Lit Advisorille tunnustuspalkinto Sitran Maapalloliigassa – Nihil Interit yksi ”eniten oppineen” projektin yhteistyökumppaneista!

Sitra haastoi viime keväänä järjestöt ja yhdistykset kehittämään uusia innovatiivisia ratkaisuja, jotka tekevät kestävästä arjesta helppoa ja houkuttelevaa suomalaisille. Kymmenen parasta ideaa, jotka innostavat mahdollisimman monia ja tuovat jonkin uuden ja raikkaan näkökulman hiilijalanjäljen pienentämiseen, pääsi mukaan viime syksynä käynnistyneeseen kehitysohjelmaan.

Maapalloliigan pääpalkinnon voitti Eettisen kaupan puolesta ry:n Lempivaatteeni-kampanja, joka kannustaa suomalaisia käyttämään vaatteitaan pidempään ja kantamaan lempivaatteitaan ylpeinä sen sijaan, että ostaisimme aina vain uusia.

Eniten oppineena tiiminä palkittiin Nuoren Voiman Liitto, jonka LitAdvisor-kampanja kannustaa suomalaisia vaihtamaan yhden lomalentomatkan elämykselliseen lukumatkaan kirjan parissa. Lentomatkailu on yksi suurimpia yksilön hiilijalanjälkeen vaikuttavia kertapäästöjä, joka voi tehdä tyhjäksi kaikki muut pienemmät vuoden aikana kertyneet vihreät teot. Vähentämällä lentämistä voi siis tehdä merkittävän ympäristöteon.

LitAdvisorin kehittämisessä NVL:n apuna olivat Nihil Interit ja Helsinki Poetry Connection. Nihiliä projektissa edusti hallituksen varapuheenjohtaja Ainokaisa Huusko. Nihil onnittelee työryhmää loistavasta saavutuksesta!

Maapalloliigan tuomaristoon kuuluivat Finlaysonin luova johtaja ja omistaja Jukka Kurttila, joukkorahoituspalvelu Joukon Voiman toimitusjohtaja Jukka Kajan, Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston professori Lassi Linnanen, Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula sekä Vihreän Langan päätoimittaja Riikka Suominen.

Lisätietoja Sitran myöntämistä kestävän arjen palkinnoista

Mainokset

Nihil viikonloppuna mukana uusilla Runo-Kaarina-festareilla – TkuÖpenMic kutsuu perjantaina

Nihil Interit jalkautuu viikonloppuna osaksi ensimmäistä kertaa järjestettävää Runo-Kaarina-festivaalia. Turun alueen uusi runotapahtuma on kattava paketti sanataideasiaa, työpajoja ja muuta ohjelmaa.

Tapahtuma on Kaarinan kaupungin kulttuuri- ja kirjastopalvelujen järjestämä. Nihil on perjantaina 8.2. mukana TkuÖpenMic -klubilla Bar Ö:ssä Turussa yhdessä Kirjan Talon ja Varsinais-Suomen Runoviikon kanssa.

• Lisätietoja Runo-Kaarina-festivaalista saa tapahtuman kotisivuilta.

 

Runo vie taas keväällä 2019 – tsekkaa tästä lukupiirien teemat ja runoilijavieraat!

Runo vie! on nykyrunouden lukupiiri, jossa lukijat pääsevät tapaamaan runoilijavierasta. Lukupiiri kokoontuu Rikhardinkadun kirjaston kirjatornin juurella Helsingissä neljä kertaa keväällä 2019. Ei ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!

Ohjelma:

14.2. Teksti ja ääni
Juha Rautio: Festivaali, Enostone 2018
Vetäjät: Vesa Rantama ja Veera Antsalo

14.3. Runous ja informaatio
Tuija Välipakka: Uutisia! Siltala 2018
Vetäjät: Aino Huusko ja Tiina Koskinen

25.4. Näkymättömät yhteydet
Sirpa Kyyrönen: Ilmajuuret, Otava 2016
Vetäjät: Sanni Purhonen ja Tuulikki Kuurne

16.5. Automatisoituva maailma
Eino Santanen: Yleisö, Teos 2017
Vetäjät: Veera Antsalo ja Tuija Lassila

Runo vie! Facebookissa

Järjestäjät: Nihil Interit ja Helsingin kaupunginkirjasto
Lisätietoja: Veera Antsalo veera.antsalo[@]gmail.com

Runobaari-perjantait jatkuvat kevätkaudella 2019

Nihil Interitin tutut Runobaari-perjantait jatkuvat kevätkaudella 2019. Tervetuloa sekä uudet että tutut runouden ystävät kirjoittamaan yhdessä ja nauttimaan illan tarjoilupöydästä. Voit myös saada runoilijoilta palautetta 1-3 mukanasi tuomasta runosta. Joka kerralla on myös oma, kirjoittamiseen liittyvä teemansa.

