Runo vie Rikhardinkadun kirjastossa taas tänään – vieraana Raisa Jäntti!

Runo vie! -runopiirin teemana lokakuussa on Tanssi ja toisto. Käsittelyssä on Raisa Jäntin teos Grand plié (Puru-kollektiivi 2018). Illan vetäjinä toimivat Irina Javne ja Tiina Koskinen.

Runo vie! -runopiiri on runoyhdistys Nihil Interitin ja Helsingin kaupunginkirjaston yhteistyössä järjestämä nykyrunouden lukupiiri. Jokaisella kerralla käsitellään ennakkoon ilmoitettua runoteosta, jonka tekijä on myös paikalla.

Tapahtuma järjestetään Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä klo 18 alkaen. Lukupiiriin voi tulla vaikka teos ei olisikaan entuudestaan tuttu.

Lue lisää >>>

Nihil Interit -runouspalkinnot Anni Mäentielle ja Pelle Romantikalle

cof
Anni Mäentie ja Toni Lahtinen saivat tänä vuonna Nihil Interit -runouspalkinnot.

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n runouspalkinnot jaettiin tänään Turun kansainvälisillä kirjamessuilla seitsemännen kerran.

Palkinto parhaasta runoteoksesta myönnettiin espoolaiselle esikoisrunoilija Anni Mäentielle teoksesta Aurinkotuoli (Kulttuurivihkot 2019). Vuoden runoustekona palkittiin tamperelaisen Pelle Romantikan ja Kuolema-duon kirjallinen äänilevy Luontorunoja (Sanasato 2019).

Palkintoraadissa olivat runoilija Janette Hannukainen (Nihil Interit), kirjallisuudentutkija Juri Joensuu, kirjallisuuskriitikko Janne Löppönen (raadin pj.), Riikka Simpura (Tuli & Savu) ja runoilija Johanna Venho.

Palkinnot voittajille teki tänä vuonna helsinkiläinen runoilija Virpi Alanen, joka tekee sekä kirjallista että visuaalista runoutta. Hänen visuaalisen runoutensa teema on Poeettisia eläimiä -sarja, johon kuuluvia teoksia on ollut esillä muun muassa gallerianäyttelyissä Turussa ja Helsingissä sekä Nokturno.fi-runoussivustolla.

Kielellisesti kiinnostava esikoinen

Anni Mäentien Aurinkotuoli on raikas ja monipuolinen esikoisteos, jossa tarinallisuus yhdistyy persoonalliseen, iloa ja taipuisuutta pulppuavaan runokieleen. Rantaelämän näennäisen kepeän idyllin takaa kuultaa myös yksinäisyys, huoli elonkehästä ja maailman tulevaisuudesta. Teos sisällyttää itseensä ajankohtaisia aiheita alleviivaamatta ja osoittelematta.

Raati kiitteli palkintoperusteissaan Aurinkotuolin ilmaisua, jolle ovat ominaisia nopeat käännökset ja liukumat. Esimerkiksi kuvaus kamppailulajitunnista sekoittuu muistoihin menneestä ihmissuhteesta. Baaritiskillä seuraan lyöttäytyvän sedän (”emmä taho olla häiriöks”) selittäminen taas kääntyy tragikoomiseksi tilitykseksi, jossa ei ole enää varmaa kuka sanoo ja mitä. Silloinkin, kun ollaan seinien sisään sulkeutuneena, yhteys eläimiin, kasveihin ja mikrobeihin säilyy.

Teoksen rytmi on ilmava, ja tunnelma vaihtelee notkeasti hilpeydestä surumielisyyteen, arkisesta nyrjähtäneeseen:  ”mistä ihminen alkaa jaloista vai päästä // se rakentuu anteeksi sentimentaalisuus sydämen ympärille sanoo kehitysbiologian professori”.

Aurinkotuoli on kielessä liikkumisen pakotonta ja ilmaisuvoimaista energiaa. Mäentien esikoisteoksen lisäksi raati kiinnitti huomiota Kulttuurivihkojen runsaaseen runoustarjontaan.

Taiteellisesti rohkea LP-levy

Kirjallisuudentutkija Toni Lahtisen, taiteilijanimeltään Pelle Romantika ja Kuolema-duon (Mari Hermaja & Elliina Peltoniemi) Luontorunoja on osa ketjuuntuvaa, monimediaista taideteosten kokonaisuutta. LP-levyä ympäröivät ja edeltävät painettu ja kuvitettu kirja Luontorunoja (kuvitus Anne Ketola, Sanasato 2018), valokuvanäyttely, musiikkivideon lähestymistapoja hyödyntävät runovideot sekä live-esiintymiset. LP-levy on siis laajemman, visionäärisen hankkeen yksi toteutuma, mutta seisoo julkaisuna myös omillaan.

