Noppia, makulointia ja runoutta mikroskoopin alla

Federico Federici Caged Alphabets screen cap

Kuva Federico Federicin videosta Caged Alphabets.

Nokturnon vuoden toisessa numerossa tarjolla on videoteoksia, uusi essee täydentyvään Kytöhonka-sarjaan sekä käsitteellisyyttä monessa muodossa. Myös digitaalisen residenssin ovet ovat taas avautuneet!

Tuomas Timosen asetelmia_makulointi on helmikuusta asti Instagramissa elänyt poikkitaiteellinen runoprojekti, jossa Timosen Asetelmia-runokokoelman myymättä jääneet kappaleet syntyvät uudelleen kuvina. Kuvat syntyvät erilaisin menetelmällisin keinoin yksin ja yhteistyössä muiden taiteilijoiden kanssa. Tässä numerossa julkaistaan Timosen erityisesti Nokturnoa varten toteuttama black metal -aiheinen sarja.

Nokturnon runous ei ole vain luettava Berliinissä asuvan Federico Federicin videot ovat poeettisia pienoistutkimuksia runouden katsomisesta itsestään. Toisessa teksti saa ympärilleen visuaalisen ja auditiivisen metelin, ja runo alkaa muuntua lukijan katseessa. Toisessa aseeminen runo asetetaan mikroskoopin alle: mikä kaikki tulee osaksi runoa, kun sitä luetaan todella läheltä?

Liisa Enwaldin esseessä, joka kuuluu Nokturnon esseesarjaan suomalaisen digitaalisen runouden pioneerista Arto Kytöhongasta, lähestytään tällä kertaa Kytöhonkaa opettajana. Esille nousevat niin haiku, pelkistämisen monet ulottuvuudet, lukuisat Kytöhongan inspiroimat oppilaat ja työtoverit kuin hänen ennenaikainen poismenonsakin.

Viime numerossa Nokturnon uudella kaudella debytoinut Karri Kokko on työskennellyt viime vuosina myös videomuodon parissa. Tuotteliaan runoilijan toinen videokokonaisuus muodostaa metatasolla liikkuvan, humoristisen kuu-aiheisen sarjan. Ensimmäiset kuusi heittoa taas on alkuosa tälläkin hetkellä täydentyvästä videosarjasta.

Yhdysvaltalaisen Brad Lieningin lo-fi – estetiikasta ammentavat käsitteelliset visuaaliset runot taas ottavat kantaa ajankohtaiseen asiaan, sosiaaliseen mediaan. The Shape of Social Media to Come -sarja visualisoi kaksi diskurssia – ja näkymä on kylmäävä.

Nokturnon tämän numeron erän päättää videotaiteilija Maija Saksmanin Pilvet kulkevat ohitseni -videoruno. Yksinkertaiseen liikkuvaan tekstiin luottavan videon hypnoottinen ja miltei toismaailmallinen musiikki ja runous tarjoavat lukijalle samastuttavan tuokiokuvan. Nykytaiteelle harvinaiseen tapaan teos kurkottaa kohti uskonnollisia sävyjä.

Nokturnon digitaalinen residenssi on käynnissä! Osoitteesta nokturno.fi/digitaalinen residenssi pääset astumaan sisään äänitaiteilija Olli Aarnin luomisprosessiin. Residenssi jatkuu 30.4. asti ja sen ajan Aarni kirjoittaa työpäiväkirjaa Nokturnon kävijöiden nähtäväksi.

Ensi kuussa Nokturno tuo lukijoiden nähtäville runoutta taas uusin tavoin. Toukokuussa aukeaa Kuraattorin nurkka, jossa Nokturnon kutsumat alaa laajasti tuntevat tekijät esittelevät uusia ja vanhoja kiinnostavia teoksia.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavan numeron deadline on 25.5.2018.

 

Mainokset

Jari Nikkola Nihil Interitin toiminnanjohtajaksi

Nihil Interitin toiminnanjohtajaksi on valittu filosofian maisteri, kulttuurituottaja (AMK) ja tohtorikoulutettava Jari Nikkola Kaarinasta.

Nikkola IMG_1382.JPG

Nikkola on kokenut kulttuuri- ja mediatoimija, jolla on vankka kokemus tapahtumatuottamisesta. Hän on myös hyvin perehtynyt suomalaiseen ja kansainväliseen kulttuurielämään. Nikkola aloittaa tehtävässään huhtikuun aikana.

