Kaikki mukaan! Runografi-sivusto julkistaa ”Debytoi kriitikkona!”-kilpailun – parhaalle kritiikille luvassa muhkea 1000€ palkkio

Runografin Debytoi kriitikkona! -runokritiikkikilpailuun voivat osallistua kaikenikäiset tekijät, jotka eivät ole aiemmin tehneet lehtikritiikkiä. Muut lehtikirjoitukset tai kaunokirjalliset tuotokset eivät ole este. Kilpailutekstien tulee kuitenkin olla aiemmin julkaisemattomia. Kilpailuaikaa on 30.10. 2020 saakka.

Raati julkistaa voittajat joulukuussa 2020. Heidän kirjoituksiaan käytetään malliesimerkkinä hyvästä kritiikistä Runografi-sivustolla, kun se aukeaa vuoden 2021 alussa. Voittajat pääsevät myös halutessaan osaksi Runografin toimituskuntaa ja saavat jatkossakin toimeksiantoja. Raati myös jakaa 1000 euron palkintosumman parhaalle kritiikille.

Raatiin kuuluvat runoilijat Susinukke Kosola ja Janette Hannukainen, kirjabloggari Omppu Martin ja kriitikko Vesa Rantama.

• Lisätietoja kilpailusta ja Runografin manifesti: www.runografi.fi

eRunobaari aloittaa tällä viikolla – ilmoittaudu perjantaihin mennessä

eRunobaari on Zoom-yhteyksin järjestettävä kahden tunnin mittainen tapahtuma, jossa kirjoitetaan valitun teeman inspiroimana ja keskustellaan teksteistä ja kirjoittamisesta kahden runoilijan ohjauksessa. Runoilija-ohjaajina mukana ovat Terhi Forssén, Irina Javne ja Lea Kalenius.

Runobaarin harjoitusten jälkeen neljän kirjoittajan on mahdollista saada ohjaajilta palautetta yhdestä runosta.

Elokuun tapahtuman teemana on PUOLET. Tapahtuma järjestetään perjantaina 28.8. klo 18-20. Ilmoittaudu mukaan sähköpostitse osoitteeseen terhi.j.forssen@gmail.com. Ilmoita samalla, jos toivot harjoitusten jälkeen palautetta runostasi.

Mukaan mahtuu 12 kirjoittajaa. Tapahtumapäivänä lähetämme 12 ensimmäiselle ilmoittautuneelle Zoom-linkin sähköpostitse ja ilmoitamme, ketkä mahtuvat mukaan palautteensaajiin.

Tervetuloa kirjoittamaan!

Tuli & Savun erikoistarjous – lehti tilattavissa alehintaan Runokuun kunniaksi!

Tilaa Tuli & Savu Runokuun kunniaksi alennettuun hintaan: vuositilaus 25 euroa, Nihil Interit ry:n jäsenille 15 euroa. Tarjous on voimassa elokuun loppuun saakka. Täytä lomake lehden verkkosivuilla tai lähetä sähköpostia osoitteeseen; toimistonihil@gmail.com.

Tuli & Savu ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Saat heti vuoden kaksi ensimmäistä numeroa, Sekoituksen ja uunituoreen Salakielet. Loppuvuoden teemoina on vielä luvassa scifiä ja säemuotoista runoutta.

Huom. Tilaus tehdään aina kalenterivuodeksi. Oletamme kaikki tilaukset jatkuviksi eli lähetämme seuraavana vuonna uuden laskun, ellet ilmoita haluavasi lehteä vain vuodeksi kerrallaan tai muuten lopettavasi tilausta. 

Tulossa Runokuuhun: kurssitus digitalisaatiosta kiinnostuneille runoilijoille – ilmoittautumisten deadline 12.8.!

Runous tervehtii uusia tekniikoita ilolla ja uteliaisuudella, koska uudet keinot tarkoittavat runoilijalle uusia mahdollisuuksia.

Nihil Interitin ja Runokuun järjestämä kurssi on suunnattu digitalisaatiosta kiinnostuneille runoilijoille. Kurssilla käydään läpi tapoja, materiaaleja, kanavia ja välineitä, joilla runoutta tehdään ja julkaistaan digitaalisessa ympäristössä. Mutta ennen muuta kurssi pohtii, miten inspiroitua digitaalisesta ympäristöstä.

Ohjaajana toimii runoilija Karri Kokko. Kurssi sisältää ennakkotehtävän, jonka saa ilmoittautumisen jälkeen.