Tapaamiskerrat ja teemat kevätkaudella 2019
pe 1.2.2019, elokuva
pe 1.3.2019, kollaasi
pe 5.4.2019, eteenpäin
pe 10.5.2019, mahdollisuus

Tietoa tapahtumasta
Runobaari-perjantait ovat kaikille luovasta kirjoittamisesta ja runoudesta kiinnostuneille tarkoitettu, avoin tapahtuma, jonne voi ottaa kaverinkin mukaan. Voit tulla nauttimaan teestä, kahvista, juttuseurasta ja runoilijoiden ohjaamista kirjoitustuokioista.

Väkevintä, mitä baarissa tarjoillaan, on palaute. Kaiva runosi laatikosta ja kanna ne tuulettumaan runoilijan palautetiskille. Voit halutessasi saada suullista ja kahdenkeskistä palautetta 1-3 mukanasi tuomasta runosta. Palaute maksaa 10 euroa, ja tuotot käytetään yhteisiin tarjoiluihin.

Tapaamme Alppitalon näköalatoimistossa Helsingissä, osoitteessa Karjalankatu 2 B 24. Alppitalo on suurehko toimistorakennus, jonne parhaiten pääsee Karjalankadun puolelta, kulkemalla edessä olevan parkkipaikan läpi pääovelle, josta edelleen hissillä toiseen kerrokseen ja rautaisen oven läpi B-rappuun Nihilin toimiston ovelle.

Jos ulko-ovi on kiinni, ovessa on numero, johon voi soittaa, niin tulemme avaamaan.

Runobaarista vastaavat Rikasta kieltä! -hankkeen runoilijat Irina Javne, Lea Kalenius, Terhi Forssén ja Susinukke Kosola.

Lisätietoja: Lea Kalenius, lea.kalenius@hotmail.fi
Tapahtuma Facebookissa >>>

Haku Nokturnon vuoden 2019 digitaalisiin residensseihin on alkanut!

Tänä vuonna Nokturnon sekä kevään että syksyn residensseihin haetaan samassa haussa. Kevään digitaalinen residenssi on kestoltaan 2-4 viikkoa ja se ajoittuu sopimuksen mukaan huhti-toukokuulle. Syksyn residenssijakso on samanpituinen ja ajoittuu loka-marraskuulle. Paikkaa voivat hakea runoilijat ja taiteilijat, jotka työskentelyssään hyödyntävät runouden keinoja. Myös työparit ja työryhmät ovat tervetulleita. Haku on avoin sekä kotimaisille että ulkomaisille tekijöille.

Digitaalisen, kokeellisen ja monitaiteisen runouden sivusto Nokturnon digitaalinen residenssi on virtuaalinen residenssi, joka painottaa digitaalisia keinoja osana runoutta. Tekijälle annetaan käyttöön virtuaalinen residenssitila, jota hän voi hyödyntää haluamallaan tavalla.

Digitaalisuuden ja runouden leikkauspisteet voivat olla läsnä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

1. digitaalisia keinoja hyödyntävän teoksen luominen ja sen julkaisu sivustolla

2. digitaalisuuteen ja runouteen liittyvä teosprosessi, jota sivuston kävijöiden on mahdollista seurata

3. digitaalisuuteen ja runouteen liittyvä tutkimuksellinen (tieteellinen tai taiteellinen tutkimus) projekti

Valinta tapahtuu työsuunnitelman pohjalta. Nokturnon digitaalisen residenssin tarkoitus on tukea taiteellista ja tieteellistä työskentelyä digitaalisia keinoja käyttävän runouden alalla ja tuoda sivuston kävijoiden tutustuttavaksi uusia alan teoksia. Sivusto tarjoaa residenssiläiselle julkaisualustan, teknistä ja toimituksellista tukea toteutukseen, tiedotuskanavan sekä yleisöksi aktiivisesti alaa seuraavan koti- ja ulkomaisen kirjallisuusyhteisön.

