Runo vie! -lukupiiri nyt torstaisin Rikhardinkadun kirjastossa

Runo vie! -lukupiiri nyt torstaisin Rikhardinkadun kirjastossa

runovie-kuva17Runoyhdistys Nihil Interitin ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteinen nykyrunouden lukupiiri Runo vie! jatkuu kevätkaudella 2017 Rikhardinkadun kirjastossa, Helsingissä. Avoin runopiiri antaa lukijalle mahdollisuuden kysyä ja keskustella runoilijan kanssa, sillä jokaisella kerralla käsitellään runoteosta, jonka tekijä on paikalla.

Runo vie! -lukupiirin runoilijakohtaamiset ovat matalan kynnyksen tilaisuuksia, jonne kuka tahansa voi pistäytyä ilman ennakkoilmoittautumista.  Iltoihin voi osallistua oman kiinnostuksen mukaan, joko yhteen tai kaikkiin. Lukupiiri kokoontuu keväällä 9.2. alkaen torstaisin, kerran kuukaudessa.

Runo vie! -iltojen teemat, vierailevat runoilijat, käsiteltävät teokset ja keskusteluun johdattelijat:

9.2. Pirkko Soininen: Avataan siiven alta (Sanasato, 2016)
Teema: Luopumisen kartoitus
Keskustelun vetäjinä Veera Antsalo ja Tuija Lassila

9.3. Jani Nieminen: Bigini (Like, 2016)
Teema: Säkeitä sivistyksen rappiosta ja luokkayhteiskunnan paluusta
Keskustelun vetäjinä Tommi Parkko ja Hanna Leinonen

6.4. Tiina Lehikoinen: Multa (Poesia, 2016)
Teema: Syvään istutettu sinä: runoja muistista ja kuolemasta
Keskustelun vetäjinä Sanni Purhonen ja Tiina Koskinen

4.5. Matti Kangaskoski: Pääkalloneuvottelut (Teos, 2017)
teema: Runo purkaa maailmaa osiin
Keskustelun vetäjinä Vesa Rantama ja Hanna Leinonen

Helmikuussa runokurssi: Rytmi

Runokurssi: Rytmi
Aika: la-su 4.-5.2. klo 11-17
ohjaajana runoudentutkija Siru Kainulainen.

Paikka: Nihil Interitin toimisto Helsingin Alppitalossa, Karjalankatu 2 B 24, 00520 Helsinki

Lukeminen on vuorovaikutusta, jossa tunteet ja tietäminen limittyvät. Tekstit lähestyvät lukijoitaan ja liikuttavat, vetävät puoleensa, työntävät luotaan, tarttuvat ja hellittävät. Lukemisen tuntutilaa voi lähestyä rytmin näkökulmasta. Viikonlopun intensiivikurssilla tarkastellaan rytmiä tekstin materiaalisena muotona, tavun, sanan ja tekstikokonaisuuden rytmittymisenä, keskustellaan ja tehdään harjoituksia.

Tarkoituksena on havainnollistaa, millä eri tavoin runon rytmi vaikuttaa ja merkitsee.  Kurssilaisten voivat ostaa Sirun rytmiä käsittelevä Runon tuntu -kirjan kohtuuhintaan.

Ilmoittaudu viimeistään 27.1. osoitteeseen: sanni.purhonen@pp.inet.fi

Kurssin hinta
Nihil Interitin jäsenelle 75€, opiskelijalle, joka ei ole jäsen 85€ ja muille ei-jäsenille 100€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen.  Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.  Jäsenmaksu 2017 on 12€.

Lisätietoja
Ilmoittautuessasi kerro nimesi, yhteystietosi (sähköposti, puhelin, postiosoite), lyhyesti taustasi kirjoittajana ja oletko Nihil Interitin jäsen. Kurssi täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Lisätietoja kursseista: Nihil Interit ry puheenjohtaja Tommi Parkko, parkko@kaapeli.fi

Nokturnon vuoden toinen julkaisu ilmestynyt!

Runovideoita, visuaalista runoutta ja digitaalisen runouden uusia muotoja

Nokturnon vuoden 2016 viimeisessä erässä julkaistaan aiempaan tapaan sekä toimitukselle lähetettyjä runoja että digitaalisen ja kokeellisen runouden kentältä kalasteltuja kiinnostavia teoksia.

Saila Susiluodon Antikythera-runosovellus iPadille löytyy nyt Nokturnosta näytevideon, latauslinkin ja taustoittavien artikkeleiden muodossa. Eri lehdissä julkaistut artikkelit taustoittavat laajasti tätä suomalaisen digitaalisen runouden viime vuosien merkkiteosta.

