta.fi, Parkko kertoo.

Toinen vastaavanlainen kiertueviikko on tiedossa 11.-16. syyskuuta, jolloin bussi suuntaa Itä- ja Pohjois-Suomeen.

– Tarkoituksena on järjestää yhteensä 100 runokeikkaa noin neljässäkymmenessä koulussa ympäri maata. Ne voivat olla esiintymisiä vain yhdelle luokalle tai koko koululle, runouden esittelyä tai runoilijan työstä kertomista, työpajoja tai tietoiskuja, hän jatkaa.

Kiertueella ovat mukana runoilijat Merita Berg, Anja Erämaja, Janette Hannukainen, Harri Hertell, Irina Javne, Juha Jyrkäs, Mervi Kariniemi, AP Kivinen, Juho Kuusi, Emilia Lehtinen, Outi-Illuusia Lilja, Kalle Niinikangas, Katriina Ranne, Juha Rautio, Niina Rintala, Kimmo Räntilä, Mia Rönkä, Heikki Saure, Elsa Tölli ja Tuija Välipakka. Lisäksi iltaklubeilla esiintyy paikallisia runoilijoita.

Nihil Interitin RUNOUTTA!-hanke on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaohjelmaa. Se on saanut avustusta myös Antti ja Jenny Wihurin säätiöltä ja WSOY:n kirjasäätiöltä.

Runobussin aikataulu ja iltaklubit

8.5. Turku-bussi lähtee!

8.5. Rauma, Kunniavieras-klubi klo 19.00 Raumanlinnan kellarissa, Valtakatu 5. Mukana Tommi Parkko, Merita Berg, Nina Rintala, Siiri Nevalainen, Kalle Niinikangas, Elsa Tölli, Harri Hertell, AP Kivinen, Mervi Kariniemi, Anja Erämaja ja Kimmo Räntilä. Kunniavierasklubi yhdistää runouden performanssitaiteeseen. Yhteistyössä Taiken kanssa.

9.5. Pori, Kunniavieras-klubi klo 19.00 Studio Hilkka, Valtakatu 22. Mukana Tommi Parkko, Merita Berg, Nina Rintala, Siiri Nevalainen, Kalle Niinikangas, Elsa Tölli, Harri Hertell, AP Kivinen, Mervi Kariniemi, Anja Erämaja ja Kimmo Räntilä. Yhteistyössä Taiken kanssa.

10.5. Tampere, Sytytys-klubi#3: Runoutta -kiertue! klo 19.00 Ravintola Teatterikulma, Hallituskatu 19. Mukana Vesa Etelämäki, J.K.Ihalainen, Irina Javne, AP Kivinen, Mervi Kariniemi, Juho Kuusi, Tiina Lehikoinen, Emilia Lehtinen, Mikko Mankinen ja Mia Rönkä.

11.5. Lahti, Tuli&Savu-klubi:Runoutta! klo 19.00 Yritys- ja Kulttuurikeskus Malskissa, Lähikahvila Annie, Päijänteenkatu 9. Mukana Irina Javne, Janette Hannukainen, AP Kivinen, Juho Kuusi, Emilia Lehtinen, Katriina Ranne, Heikki Saure, Tuija Välipakka ja Tuula Hämäläinen. Heikki Saure juontaa.

12.5. Järvenpää, Taidejamit Kallio-Kuninkalan kartano, Ristinummentie 6, Runojamit klo 21.30 alkaen. Mukana Juha Jyrkäs,  Outi-Illuusia Lilja, Tommi Parkko, Juha Rautio, Kimmo Räntilä ja Tuija Välipakka.

Muutokset ohjelmassa mahdollisia
Lisätietoja kiertueesta:
Nihil Interit, Tommi Parkko, parkko@kaapeli.fi
Tuula Sipilä, tiedotusnihil@gmail.com
www.runoutta.fi
www.nihilinterit.fi