Kauden pituus sekä päivittäinen työskentelyaika riippuvat valitusta toteutustavasta. Tekijän fyysinen sijainti on vapaavalintainen ja residenssijakson ajankohta määräytyy sopimuksen mukaan. Omien työvälineiden käyttöä työskentelyn aikana suositellaan. Residenssiajalta maksetaan veronalainen palkkio, joka on suuruudeltaan tuhat euroa.

Nokturnon digitaalisessa residenssissä ovat aiemmin työskennelleet Mikael Brygger (pelillinen runous, syksy 2017), Olli Aarni (äänirunous, kevät 2018) sekä Tuija Välipakka (syksy 2018, interaktiivinen runous ja valokuva). Aiempiin residensseihin pääset tutustumaan täältä.

Ilmoitathan hakemuksessa, kumpaan residenssiin haet. Myös molempiin residensseihin on mahdollista hakea samalla hakemuksella. Kysymyksiin vastaa Nokturno.fi:n päätoimittaja Virpi Vairinen, toimitus@nokturno.fi. Hakemusten liitteineen (työsuunnitelma sekä cv) tulee olla perillä em. osoitteessa viimeistään 20.2.2019. Valinnasta ilmoitetaan 10.3. mennessä.

Nokturnon vuoden viimeinen numero: Neuroverkkojen runoutta ja odottamattomia käännöksiä

Nokturnon vuoden 2018 viimeinen numero esittelee mm. tekoälyä hyödyntäviä teoksia, erilaisia yhteistyöprojekteja sekä visuaalista, eroottista ja paikkasidonnaista runoutta. Mukana on myös Nokturnon historian nuorin tekijä!

Numeron avaa Ivan Yamshchikovin ja Alexey Tikhonovin kaksi artikkelia neuroverkoilla generoidusta runoudesta. Tekoälyrunouden laadun sudenkuoppana on usein aineisto, jonka pohjalta äly tuotoksiaan generoi. Max Planck -instuutissa tutkijana toimiva Yamshchikov ja ”Venäjän Googlella” Yandexilla työskentelevä Tikhonov ovat välttäneet tämän ottamalla inspiraation lähteeksi olemassaolevien, jo kanonisoitujen runoilijoiden ja laulunkirjoittajien tuotantoa.

Ensimmäinen artikkelin osana on myös lukijatutkimus, jossa koehenkilöt saivat arvata, oliko esitelty runo esimerkiksi oikean runoilijan vaiko Neuro-Poen tai generoidun Lewis Carrollin. Toinen kahdesta artikkelista taas keskittyy foneettisuuden keskeisyyteen generoidun runouden uskottavuudessa. Kummassakin artikkelissa aineistoon kuuluu sekä englannin- että venäjänkielistä runoutta.

Runoilija Tuula Sipilä debytoi Nokturnossa visuaalisten runojen sarjallaan Lintujen kieli. Viiden runon sarjassa viiden eri linnun äänet saavat visuaalisen ja runollisen muodon. Erikoismerkkien ja vaaleiden muotojen kollaasit karkaavat välillä kehyksistäänkin. Sipilä on lukijoillemme tuttu myös yhtenä Nokturnon taustahahmona tiedottajan roolissa.

Elina Sallisen kolmen runon valikoima taas on sukellus luovaan kääntämiseen. Mitä jos Googlen kääntäjän tuloksia ei jää vain ihmettelemään, entä jos hullunkuriset käännökset olisivatkin vasta alkupiste uudelle runolle? Nuori Voima -lehden tämän vuoden Debytoi runoilijana -kilpailun voittajiin kuuluva Sallinen on luonut kaksikielisen kokonaisuuden, jossa kumpikin kieli tuottaa lukijalle uusia oivalluksia.

Tyylilleen poikkeuksellisesti Nokturno tarjoilee tässä numerossa myös eroottista runoutta! Nimimerkkien Ringrat ja Nachtwolf muodostama Eroottinen kodinkonerunous -duo lausuu kuulijan korviin kuumottavia tuntemuksia Maidonvaahdottimesta Leivänpaahtimeen. Monia teknologisia laitteita on mahdollista ajatella niin kovin toisin…

”En ulotu kovin pitkälle siitä, mikä luulen olevani”, runoilee Ilveksen tähtikuvio Sari ja Henri Harsun runovideossa. Löydettyihin teksteihin sekoittuva runo kulkee pitkin kotoisia ja avaruudellisia maisemia, kun Ilves pohtii omaa olemistaan tähtien kartastossa. Teos on tamperelaisen äiti-poika -kaksikon yhteistä tuotantoa ja 11-vuotias Henri onkin Nokturnon kaikkien aikojen nuorin tekijä!