Iloitsemme, että yhdistys saa osaavan toiminnanjohtajan ja toivotamme hänet lämpimästi tervetulleeksi töihin runoyhdistykseen!

Lisätietoja:
Nihil Interit, puheenjohtaja Janette Hannukainen, janette.hannukainen@gmail.com
toiminnanjohtaja Jari Nikkola, p. 040 566 0405, tjnihilinterit@gmail.com

Residenssirunoilijana äänitaiteilija Olli Aarni

Nokturnon digitaalisen residenssin virtuaaliset ovet aukeavat jälleen maanantaina 9.4. Tällä kertaa residenssirunoilijana työskentelee äänitaiteilija Olli Aarni.

aarni.jpg

Residenssin aikana Aarni luo kokonaan uuden äänellisen aakkoston, jonka pohjalta hän residenssin lopuksi äänellistää kaksi alunperin kirjoitettuna ilmestynyttä runoa. Ääniaakkoset jäävät yleisön vapaaseen käyttöön.

Residenssin aikana 9. – 30.4. Nokturnon kävijöillä on mahdollisuus seurata Aarnin työskentelyä työpäiväkirjan kautta. Siinä hän avaa prosessia aakkosten synnyn taustalla.

Työpäiväkirjasivun kautta yleisöllä on myös mahdollisuus keskustella Aarnin kanssa läpi residenssijakson.

Residenssiä pääset seuraamaan osoitteessa nokturno.fi/digitaalinen-residenssi. Residenssin jälkeen Nokturno julkaisee Aarnin käsittelyn läpikäyneet runot uudessa äänellisessä asussaan.

Nokturnon digitaalinen residenssi on vuonna 2017 aloitettu, kaksi kertaa vuodessa järjestettävä virtuaalinen residenssiohjelma, jossa runoilijalla tai taiteilijalla on mahdollisuus hyödyntää sivuston virtuaalista residenssitilaa ja digitaalisia keinoja työskentelyssään. Residenssiä rahoittaa WSOY:n kirjallisuussäätiö.

nokturno.fi/digitaalinen-residenssi| toimitus@nokturno.fi | @nokturno_fi | olliaarni.com | Logo: Lauri Hei

 

Haku Nihil Interitin runouspalkintoon avattu

Runoyhdistys palkitsee parhaan runokokoelman ja kiinnostavimman runousteon

Haku Runoyhdistys Nihil Interitin vuoden 2018 runouspalkintoon on avattu. Palkinto jaetaan tänä vuonna kuudetta kertaa. Palkinto keskittyy pelkästään runouteen, ja sillä halutaan antaa tunnustusta sekä korkeatasoiselle runokokoelmalle että mielenkiintoiselle runousteolle.

Palkittava teos on laadukas suomen- tai ruotsinkielinen, Suomessa julkaistu runoteos, joka valitaan kesäkuun 2017 ja toukokuun 2018 välillä ilmestyneiden runoteosten joukosta. Kustantajia pyydetään lähettämään teoksia raadin arvioitavaksi viimeistään 15.6.2018. Myös omakustanneteokset ovat tervetulleita.

Palkittava runousteko pitää sisällään koko suomalaisen runouden kentän. Teko-palkinto voidaan myöntää esimerkiksi tapahtumalle, kiinnostavalle avaukselle, käännösprojektille tai elämäntyölle. Se voi olla myös internetissä julkaistu. Ehdotuksia teko-palkinnon saajaksi perusteluineen voi lähettää raadin sihteerille tai jäsenille.

Vuonna 2017 palkinto parhaasta runoteoksesta myönnettiin Maria Matinmikolle teoksesta Värit (Siltala 2017). Vuoden runoustekona palkittiin Aleksis Salusjärven ja Mikko Sarjasen luotsaaman Sanat haltuun -hankkeen toteutus. Lisäksi raati jakoi lisäksi kunniamaininnan Aki Salmelan teokselle Hiekkapäiväkirja (Poesia 2017).

