Runobaari-perjantait käynnistyvät

Nihilin Runobaari aukeaa ensimmäisen kerran perjantaina 29.9. klo 18. Väkevintä, mitä baarissa tarjoillaan, on palaute.

Tule kirjoittamaan yhdessä runoyhdistyksen runoilijoiden kanssa. Paikalla päivystää kaksi runoilijaa, jotka antavat palautetta teksteistä.

Yksi huone on varattu kirjoittamiseen. Toisessa teepannu porisee ja jutustelu on toivottavaa. Kolmannessa huoneessa on runoilijan vastaanotto, jossa voi saada palautetta kerrallaan 1 – 2 runolle.  Voit osallistua miten haluat. Voit tulla kirjoittamaan tai vain saamaan palautetta. Saa tulla pelkästään juttelemaankin runoudesta. Osallistua saavat niin aloittelijat kuin ammattilaiset.

Paikkana runoyhdistys Nihil Interitin toimisto Helsingin Alppitalossa, Karjalankatu 2 B 24, 2. krs.

Tapahtumaan on vapaa pääsy, eikä ennakkoilmoittautuminen ole sitovaa, mutta ilmoittautua voi FB-tapahtumaan. Palaute runoilijalta maksaa 10 € (1 – 2 runoa, maksu käteisellä tai poikkeustilanteissa laskulla). Tarjolla teetä, kahvia ja pientä purtavaa.

Illan päätteeksi saa myös lausua runojaan. Jatkossa baari on avoinna kerran kuussa perjantaisin. Kokoontumiset 29.9., 13.10. ja 27.10. Palautteen tarjoilusta vastaavat runoilijat Terhi Forssén, Irina Javne, Susinukke Kosola ja Lea Kalenius.

Lisätietoja osoitteesta rikasta.kielta@gmail.com

Mainokset

Monta-kollektiivin Banquet/Kutsut 18.-23.9. Third Space -galleriassa

eventtikuva, Maija Käyhkö

Kuva Maija Käyhkö

Monta-kollektiivin teoskokonaisuus Banquet/Kutsut on kollektiivisesti ja monitaiteisesti toteutuva esitysinstallaatio ja tilaruno. Se on yksi osa Monta-kollektiivin ja Nihil Interitin pitkäkestoista Runoja sukupuolen moninaisuudesta -hanketta.

Banquet/Kutsut kestää kuusi päivää ja on avoinna Third Space -galleriassa 18.-23.9. maanantaista lauantaihin kello 15–21 välisenä aikana. Montan jäsenet ovat runoilijoita, kuvataiteilijoita ja performanssitaiteilijoita.

Teoskokonaisuudessa käsitellään sukupuolen moninaisuutta erilaisin taiteellisin keinoin, jotka luovat toisiinsa punoutuessaan, limittyessään ja sulautuessaan uusia ilmauksia ja puheenvuoroja. Monta-kollektiivi toimii projektissaan Banquet/Kutsut pääasiassa runouden, installaation, performanssin ja äänen keinoin.

Banquet/Kutsut ehdottaa pitkää juhlaa, jonka kehitys kulkee niukasta runsaaseen, arkisesta loistokkaaseen, muuntuen yhdestä muodosta toiseen. Teokset valmistuvat viikon mittaan, moni kollektiivisesti toteuttaen. Osa teoskokonaisuudesta on jatkuvasti nähtävissä galleriatilassa, osa toteutuu kertaluontoisesti performansseina.

Monta-kollektiivi toivottaa huojunnan ja monimuotoisuuden tervetulleiksi taiteentekemisen strategioina, sekä muuntaa galleriatilan viikon mittaiseksi autonomiseksi tilaksi.

Banquet/Kutsut Third Space -galleriassa (Tarkk’ampujankatu 18, 00150 Helsinki) 18.-23.9 maanantaista lauantaihin, klo 15–21. Tekijät: Inka Haapamäki, Satu Kankkonen, Maija Käyhkö, Milka Luhtaniemi, Hanna Storm, Juulia Terho.

Lisätietoja:
itsemaarittely@gmail.com
http://www.th1rdspac3.com/monta-collective–banquet.html
https://www.facebook.com/events/283356245485011/?fref=ts
Instagram: @montacollective

Mikael Brygger on Nokturnon digitaalisen residenssin ensimmäinen taiteilija

Digitaalisen ja kokeellisen runouden sivusto Nokturno.fi käynnistää tänä syksynä virtuaalisen residenssitoiminnan. Ensimmäiseksi residenssirunoilijaksi on valittu Mikael Brygger, joka työskentelee runouden ja pelillisyyden kysymysten parissa. Bryggerin residenssijakso alkaa lokakuun puolivälissä ja kestää kuukauden.