Raadin mielestä Luontorunoja yhdistelee tyylikkäästi lausuntaa, äänimaisemaa ja -kollaasia sekä rosoista kansanmusiikkia ja kansanlaulua. Levyn omalaatuinen tunnelma perustuu Lahtisen runoihin, joissa lastenrunouden kuvasto yhdistetään dystooppiseen nykyaikaan ja synkästi sävyttyneisiin romanttisiin teemoihin. Kirjalliset viitteet avaavat reittejä muuhun taiteeseen. Lukeneisuus kuuluu säkeissä, jotka säilyttävät rytmisen pakottomuuden ja hyödyntävät kielen sointuisuutta. Paatos ja pilke silmäkulmassa sopivat hyvin yhteen.

Luontorunoja on taiteellisesti rohkea teos, joka liikkuu herkällä ja riskaabelilla alueella, mutta onnistuu. Levy on kautta linjan toteutettu tyylillä ja ammattimaisesti äänitystä, miksausta, tuotantoa, kaiverrusta ja kansia myöten.

Vuonna 2018 Nihil Interit -runouspalkinnot myönnettiin runoilija Suvi Vallille teoksesta Spiraali (Otava 2017), ja vuoden runoustekona palkittiin J. K. Ihalaisen perustama Palladium Kirjat. 

Lisätietoja:
palkintoraadin puheenjohtaja Janne Löppönen, 040 839 2784, janne.j.lopponen@gmail.com

palkintoraadin sihteeri Tuula Sipilä, 050 553 7102, tuula.sipil@gmail.com

http://www.nihilinterit.fi
http://www.facebook.com/nihilinterit 

 

Helsinkiin suunnitellaan monitoiminnallista Tekstin taloa – Nihil Interit vahvasti mukana mielenkiintoisessa hankkeessa!

Yksitoista kirjallisuuteen, käsikirjoittamiseen, kirjoittajakoulutukseen, kirjallisuuden kääntämiseen, sananvapauskysymyksiin ja tutkimukseen erikoistunutta järjestöä on perustanut Helsingissä Tekstin talo – Textens hus -yhdistyksen. 

Yhdistyksen tavoitteena on saada Helsinkiin Tekstin talo. Tekstin talon ideana on toimia taiteilijoiden kohtaamis- ja kotipaikkana ja luoda yhteistyötä taiteen tekemisen, alan koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämisen välille. Taloon kaavaillaan kirjoittajien työtiloja, monipuolista esitys- ja koulutustoimintaa, alan järjestöjen ja organisaatioiden toimitiloja ja kahvilapalveluita.

Yhdistyksen perustivat Helsinki Poetry Connection, Kriittinen korkeakoulu, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto, Labbet, Nuoren Voiman Liitto, Poesia, Runoyhdistys Nihil Interit, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat, Suomen PEN, Teatterin tiedotuskeskus TINFO ja Tutkijaliitto.

Tekstin talo onkin tekemisen paikka, tekijöiden avoin yhteisö, johon on helppo tulla mukaan. Se myös madaltaa rajaa tekijöiden ja kokijoiden välillä ja kokoaa tekstien tekijöitä ja niistä kiinnostuneita yhteen.

– Tällainen talo toimii vetovoimatekijänä myös kansainvälisesti. Tulemme verkostoitumaan kansainvälisesti muiden samantyyppisten talojen kanssa, linjaa Tekstin talon puheenjohtaja Laura Serkosalo (kuvassa).

– Tilakysymys on vielä avoinna. Kartoitamme tilaratkaisuja parhaillaan ja rakennamme yhteistyötä kaupungin, eri toimijoiden ja rahoittajien kanssa, täsmentää varapuheenjohtaja Jari Nikkola.

Uuden yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana toimii Laura Serkosalo (Nuoren Voiman Liitto) ja varapuheenjohtajana Jari Nikkola (Nihil Interit).

Loistouutisia: Tuli & Savu -lehti on vuoden 2019 pohjoismaisen kulttuurilehtikilpailun voittaja!