Nokturno jatkaa aseemisen runouden julkaisemista Sami Liuhdon sarjalla Rakkaus on kaunis jo ajatuksena/Love Is Beautiful In Every Form. Truck-sivustollakin julkaistua sarjaa löytyy Paula Raittiin tallentamina valokuvina.

Australialaisen Marie Cravenin runovideo Dictionary Illustrations on nyt katsottavissa Nokturnon kautta. Sarah Sloatin runoon perustuvan videon kuvina nähdään venäläisen Brockhaus-Jefronin viime vuosituhannen taitteessa julkaisema Ensyklopedisen sanakirjan kuvituksia.

Nokturno täydentyy myös sosiaalista mediaa hyödyntävällä digitaalisella runoudella. Heidi Halosen jatkuvasti päivittyvä Fragaria vesca – Rönsy levittäytyy Nokturnon lisäksi Instragramiin ja Facebookiin. Nokturnossa teoksesta on nähtävissä koodi- ja hypertekstirunoutta yhdistävä, konkreettisen runouden muotoon asettunut osa.

Unkarilaisen József Bírón Stamps of Poetry -teossarjassa postimerkin visuaalinen kehys yhdistyy populaarikulttuurin kuva-aineistoon. Tuottelias runoilija tunnetaan visuaalisista runoistaan ja performansseistaan.

Hanna Stormin ja Claes Grönroosin runovideo nojaa lofi-diy-estetiikkaan. Stormin runoja on julkaistu vastikään sekä Tuli&Savu-lehdessä että Parnassossa. Toisena kotimaisena runovideona nähdään myös kahden tekijän yhteistyönä syntynyt Varjokuvat. Toni Vuoren video perustuu Juha Raution runoon.

Nokturno.fi kiittää kaikista toimitukselle tulleista ehdotuksista. Uutta materiaalia julkaistaan seuraavaksi helmikuussa 2017.

Lisätietoja:
Virpi Vairinen, virpi.vairinen@gmail.com
http://www.nihilinterit.fi
www.nokturno.fi

Onko sinun tietokoneesi uumenissa digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille videorunosi, äänirunosi, sosiaalisen median runoprojekti, hypertekstiteoksesi, runogeneraattori, runosovellus tai jotakin aivan muuta digitaalista tai kokeellista osoitteeseen toimitus@nokturno.fi!

Sparrausryhmät runoilijoille jatkuvat keväällä 2017

Runoyhdistys Nihil Interit ry järjestää runokäsikirjoitusten sparrausta sekä ensimmäistä kokoelmaansa tekeville että jo yhden tai useamman kokoelman julkaisseille runoilijoille. Kokoontumiset ovat Turussa Kirjan talolla.

– Kustantamojen toiminta on viime vuosina muuttunut, ja kustannustoimittajan palvelut ovat yhä harvinaisempia. Tavoitteena on tarjota runoilijoille vertaisryhmä, jossa tekeillä olevasta kokoelmasta voi keskustella ja saada siitä palautetta. Ryhmiin haetaan runoilijoita, jotka ovat valmiita vastaanottamaan palautetta ja antamaan sitä rakentavasti muille ryhmän jäsenille, sanoo luovan kirjoittamisen opettaja ja Nihil Interit ry:n puheenjohtaja Tommi Parkko, joka luotsaa sparrausryhmiä.

Ensimmäistä kokoelmaansa työstävien ryhmään otetaan hakemusten perusteella 4-5 runoilijaa. Kokoontumiset ovat Turussa Kirjan talolla osoitteessa Linnankatu 24. Ryhmä kokoontuu noin kerran kuukaudessa, kymmenen kertaa vuonna 2017. Ensimmäinen tapaaminen on helmikuussa. Työskentelyn kannalta läsnäolo tapaamisissa on välttämätöntä.

Jo julkaisseiden runoilijoiden ryhmä kokoontuu keväällä 2017 kahtena viikonloppuna: maaliskuussa ja toukokuussa. Ryhmään haetaan nyt 4-5 runoilijaa, jotka ovat julkaisseet runokokoelman.

Sparrausryhmään valitun tulee olla Nihil Interit ry:n jäsen (jäsenmaksu 12 euroa). Lisäksi osallistujilta peritään 25 euron suuruinen summa tilavuokran kattamiseksi. Muilta osin osallistuminen on maksutonta. Osallistujat vastaavat omista matka- ja majoituskuluistaan.