Raadin jäsenet vuonna 2018 ovat kirjallisuuskriitikko Tarja Hallberg, kirjallisuudentutkija Erika Laamanen (raadin pj), runoilija Jukka Koskelainen, runoilija Irina Javne (Nihil Interit) ja päätoimittaja Juha-Pekka Kilpiö (Tuli&Savu),

Palkinnot luovutetaan lokakuussa 2018 Turun kansainvälisillä kirjamessuilla. Raati kirjoittaa valinnoistaan perustelut, jotka julkaistaan Tuli&Savu-lehdessä. Palkintoraadin osoitteet runoteosten postitusta varten saa raadin sihteeriltä.

Lisätietoja:
Palkintoraadin puheenjohtaja Erika Laamanen, erika.laamanen@gmail.com
Palkintoraadin sihteeri, tiedottaja Tuula Sipilä,  Nihil Interit ry, tiedotusnihil@gmail.com, p. 050 553 7102
www.nihilinterit.fi
www.facebook.com/nihilinterit

KUTSU Nihil Interit ry:n vuosikokoukseen

Hyvä runoyhdistyksen jäsen, runouden ystävä

Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan Runoyhdistys Nihil Interit ry:n vuosikokoukseen lauantaina 7.4.2018 kello 17 alkaen. Vuosikokous järjestetään yhdistyksen toimistolla Helsingissä, osoitteessa Karjalankatu 2 B 24. Kahvitarjoilu.

Vuosikokouksen esityslista:
1. kokouksen avaus;
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa;
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus;
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys;
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto;
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä;
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruus;
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet;
9. valitaan yksi tilintarkastaja ja varatilintarkastaja;
11. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat:
– sääntömuutos, varapuheenjohtajan valitseminen vuosikokouksessa

Yhdistyksen säännöt löytyvät täältä >>>

Tervetuloa vaikuttamaan, tapaamaan muita yhdistyksen jäseniä ja käynnistämään uutta runoyhdistysvuotta!

Helsingissä 19.3.2018

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n hallitus

Janette Hannukainen
janette.hannukainen@gmail.com

http://www.nihilinterit.fi
http://www.tulijasavu.net
http://www.facebook.com/nihilinterit

PS. Hyvä jäsen, tiedotamme toiminnastamme pääosin sähköpostilla. Jos et saa meiltä jäseninfoja ja muita viestejä, on mahdollista että oikea sähköpostiosoitteesi ei ole tiedossamme. Olisi mukava, jos ilmoittaisit sen toimistonhoitajalle osoitteeseen toimistonihil@gmail.com

 

Nokturnon digitaalisen residenssin kevään taiteilijana Olli Aarni



Runoyhdistys Nihil Interitin ylläpitämän, digitaalisen ja kokeellisen runouden sivuston Nokturnon kevään residenssirunoilija on kansainvälisesti tunnettu elektronisen musiikin tekijä Olli Aarni. Hän luo residenssijaksollaan verkkoon laajan äänirunouden kokonaisuuden.



olli-gif.gif

Olli Aarnin (s. 1988) Merkkiääniä-projekti nostaa esille suullisen ja äänellisen perinteen merkityksen runouden historiassa ja nykypäivässä. Residenssin aikana huhti-toukokuussa Aarni luo uudet äänelliset aakkoset, joiden avulla hän äänellistää kaksi runoa.

Toinen uusista versioista perustuu alun perin suullisessa muodossa esitettyyn kansanrunoon ja toinen uudempaan, kirjallisessa muodossa ilmestyneseen runoon. Uudet aakkoset ottavat vaikutteita kirjainten äänellisten ulottuvuuksien lisäksi myös niiden graafisista muodoista: kulmat ja kaarteet siirtyvät äänten aaltomuotoihin. Uudet aakkoset jäävät yleisön vapaaseen käyttöön.

Aarnin levyjä on julkaistu Suomen lisäksi muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa ja Japanissa. Suomessa hänet on nähty esimerkiksi Norpas-, Äänen lumo- ja Ilmiö -festivaaleilla.

Oulusta kotoisin oleva Aarni toimii äänitaiteilijana, kustannustoimittajana ja kolumnistina sekä toimittaa omaa musiikkiohjelmaa radiossa. Filosofian maisteriksi suomen kielestä valmistuneen Aarnin teos sisältää myös työpäiväkirjan, jossa hän kirjoittaa projektin kulusta ja runouden äänellisyyden kysymyksistä. Residenssin aikana yleisöllä on myös mahdollisuus keskustella virtuaalisesti residenssitaiteilijan kanssa.