Digitaalinen residenssi -nimellä toteutettava ohjelma antaa vuosittain kahdelle runoilijalle tai taiteilijalle mahdollisuuden työskennellä runouden ja digitaalisuuden kohtaamispisteiden parissa.

”Peleillä on sääntönsä – leikin kielioppi. Runoudella on keinonsa – metaforien hyperlinkit, toiston palavat kaviot.” Mikael Brygger

Mikael Brygger on kirjallisuuden ja muiden taiteiden välisistä rajapinnoista kiinnostunut runoilija. Hän on kirjoittanut kolme omaa runoteosta, viimeisimpänä Tuuliatlas (2014), sekä tehnyt yhteistyöteoksia toisten runoilijoiden ja kuvataiteilijoiden kanssa.

Viime aikoina Brygger on työskennellyt muun muassa pelilliseen, digitaaliseen, konkreettiseen ja visuaaliseen runouteen liittyvien projektien parissa. Brygger on Osuuskunta Poesian perustajajäsen. Aikaisemmin hän on muun muassa päätoimittanut runouslehti Tuli&Savua ja toiminut aktiivisesti kirjallisuusyhteisöissä.

Millaista on pelillinen runous?

Mikael Brygger etsii työskentelynsä aikana vastauksia kysymyksiin ”mitä runouden pelillistäminen tarkoittaa” ja ”Millaista olisi pelillinen runous”.

Residenssijakson aikana päivittyvässä blogissaan Brygger raottaa innoituksensa ja työskentelynsä lähtökohtia, avaten samalla oven kuvitteellisten ja käynnissä olevien projektien ja kollaboraatioiden − ongelmien tunnistamisen ja ratkaisujen löytämisen − maailmaan.

Blogin lisäksi Bryggerin residenssijakson aikana rakentuu kolme kertaa viikossa täydentyvä pelillisen runouden työkalupakki (Y/N). Bryggerin omista teksteistä sekä vieraskirjoituksista koostuva kokonaisuus on oma pienimuotoinen julkaisunsa, idea- ja käsikirja kaikille peleistä ja (digitaalisesta) runoudesta kiinnostuneille.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
toimitus@nokturno.fi

Nokturno.fi on Runoyhdistys Nihil Interitin ylläpitämä sivusto, jonka päätoimittaja on Virpi Vairinen. Sivusto on perustettu vuonna 2005. Toiminta käynnistettiin uudelleen vuonna 2016. Ensimmäinen digitaalinen residenssi toteutetaan WSOY:n kirjallisuussäätiön rahoituksella.

 

Runobussi kiertää Itä-Suomessa 11.-16.9.2017

Runoilijakiertue vie runoutta kouluihin

Runoyhdistys Nihil Interitin runoilijakiertueella bussilastillinen runoilijoita kiertää 11.-16.9. Itä-Suomessa. Bussi pysähtyy mm. kouluissa ja kirjastoissa seuraavilla paikkakunnilla: Joensuu, Kuopio, Heinävesi, Tuupovaara, Varkaus, Siilinjärvi, Mikkeli, Juva, Savonlinna, Imatra, Lappeenranta ja Hamina. Runoilijat vierailevat ja esiintyvät alueen yläkouluissa. Viikon aikana runoilijoita voi kuulla iltaklubeilla mm. kirjastoissa.

Kiertue on osa yhdistyksen RUNOUTTA! Kouluun|Kiertue|Kilpailu -hanketta, joka vie nykyrunoutta koululaisten ulottuville. Vastaavanlainen kiertue toteutettiin jo toukokuussa Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä. Lokakuussa on luvassa pieni kiertue myös Pohjois-Suomeen.

Syksyn kiertueella ovat mukana runoilijat Netta Alanko, Rita Dahl, Zoila Fors, Timo Harju, Jenni Hurmerinta, J.K. Ihalainen, Irina Javne, Risto Järvinen, Pauli Karmala, Leena Kellosalo, Tapani Kinnunen, Daniil Kozlov, Arja Kuisma, Kirsti Kuronen, Marko Laihinen, Tiina Lehikoinen, Mirka Leppänen, Juho Nieminen, Risto Oikarinen ja Heli Slunga.

Nihil Interitin RUNOUTTA!-hanke on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaohjelmaa. Se on saanut avustusta myös Antti ja Jenny Wihurin säätiöltä ja WSOY:n kirjasäätiöltä.