Sparrausryhmään voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella, jossa on tietoa hakijan aikaisemmista luovan kirjoittamisen opinnoista, mahdollisista julkaisuista ja runokokoelman työsuunnitelma vähintään muutamalla virkkeellä. Hakemukseen toivotaan myös perusteluja siitä, miksi hakija haluaa mukaan ryhmään. Motivaatio on yksi valintakriteeri. Ensimmäistä kokoelmaa työstävien ryhmään hakevan tulee liittää hakemukseen 15-20 näyterunoa. Hakemukset liitteineen lähetetään 10.1.2017 mennessä osoitteeseen parkko@kaapeli.fi

Runokäsikirjoitusten sparrausryhmiä on toteutettu aiemmin jo neljä kertaa, ja niihin on osallistunut yhteensä noin kolmekymmentä runoilijaa. Osa ryhmään osallistuneista runoilijoista on julkaissut esikoiskokoelmansa. Runokäsikirjoitusten sparrausryhmiä on tukenut taloudellisesti Alfred Kordelinin säätiö.

Lisätietoja:
Nihil Interit ry, Tommi Parkko, parkko@kaapeli.fi
http://www.nihilinterit.fi
http://www.facebook.com/nihilinterit

 

Käännös-teemainen Tuli&Savu-klubi 15.12.

Tuli&Savun vuoden 2016 viimeisen numeron julkkariklubi pidetään Alppilan Huoneella 15.12. Esiintymässä ovat Arvis Viguls (LA), Aura Nurmi, Pertti Seppälä ja Hanna Storm. Levyjä soittaa dj Risto Hiltunen.

Vigulsin ja Hanna Stormin runoja on myös Käännös-lehdessä, jota voi ostaa paikan päältä. Arvis Viguls will perform in Latvian, with English or Finnish translations interpreted by poet Kasper Salonen.

ESIINTYJÄT
Aura Nurmi helsinkiläinen runoilija ja lavarunoyhdistys Helsinki Poetry Connectionin puheenjohtaja. Hänen esikoisteoksensa Villieläimiä (Kolera 2016) palkittiin Kalevi Jäntin palkinnolla ja sai kunniamaininnan Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoraadilta.

Pertti Seppälä on kääntäjä, kirjailija ja toimittaja, jonka viimeaikaisiin runokäännöksiin lukeutuvat Wang Wei -valikoima Vuorten sini (Basam Books 2015) sekä Bei Daon Puhun peilin kiinaa (Basam Books 2013). Tuli&Savu-klubilla Seppälä lukee käännöksiään näistä kirjoista.

Hanna Storm on runoilija, performanssitaiteilija ja päätoimittaja aktivismia, taidetta ja tiedettä yhdistelevässä projektissa ”QFemZine – Queeriä ja Feminismiä/QFemZine – Queer and Feminism”.

Arvis Viguls on latvialainen runoilija, kääntäjä ja kriitikko, jonka esikoiskokoelma Istaba (2009) ja toinen teos 5:00 (2012) on palkittu lukuisilla latvialaisilla kirjallisuuspalkinnoilla. Hänen runojaan on käännetty neljälletoista kielelle, ja valitut runot ilmestyvät ensi vuonna kroatiaksi ja espanjaksi. Tuli&Savu -klubilla Viguls esiintyy yhdessä Kasper Salosen kanssa, joka esittää käännöksiä englanniksi ja suomeksi.

Tervetuloa!

Tuli&Savu-klubi: LAHTI 10.12.

Runoyhdistys Nihil Interitin Lahden toimintaryhmä järjestää monitaiteellisen Tuli&Savu-runoklubin Lahdessa Yritys- ja kulttuurikeskus Malskilla (Päijänteenkatu 9-11) lauantaina 10.12. 2016 klo 17 lähtien.

Tilaisuudessa esiintyvät Jonimatti Joutsijärvi, Jorma Martikainen, Sanni Purhonen, Tuula Sipilä, Heikki Saure ja Set Häkkinen, joka esittää säveltämänsä, Lauri Viidan runoihin perustuvan Luonnos-laulumonologin. Tilaisuuden päättää FairTrad. -yhtyeen keikka.

Malski on historiallinen panimorakennus, joka on nyt saanut uuden elämän yritys- ja kulttuurikeskuksena. Tuli&Savu-runoklubi toteutetaan yhteistyössä Malskilla toimivan Ahjo-hankkeen kanssa ahjolaisten sisustamassa toimitilassa Malskin toisessa kerroksessa. Tuli&Savu-runoklubeja on tarkoitus järjestää Malskilla säännöllisesti jatkossakin.

Tilaisuuden esiintyjät:
Jonimatti Joutsijärvi on monipuolisesti runouden, esseistiikan ja esitystaiteen parissa työskentelevä tekijä. Häneltä ovat ilmestyneet runokokoelmat Tule on minun nimeni (ntamo 2007), Aloitan alusta. Alan laulaa (ntamo, 2010), Ohjattua kerhotoimintaa niille joiden sydämessä läikkyy (Poesia 2015) ja esseekokoelma Ei mikään itsessään (Sanasato 2010). Hän toimi Saaren Kartanon residenssin kutsutaiteilijana talvella 2014-15.