Jo viime vuonna Nokturno esitteli Tarja Hallbergin ja Nina Mutikin Runopaikkoja-konseptilla toteuttamien paikkasidonnaisen runouden teosten dokumentaatioita. Nyt vuorossa on uusi sarja, Luoto, josta esittelemme Risteys ja Pannu -nimiset runot. Kesäiseen Hailuodon maisemaan sijoittuvan sarjan teokset tuovat talven keskelle muurahaisten kuhinaa ja paistettuja kirjaimia. Paikkasidonnaisten runoteosten dokumentaatiot toimivat myös itsenäisinä runoteoksina, kuten videot osoittavat.

Australialaisten Barnaby Smithin ja Michael Blossin teos Instructional – A Baited Poem soveltaa ovelaa myyntihuijauksen tekniikkaa runouteen. Interaktiivisessa runossa klikkiotsikot ja kuvat vaihtuvat ja lukija pääsee pohtimaan, minkälainen huijaus runo voi olla: mitä lukijalle tarjotaan ja mitä tämä päätyy ”ostamaan”.

Tämän numeron päättää Niina Oisalon omalakiseen maailmaansa upottava runovideo Runovideo valaan silmästä. Videon runot perustuvat Oisalon Valaan silmä, pilvien hai -kokoelmaan (Kolera, 2017). Jari Oisalon musiikki ja metsämaisemat pilvineen rauhoittavat kiireisenkin katselijan sekoittuessaan Oisalon suomenkielisiin ja Marta Cenedesen italiankielisiin luentoihin.

Tänä vuonna Nokturno on julkaissut runoutta yli 50 tekijältä lähes kymmenestä eri maasta. Keväällä digitaalisessa residenssissämme majaili äänitaiteilija Olli Aarni ja vasta päättyneessä syksyn residenssissä runoilija Tuija Välipakka. Kummankin residenssin tuloksena syntyi lukijoidemme tutustuttavaksi laaja, monitaiteinen kokonaisuus. Syksyllä päivänvalon näki myös ensimmäinen vieraskuraattorin toimittama numero, kun Nokturnon aiemman toimintakauden päätoimittaja Marko Niemi astui hetkeksi vanhaan rooliin.

Kiitos lukijoillemme ja runoilijoillemme kuluneesta vuodesta! Seuraavan numeron deadline on 31.1. toimituksen osoite on toimitus@nokturno.fi

Digitaalisessa residenssissä työskentelystä kiinnostuneiden kannattaa myös pysyä kuulolla, avoin haku alkaa tammikuussa.
Onnellista uutta vuotta!

Vuoden laatulehti-palkinto 2018 Tuli&Savu-lehdelle

Tuli&Savu saa Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n laatulehtipalkinnon vuonna 2018. Palkittu lehti on vireä ja valpas runouslehti, joka julkaisee runoja, arvosteluita, esseitä ja artikkeleita kirjallisuudesta.

Tunnustuksen myöntäneen raadin muodostivat puheenjohtajana toiminut Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson ja jäseninä mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen ja näytelmäkirjailija-graafikko Johannes Ekholm.

Perusteluissaan palkintoraati kuvasi voittajalehteä ”performanssina paperilla”.  Sen mukaan Tuli&Savu on ”kunnianhimoisesti tehty lehti, jonka erinomaisesti kirjoitetut otsikot imaisevat mukaansa mielenkiintoisten, runoja yllätyksellisesti sisältävien artikkeleiden maailmaan samalla,  kun lehden kaksi- ja monikielisyys korostavat sekä sisäistä että laajempaa moniäänisyyttä.”

Palkintoraadin puheenjohtaja Maria Pettersson totesi voittajasta: “On upeaa ja hämmästyttävääkin, että Suomessa voidaan julkaista näin laadukasta, kaunista, monipuolista ja rohkeaa runouslehteä. Jokainen numero on nautinto, johon tekee mieli sukeltaa. Tuli&Savu on kansainvälisen tason taidelehti ja taideteos.”

Nihil Interit onnittelee kaikkia lehdentekijöitä, kirjoittajia ja valinnan tehnyttä raatia! Lisätietoja Kultti ry:n tiedotteesta.