Residenssiä voi seurata 9.4. alkaen osoitteessa nokturno.fi/digitaalinen-residenssi.

Nokturnon digitaalinen residenssi on virtuaalinen residenssiohjelma, jossa runoilijalla tai taiteilijalla on mahdollisuus hyödyntää sivuston virtuaalista residenssitilaa ja digitaalisia keinoja työskentelyssään. Ensimmäisenä residenssirunoilijana oli pelillisyyden ja runouden välisten suhteiden parissa työskennellyt Mikael Brygger.



Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
toimitus@nokturno.fi
http://olliaarni.com/

Nokturno.fi on Runoyhdistys Nihil Interitin ylläpitämä sivusto, jonka päätoimittaja on Virpi Vairinen. Sivusto on perustettu vuonna 2005, ja toiminta käynnistettiin uudelleen vuonna 2016. Digitaalinen residenssi toteutetaan WSOY:n kirjallisuussäätiön rahoituksella.

Runoyhdistys hakee toiminnanjohtajaa

Runoyhdistys Nihil Interit ry on vuonna 1993 perustettu valtakunnallinen runoyhdistys, joka edistää suomalaisen runouden kirjoittamista, lukemista ja esittämistä sekä runouskeskustelua. Yhdistys hakee nyt osa-aikaista toiminnanjohtajaa.

Nihil Interit julkaisee maan ainoaa painettuna ilmestyvää runouslehteä, Tuli&Savua ja ylläpitää digitaalisen ja kokeellisen runouden Nokturno-verkkosivustoa. Lisäksi yhdistys mm. jakaa vuosittain Nihil Interit -runouspalkinnot, järjestää klubeja, runokursseja ja lukupiiritapahtumia sekä osallistuu messuille ja muihin tapahtumiin. Viime vuosina yhdistyksellä on ollut myös lukuisia runouteen liittyviä hankkeita, joilla on omat vastuuhenkilöt.

Toiminnanjohtaja vastaa yhdistyksen toiminnan ja hallinnon toteuttamisesta yhteistyössä hallituksen ja toimistonhoitajan kanssa. Tehtäviin kuuluu varainhankintaa, budjetointia, markkinointia ja tiedotusta sekä yhteistyöverkostojen luomista alan sidosryhmien kanssa. Toiminnanjohtaja on myös yhdistyksen edustaja erilaisissa tilaisuuksissa yhdessä hallituksen tai puheenjohtajan kanssa.

Yhdistyksen toimitilat sijaitsevat Helsingin Alppitalossa. Toimistolla työskentelee myös osa-aikainen toimistonhoitaja, joka vastaa laskutuksesta, palkanmaksusta, jäsenasioista ja kirjanpitoaineiston kokoamisesta. On mahdollista, että tulevaisuudessa toiminnanjohtajan ja toimistonhoitajan toimenkuvat yhdistyvät, jolloin työaika ja palkka kaksinkertaistuvat.

Nihil Interit ry:n toiminnanjohtajan toimi on osa-aikainen, työaika on 10 tuntia viikossa ja palkkaus 500e/kk. Työ alkaa sopimuksen mukaan kevään aikana ja se on aluksi määräaikainen 31.12.2018 saakka. Toimenkuvaa on mahdollista itse kehittää työn kuluessa.

Arvostamme aktiivista ja itsenäistä työotetta, sopivaa koulutusta ja/tai kokemusta sekä taloushallinnon, budjetoinnin, varainhankinnan ja markkinointiviestinnän osaamista. Yhdistysmaailman tuntemus ja kiinnostus runouteen katsotaan eduksi. Tarjoamme ainutlaatuisen aitiopaikan nykyrunouden äärellä.

Kerro itsestäsi vapaamuotoisessa hakemuksessa ja lähetä se ansioluettelosi kanssa 26.3. mennessä osoitteeseen: janette.hannukainen@gmail.com

Lisätietoja tehtävästä antaa:
puheenjohtaja Janette Hannukainen, Runoyhdistys Nihil Interit ry
janette.hannukainen@gmail.com

nihilinterit.wordpress.com