Kurssi pidetään la-su 22.-23.8. ja la 29.8. klo 11-15 verkkokurssina.

Kurssin hinta: Nihil Interitin jäsenelle 80€/kurssi, opiskelijalle, joka ei ole jäsen 90€ ja muille ei-jäsenille 105€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: 12.8. mennessä: sanni.purhonen@pp.inet.fi.

YhteistyössäNuoren Voiman Liitto

Nihil Interit sai uuden hallituksen – Juha Rautiosta uusi puheenjohtaja!

Runoyhdistys Nihil Interit ry piti sääntömääräisen vuosikokouksensa 29.6. 2020. Zoom-videoneuvotteluna järjestetyssä etäkokouksessa valittiin yhdistykselle mm. uusi hallitus.

Uutena puheenjohtajana yhdistyksessä aloittaa Juha Rautio. Varapuheenjohtajana aloittaa Irina Javne. Sekä Rautio että Javne ovat pitkän linjan Nihil-aktiiveja.

Kokonaisuudessaan hallituslista vuosille 2020-2021 näyttää seuraavalta:

Juha Rautio (puheenjohtaja)

Irina Javne (varapuheenjohtaja)

Tuomas Taskinen (uusi jäsen)

Anni Mäentie (uusi jäsen)

Atte Koskinen (uusi jäsen)

Janette Hannukainen

Johanna Santala (uusi jäsen)

Sanni Purhonen

Vuosikokouksessa vahvistettiin vuosittaisen perujäsenmaksun määräksi 15€. Kannatusjäsenyyksien hintaluokat ovat 50€, 300€ ja 1000€.

Jäsenmaksujen laskutus vuodelle 2020 alkaa 1.7. 2020.

Toimeksianto tarjolla: suunnittele uusi ulkoasu Nihil Interitin nettisivuille!

Nihil Interitin www-sivut kaipaavat kohennusta ilmeeseensä. Vastaanotammekin nyt tarjouksia perustason ulkoasu-uudistuksesta sivustolle.

Perusspeksit:

  • Uuden ilmeen toteutus tehdään WordPress-alustalla
  • Kaikki muu on muutettavissa paitsi yhdistyksen logo
  • Logosta voi toki ehdottaa väriversioita
  • Yhdistyksen .fi-domain otetaan käyttöön
  • Somekanavien ja uutisten näkyvyys huomioidaan sivustolla
  • Tarjoukseen liitetään mukaan ehdotus perustason nettikaupan toteuttamisesta joko uudistuksen yhteydessä tai myöhemmin

Näkyvyysseteleillä emme maksa mutta luvassa ei myöskään ole kymmenien tuhansien korvauksia. Tee siis tarjouksesi vanha kunnon yhdistystoiminnan kengännauhabudjetti huomioiden.

Jos kiinnostuit, jätä tarjouksesi palkkiopyyntöineen ja suuntaa-antavine leiskoineen tai työnäytteineen 30.6. mennessä sähköpostitse toiminnanjohtaja Jari Nikkolalle osoitteeseen: tjnihilinterit@gmail.com.

Viesteihin aiheeksi ”Nettiuudistus”. Voittanut ehdotus otetaan käyttöön syyskaudella 2020.

Kustantaja! Joko lähetit julkaisusi Nihil Interitin valtakunnallisten runopalkintojen raadille?

Nihil Interitin valtakunnalliset runouspalkinnot julkaistaan lokakuussa Turun Kirjamessuilla. Palkittavina ovat vuoden paras runoteos ja vuoden runoteko.

Runokirjojen osalta arvioimme kaikki kesäkuun 2019 ja toukokuun 2020 välillä julkaistut suomalaiset teokset. Ennen voittajan julkaisemista esittelemme uutuutena julkisuudessa kisan loppusuoralle päässeet voittajaehdokkaat.

Jos et vielä ole lähettänyt kustantamiasi teoksia palkintoraadille, laita pikaisesti sähköpostia osoitteeseen tjnihilinterit[at]gmail.com ja saat raadin kontaktitedot paluupostissa. Ollaan yhteyksissä!

Kevään ykkösjuttu: Runoilijan editointitaidot -verkkokurssi 13.-27.5. 2020 – ilmoittaudu 8.5. mennessä!

Verkkokurssilla tutustutaan runouden keinoihin editoinnin ja tekstien muokkaamisen näkökulmasta. Editoimisen lähtökohta on havaitseminen ja tarkka lukeminen. Jokainen kirjoittaja hyötyy lukemisen ja editoimisen tekniikoista. Editoimisen voi nähdä myös kirjoitusprosessin yhdeksi vaiheeksi.