Kiertueen aikataulu
Sunnuntai 10.9. Joensuu
Iltaklubi klo 18.00-20.00 RUNOUTTA!-klubi Joensuu, Ravintola Sointula, Kirkkokatu 22.
Mukana Netta Alanko, J K Ihalainen, Tapani Kinnunen, Arja Kuisma, Tiina Lehikoinen, Marko Laihinen, Tommi Parkko, Juho Nieminen, Lassi Hyvärinen ja Raino Harinen.

Maanantai 11.9. Joensuu, kouluvierailuja
Esiintyminen klo 17.00-19.00 Heinäveden kirjasto, Virastokuja 4
Mukana Netta Alanko, J. K. Ihalainen, Tapani Kinnunen, Arja Kuisma, Marko Laihinen, Tiina Lehikoinen, Tommi Parkko, Juho Nieminen.

Tiistai 12.9. Siilinjärvi, Kuopio, kouluvierailuja
Esiintyminen klo 18.00-21.00 Varkaus, Kirja-Varkaus
Mukana Netta Alanko, J. K. Ihalainen, Tapani Kinnunen, Arja Kuisma, Marko Laihinen, Tommi Parkko, Juho Nieminen.

Keskiviikko 13.9. Mikkeli, kouluvierailuja
Tilaisuus klo 17:30 – 19.00 Juvan kirjastossa, Yhdystie 3,
Esiintymässä Irina Javne, Risto K Järvinen, Pauli Karmala, Susinukke Kosola, Mirka Leppänen, Juho Nieminen, Heli Slunga, Tommi Parkko.

Torstai 14.9. Savonlinna
Klo 17.00-18.30 Savonlinnan Uusi Taidemuseo, poikkitaiteellinen tapahtuma- ja näyttelykokonaisuus Nälkälinnanmäellä. Esiintymässä Irina Javne, Risto K Järvinen, Pauli Karmala, Susinukke Kosola, Mirka Leppänen, Juho Nieminen, Heli Slunga, Tommi Parkko.

Perjantai 15.9. Hamina, Valojen yö, eri puolilla kaupunkia
Klo 17:00 -20:30 Musiikkia ja runoja. Esiintymässä Rita Dahl, Zoila Forss, Timo Harju, Jenni Hurmerinta, Leena Kellosalo, Kirsti, Kuronen, Risto Oikarinen ja Tommi Parkko.

Lauantai 16.9.
klo 16.00, Vantaan sanataidekoulu, Asematie 11 A 11
Esiintymässä Rita Dahl, Zoila Forss, Timo Harju, Jenni Hurmerinta, Leena Kellosalo, Kirsti, Kuronen, Tommi Parkko.

Lisätietoja kiertueesta:
Nihil Interit, Tommi Parkko, parkko@kaapeli.fi
Tuula Sipilä, tiedotusnihil@gmail.com

http://www.runoutta.fi
http://www.nihilinterit.fi

Käsintehtyjä runoja ja eriparisia ihmisiä

Nokturno on palannut kesälomalta. Vuoden neljännessä numerossa tutustutaan käsintehtyyn visuaaliseen runouteen sekä videorunouteen niin animoituna, musiikilla kuin terävällä yhteiskunnallisella kritiikilläkin. Elokuussa juhlittiin myös uuden Nokturnon 1-vuotissynttäreitä!

Runoilijana ja viime vuosina erityisesti aforistikkona tunnetun Virpi Alasen Poeettiset eläimet jalkautuvat nyt Nokturnoon. Peilit-runoblogista rönsyillyt, Alasen Nokturnoa varten tekemä neljän runon sarja yhdistää visuaalisia elementtejä ja tekstiä. Käsintehtyjen runollisten olentojen tutunoloinen liike mutta tuntematon laji käyvät vuoropuhelua merkitykseltään tiiviiden rivien ja syksyynkin sopivien värien kanssa.

Myös intensiivisistä live-esiintymisistään tunnettu työpari J.K. Ihalainen ja Sándor Vály yhdistävät yhteisteoksissaan Ihalaisen runoutta ja Vályn musiikkia ja visuaalista osaamista. Nokturno esittelee kaksikolta videomuotoisen teoksen, purevasti yhteiskunnallisen runovideon Eripari-ihmiset. Teoksen synnyn taustalla on vuoden 2016 pakolaistilanne Suomessa ja se löytyy myös myöhemmin tänä vuonna julkaisavalta albumilta Sytykkeitä.