Jorma Martikainen on runoilija Lahden Möysästä. Häneltä on ilmestynyt kaksi runokokoelmaa: Möysäläisen kirjallisuuden seura (ntamo 2012) ja Mustlahden romantiikka (ntamo 2013).

Sanni Purhonen on vantaalainen runoilija, kriitikko ja toimittaja. Häneltä on ilmestynyt kaksi runokokoelmaa: Naara (Daimon 2010), Ihmiskoirat (Daimon 2014) ja kuunnelma. Hän on ollut mukana toteuttamassa taidenäyttelyä ja runovideota.

Heikki Saure on lahtelainen kirjailija ja monitaiteilija. Dadaistinen yhteisesitys FairTrad. -yhtyeen kanssa kumpuaa Kirjoituksia maasta -materiaalista. Kirjoituksia maasta perustuu maassa lojuneisiin paperinpalasiin ja muihin esineisiin, joissa on käsinkirjoitettua tekstiä, numeroita tai kuvioita.

Tuula Sipilä on helsinkiläinen runoilija ja viestintäammattilainen. Hän toimii Runoyhdistys Nihil Interitin varapuheenjohtajana ja tiedottajana. Sipilä on käynyt Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulun 2014-16. Häneltä on ilmestynyt runokokoelma Biopsia (ntamo 2014).

Set Häkkinen on säveltänyt elokuussa 2016 ensi-iltansa saaneen Luonnos-laulumonologin, joka perustuu Lauri Viidan 1940-50-luvuilla kirjoittamiin runoihin. Se ilmestyy levynä 17.12.2016. Siinä soittaa Set Häkkisen lisäksi Tapio Miettinen. Set Häkkinen kuuluu myös FairTrad. -yhtyeeseen.

FairTrad. -yhtyeen musiikki on valloittava sekoitus progressiivista hypnofolkpoppia ja improvisoitua äänillä fiilistelyä. Yhtyeen omaleimaisen kokeileva tyyli ja erikoiset soittimet, kuten ukulelebasso ja saha sekä puupuhaltimet luovat yhtyeelle ominaisen iloisen tarttuvan tunnelman. Yhtyeessä soittavat Saku Knuuttila, Matleena Käppi, Set Häkkinen ja Valtteri Tuukkanen.

Lisätietoja:
Tuli&Savu-runoklubista
Heikki Saure, puh. 050 545 7194, heikki.saure@phnet.fi

Malskista ja Ahjo-hankkeesta
Juhani Vainio puh. 050 3699 690, juhani.vainio@malski.fi

Kilpailukutsu: Etsitään uutta digitaalista runoteosta

1.12.2016

Runoyhdistys Nihil Interit julistaa kilpailun, jossa etsitään uutta digitaalista runoteosta. Teoksen tavoitteena on innostaa yläasteikäisiä lapsia ja nuoria runouden pariin.

Teokselta toivotaan ominaisuuksia, jotka houkuttelevat koululaisia pohtimaan sanojen ja merkitysten rakentumista. Sisällöltään teoksen toivotaan myös inspiroivan erilaisiin kielellisiin kokeiluihin ja innostavan ensiaskeleisiin runouden tuottamisessa.

Kaivattuja ominaisuuksia ovat interaktiivisuus ja kielellinen monipuolisuus. Kirjoitetun kielen lisäksi teoksessa voidaan hyödyntää myös puhuttua kieltä. Selainpohjaisen teoksen tulisi olla helppokäyttöinen ja yhteensopiva yleisimpien tietokoneiden käyttöjärjestelmien kanssa. Teos voi kuitenkin olla myös mobiilisovellus.

Kilpailuaika on 1.12.2016 – 15.3.2017. Valmiit kilpailutyöt tulee lähettää tiedostona tai linkkinä teoksen sijaintiin sähköpostitse 15.3.2017 mennessä osoitteeseen tiedotusnihil@gmail.com. Muistathan liittää mukaan sekä teoksen nimen että tekijän/tekijöiden nimet. Palkintosumma on 500 euroa.

Teos julkaistaan Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisohjelmaan liittyen ensi vuoden aikana järjestettävän RUNOUTTA! Kouluun -hankkeen nettisivuilla. Kilpailun järjestäjä pitää itsellään oikeuden pyytää myös muita ansiokkaita kilpailuteoksia julkaistavaksi digitaalisen runouden Nokturno.fi-sivustolla.

Lisätietoa kilpailusta:
tiedottaja Tuula Sipilä, Nihil Interit, tiedotusnihil@gmail.com
Nokturno.fi:n päätoimittaja Virpi Vairinen, virpi.vairinen@gmail.com
www.nihilinterit.fi