Kurssin näkökulmana on uudelleen kirjoittaminen ja tekstien editointi. Runo on tuskin koskaan kertakirjoittamalla valmis, vaan vaatii työstämistä.

Kurssilla harjoitellaan editoimista käytännössä sekä käydään läpi myös erilaisia runon keinoja sekä runousestetiikkoja. On tärkeää tiedostaa kirjoittajan oman estetiikan ja toimittajan/editoijan estetiikan erot ja yhtäläisyydet. Mitkä ovat editorin vastuut ja vapaudet?

Kurssi tarjoaa uusia näkökulmia ja konkreettisia työkaluja paitsi runon kirjoittajille myös kustannustoimittajille tai sellaisiksi aikoville. Työskentelyalustana on Google classroom ja zoom-videotapaamiset. Kurssille osallistujilla olisi hyvä olla 3-5 runoa, joita käytetään editointiharjoituksissa.

Kurssin aikataulu: Etäkokoontumiset 3 X 3h 13.5., 20.5. ja  27.5. kello 17-19.30 (Zoom). Osallistuja saa palautetta teksteistään ryhmältä ja ohjaajalta.

Kurssin hinta: Nihil Interitin jäsenelle 80€/kurssi, opiskelijalle, joka ei ole jäsen 90€ ja muille ei-jäsenille 105€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan.

Ohjaaja: Juha Rautio on runoilija, kustannustoimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja. Koulutukseltaan hän filosofian maisteri ja on opiskellut pääaineenaan kirjallisuustiedettä Tampereen yliopistossa. Lisätietoja: juha.t.rautio@gmail.com

Ilmoittautumiset 8.5. mennessä:  sanni.purhonen@pp.inet.fiYhteistyössä mukana KSL-opintokeskus.

Elonmerkkejä: TkuÖpenMic toteutetaan torstaina 16.4. virtuaaliklubina!

Kevät koittaa, elämä voittaa! TkuÖpenMic palaa karanteenista virtuaaliklubin voimin. Torstaina 16.4. järjestettävä sanataideklubi on klo 19.00 alkaen seurattavissa Turun lavataudin Facebook-tapahtuman kautta.

Turun lavatauti on väljä kollektiivi, jossa ovat mukana Nihil Interit, Kirjan talo ja Turun Runoviikko.

Ohjeet klubin tarjontaan osallistumiselle ovat seuraavat:

Videoita ja runoja saa ladata tapahtumaan 18.45 alkaen. Tiedostot suoraan tapahtumaan tai esim. linkki Youtube-videoon. Myös tekstitiedostot ok! Jos kaipaat apua tai haluat, että julkaisemme teoksen puolestasi, laita viestiä: tuottaja.kirjantalo[at]gmail.com

Live-lähetys alkaa tässä tapahtumassa klo 19.00. Voit seurata liveä tai tutustua runouteen tapahtumassa omatoimisesti, omassa tahdissa. Aluksi katsomme livessä esirunoilijoiden Hanna Stormin ja Solja Krapun teokset, jonka jälkeen katsomme livessä yhdessä tapahtumaan lisättyä runoutta.

Pysykää terveinä! Ja tukekaa alkuperäistä tapahtumapaikkaa Bar Ö:tä heti kun ovet jälleen avautuvat.

Nihil Interitin valtakunnallisten runouspalkintojen tuomarit nyt selvillä – palkinnot julkistetaan Turun kirjamessuilla lokakuussa

Kuvassa Nihil Interitin valtakunnallisen runoteospalkinnon vuonna 2018 voittanut Suvi Valli (vas.) ja palkintoesineet tehnyt Tiina Lehikoinen.

Nihil Interitin runouspalkintoraati vuodelle 2020 on nyt valittu. Raadissa vaikuttavat Tuomo Karhu (toimittaja/kriitikko), Toni Lahtinen (tutkija/runoilija), Juha Rautio (Nihil Interitin hallituksen jäsen), Riina Katajavuori (runoilija) sekä Tuli & Savu -lehden edustajana Reetta Pekkanen

Parhaan runoteoksen ja ja runousteon palkinnot jaetaan Turun kirjamessuilla lokakuussa 2020. Ensimmäisen kerran arvostetut valtakunnalliset palkinnot jaettiin vuonna 2013. Lisätietoja runouspalkinnoista saat Nihilin nettisivuilta. Raadin uutena tuottajana toimii toiminnanjohtaja Jari Nikkola.