MEN on osa yhdysvaltalaisen Scott Northrupin pidempiaikaista työskentelyä kollaasimuodon parissa. Detroitissa taiteilijana ja opettajana työskentelevän Northrupin otsikoista muodostuvat kuvat tutkivat maskuliinisuutta törmäyttäen yllättäviä diskursseja. Mustavalkoinen MEN on ensimmäinen kahdesta Northrupilta Nokturnossa julkaistavasta sarjasta.

Ulla Laisi on virolahtelainen kuvataiteilija, jolta Nokturno julkaisee nyt animaatio- ja videopohjaisia runoja. Aina kun liikkuu lentää ja Koivu ja Baobab-videoiden sympaattinen ja lämminhenkinen visuaalisuus yhdessä tarttuvan musiikin kanssa sopivat lapsillekin. Morfoosi-videon itseään ihmettelevä hahmo taas sukeltaa minuuden ja toiseuden tuntemusten verkkoon.

Digitaalisen residenssin paikkaan syksylle 2017 tuli runsaasti hakemuksia, joissa näkyi poikki- ja monitaiteellisuus sekä ennakkoluuloton suhtautuminen virtuaalisen residenssitilan ideaan. Runoilija on nyt valittu ja julkistetaan pian. Loka-marrakuussa Nokturnon kävijät pääsevät seuraamaan rajoja ylittävää ja uusia runouden alueita kartoittavaa työskentelyä.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavaan numeron deadline on 6.10.

Runokursseja syksyllä 2017

Nihil Interitin runokursseja syksyllä 2017

Kurssit pidetään Nihil Interitin toimistolla Helsingin Alppitalossa, Karjalankatu 2 B 24, 00520 Helsinki

Runo kohtaa toisen – kirjoita runosarja

Aika: 20.9.–29.11.2017 klo 18–21, yhteensä 7 tapaamiskertaa (joka toinen keskiviikko).
Ohjaaja: runoilija Irina Javne.

Kurssilla keskitytään siihen, millainen dynamiikka runojen välille rakentuu ja miten tekstikokonaisuuden hallintaa voisi oppia. Kurssilla tutustutaan erilaisiin tapoihin jäsentää runokokonaisuuksia ja rakennetaan omaa 3–10 runon sarjaa. Kurssi on tarkoitettu kirjoittajille, jotka ovat kiinnostuneita luomaan runosarjan tai laajemman kokonaisuuden.

Hinta: 180 euroa. Alennettu hinta (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, Nihilin jäsenet): 150 euroa. Osallistujamäärä: max 12, min 6. Ilmoittaudu viimeistään 10.9.osoitteeseen rikasta.kielta@gmail.com

Palautekurssi runokirjoittajille

Aika: la 30.9. klo 11-17 ja la 28.10. klo 11-17.
Ohjaaja: runoilija, sanataideopettaja Janette Hannukainen.

Kurssilla tutustutaan runon kirjoittamisen prosessiin ja työvaiheisiin, opetellaan antamaan palautetta ja saadaan sitä itse.  Pääpaino on osallistujien omien runojen käsittelyssä ja keskustelussa, mutta teemme myös pieniä kirjoitusharjoituksia. Kurssin osallistujia pyydetään toimittamaan etukäteen kurssin vetäjälle noin viiden runon valikoima. Runoja voi työstää eteenpäin saamansa palautteen pohjalta kurssikertojen välillä. Tarkemmat ohjeet ja aikataulut toimitetaan ilmoittautuneille.

Hinnat: Nihil Interitin jäsenelle 75€, opiskelijalle, joka ei ole jäsen 85€ ja muille ei-jäsenille 100€. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssi laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan. Jäsenmaksu 2017 on 12€.

Ilmoittaudu viimeistään 26.9. osoitteeseen: sanni.purhonen@pp.inet.fi. Ilmoittautuessasi kerro nimesi, yhteystietosi (sähköposti, puhelin, postiosoite), lyhyesti taustasi kirjoittajana ja oletko Nihil Interitin jäsen. Kurssi täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Murheen kultainen kirja – sido surusi kansiin

Aika: 14.–15.10. ja 21.–22.10.2017 klo 12–16, 4 tapaamiskertaa kahtena viikonloppuna.
Ohjaaja: runoilija Daniil Kozlov.

Murheen kultainen kirja -työpajassa jokainen saa kehkeyttää murheensa kirjaksi. Keskustelujen ja kirjoitusharjoitusten kautta murheet ottavat ensin runon muodon, ja lopulta jokainen tekee tekstiensä pohjalta kirjasen, antaen murheilleen kirjan muodon. Laittaako tämän jälkeen murheensa patjan alle piiloon, polttaako ne juhannuskokossa vai asettaako kirjahyllyyn, riippuu täysin tekijästä. Jokaisen murhe on yksilöllinen, ja se vaatii omanlaisensa kohtelun.