Kultti ry:n vuoden 2018 laatulehtikilpailun voittaja Tuli & Savu voitti pohjoismaisille kulttuurilehdille järjestetyn kilpailun, johon osallistui kulttuurilehtiä Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Palkinnon voittaja julkistettiin Göteborgin kirjamessuilla 27.9.
 
Lehden päätoimittaja, Juha-Pekka Kilpiö toteaa palkinnosta: “Olen valtavan ilahtunut tästä huomionosoituksesta, joka tulee totta kai kaikkien Tuli & Savuun kirjoittaneiden ja lehteä avustaneiden osaksi yhteisesti.”
 
Kilpailun tuomariston perusteluissa todettiin lehden olevan korkeatasoinen runouteen keskittyvä julkaisu, jossa käsitellään ajankohtaisia keskusteluita, jotka asettavat lyriikan filosofisista ja sosiologisista lähtökohdista käsin suurempaan kontekstiin yhteiskunnassa. Julkaisulla on pirteä uteliaisuus uusia ilmaisuja sekä syväluotaavia tekstejä kohtaan. Julkaisu on vähäisistä tekijäresursseista huolimatta taidokkaasti suunniteltu ja taitettu, ja antaa raikkaan ja elegantin vaikutelman. Lisäksi tuomaristo arvosti julkaisun kielellistä ja inklusiivista kunnianhimoa.
 
”Palkinto kannustaa siinä pyrinnössä, että kulttuurilehti voi ja sen pitää käsitellä muutakin kuin ennestään tuttuja ilmiöitä ja henkilöitä”, Kilpiö jatkaa. ”Tuntuu, että on yhtä lailla relevanttia käsitellä antiikin eklogeja ja renessanssisonetteja kuin kaikkein uusinta marginaaliavantgardea, jota Suomessa ei vielä tunneta, ja että lukijan on mahdollista muodostaa näihin kaikkiin henkilökohtainen ja kokemuksellinen suhde.”
 
Kultti ry:n puheenjohtaja Tuomas Rantasen mielestä “nykyisen hyperdigiöityneen maailman keskellä runoudesta perinteiseen printtiin täysin omalla ja alati muuntautuvalla esteettisellä tyylillään nojaava Tuli & Savu edustaa jonkinlaista keidasta. On tosi ilahduttavaa, että lehden arvo on huomattu nyt myös kansainvälisellä foorumilla”.

Nihil Interit muistaa Marko Niemeä (1974-2019)

Nihil Interit haluaa muistaa eilen 18.9. äkillisesti poismennyttä Marko Niemeä (1974-2019). Marko oli digitaalisen ja kokeellisen runouden edelläkävijä Suomessa sekä pitkäaikainen Nokturnon päätoimittaja.

Yksityishenkilönä hän oli poikkeuksellisen avulias, idearikas ja ystävällinen. Ja Nihil Interitillekin yksi yhdistyksen tärkeimmistä yhteistyötahoista. Koko runoyhteisö jää varmasti kaipaamaan Markoa.

Otamme osaa lähipiirin suruun. (kuva: Nihil Interitin 20-vuotisjuhlat Turussa)

Uusiutunut Runobaari aloittaa tänään Oodissa – tsekkaa samalla maailman paras uusi julkinen kirjasto!

Runobaari jatkuu syyskaudella uusissa toimitiloissa. Uudet tilat ovat poikkeuksellisen upeat. Helsingin keskustakirjasto Oodi valittiin taannoin kirjastoalan maailmankonferenssissa maailman parhaaksi uudeksi julkiseksi kirjastoksi. Uusiin tiloihin kannattaa siis tutustua jo sikälikin. 

Runobaari on kahden tunnin mittainen tapahtuma, jossa kirjoitetaan valitun teeman inspiroimana kahden runoilijan ohjauksessa. Runoilija-ohjaajina syksyllä mukana ovat Terhi Forssén, Irina Javne ja Lea Kalenius. Runobaarin harjoitusten jälkeen klo 20.00-20.30 on mahdollista saada ohjaajilta palautetta 1-3 runosta.

Runobaari järjestetään syyskaudella 2019 neljä kertaa. 13.9. teemana on Onni, 11.10. Sattuma, 15.11. Murtuminen ja 13.12. Piste. ‘

Runobaarissa on kahvi- ja teetarjoilu. Tilaisuuteen saa ottaa omia eväitä mukaan. Tapahtuma on maksuton. Tapahtumapaikkana on Oppimistila 2 kirjaston toisessa kerroksessa.