Työpaja ei vaadi mitään ennakko-osaamista, se sopii jokaiselle, joka haluaa työstää murheitaan. Huom! Työpaja on osin yhteisöllinen, eli murheista keskustellaan tapaamisissa. Kuitenkin myös yksikseen työstäminen on mahdollista – jokainen saa työstää murheitaan mukavuusalueellaan.

Hinta: 180 euroa
Alennettu hinta (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, Nihilin jäsenet): 150 euroa
Osallistujamäärä: max 8, min 4. Ilmoittaudu viimeistään 10.10. osoitteeseen rikasta.kielta@gmail.com

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumisen yhteydessä pyydämme sinua kertomaan yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero, postiosoite) ja lyhyesti taustastasi kirjoittajana. Lisäksi pyydämme mainitsemaan mahdollisesta Nihil Interitin jäsenyydestä tai muusta oikeudesta alennettuun kurssimaksuun. Kurssit täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen on sitova. Kurssit laskutetaan etukäteen. Voit samalla halutessasi liittyä yhdistyksen jäseneksi ja hyödyntää jäsenetuhinnan. Jäsenmaksu vuonna 2017 on 12 euroa.

Nihil Interitin ohjelmaa Runokuussa

Maanantaina 21.8. klo 19.00 alkaen LAINA klubi, Kansallisteatterin Lavaklubilla. Runouslehti Tuli&Savun Laina-numeron julkaisuklubi keskittyy runouden ja rahan kimuranttiin suhteeseen sekä kansantaloutta voiteleviin runoesityksiin. Karttaako raha niitä seutuja, joissa runous viihtyy? Millaista on menestyvä runous? Saako seteliin kirjoittaa?

Esiintyjinä black mödernism, Kaija Rantakari, Juha Rautio ja Sini Silveri. Rahasta keskustelevat runousaktiivi Kimmo Kallio, kirjallisuudentutkija Tiina Käkelä-Puumala, päätoimittaja Vesa Rantama ja runoilija Eino Santanen.

Katso ohjelma-aikataulu täältä >>

***
Keskiviikkona 23.8. klo 19.00 Tuli&Savun ja Nuoren Voiman runoustiimin järjestämällä klubilla
juhlitaan Nuoren Voiman uunituoretta Kulissit-numeroa Tuli&Savun keväisen Romantiikka?-lehden hengessä. Lehden ovat toimittaneet turkulaisrunoilijat Susinukke Kosola ja Virpi Vairinen. Klubi pidetään Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Luvassa on veretseisauttavia tunne-elämyksiä, poikkitaiteellisia neronleimauksia sekä mietteliästä patsastelua nykyajan raunioilla. Kulisseista nousee moninainen esiintyjäkaarti, johon kuuluu myös vereksiä voimia, kolme Nuoren Voiman runousdebytanttia.

Esiintymässä: Roope Hattu & Himmee Kipinä, Juha Kulmala & Diodissa, Artemis Kelosaari, Ihmissyöjän ystävät sekä Katri Helmi Maria ja Minttu Pietilä.

Ohjelma ja aikataulu >>

***

Keskiviikkona 23. 8. klo 18:00–22:00 Monta-kollektiivi: Runoja sukupuolen moninaisuudesta. Paikkana Kolo, Pengerkatu 9, 00530 Helsinki.

Monta-kollektiivi tekee Nihil Interit ry:lle hanketta, jossa tarkastellaan sukupuolen moninaisuutta runouden kautta sekä yhdessä muiden taiteenlajien kanssa.

Monitaiteinen klubi on monien sukupuolen ilmaisutapojen puheenvuoro, juhlistus ja näkyväksi tekemisen tapa. Illassa yhdistyvät runous, burleski ja musiikki. Esillä on myös aihepiiriin liittyvää julkaistua runoutta Suomesta ja maailmalta.

Esiintymässä: Hanna Storm, Ruka Toivonen, Varjova ja DJt Tiina Tyrni & Taiska Tikaram. Illan päättää open mic, johon jokainen on tervetullut esittämään sukupuolen moninaisuutta käsittelevää runoutta, proosaa tai musiikkia, ei genrerajoituksia. Esitettävä materiaali voi olla omaa tai esimerkiksi julkaistua kirjallisuutta. Tapahtuma on ikärajaton ja päihteetön.

Lue lisää >>

Lämpimästi tervetuloa kaikkiin tapahtumiin!

Runokuun ohjelma kokonaisuudessaan täällä>>