Nihil Interit -runouspalkinnot Anni Mäentielle ja Pelle Romantikalle

cof
Anni Mäentie ja Toni Lahtinen saivat tänä vuonna Nihil Interit -runouspalkinnot.

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n runouspalkinnot jaettiin tänään Turun kansainvälisillä kirjamessuilla seitsemännen kerran.

Palkinto parhaasta runoteoksesta myönnettiin espoolaiselle esikoisrunoilija Anni Mäentielle teoksesta Aurinkotuoli (Kulttuurivihkot 2019). Vuoden runoustekona palkittiin tamperelaisen Pelle Romantikan ja Kuolema-duon kirjallinen äänilevy Luontorunoja (Sanasato 2019).

Palkintoraadissa olivat runoilija Janette Hannukainen (Nihil Interit), kirjallisuudentutkija Juri Joensuu, kirjallisuuskriitikko Janne Löppönen (raadin pj.), Riikka Simpura (Tuli & Savu) ja runoilija Johanna Venho.

Palkinnot voittajille teki tänä vuonna helsinkiläinen runoilija Virpi Alanen, joka tekee sekä kirjallista että visuaalista runoutta. Hänen visuaalisen runoutensa teema on Poeettisia eläimiä -sarja, johon kuuluvia teoksia on ollut esillä muun muassa gallerianäyttelyissä Turussa ja Helsingissä sekä Nokturno.fi-runoussivustolla.

Kielellisesti kiinnostava esikoinen

Anni Mäentien Aurinkotuoli on raikas ja monipuolinen esikoisteos, jossa tarinallisuus yhdistyy persoonalliseen, iloa ja taipuisuutta pulppuavaan runokieleen. Rantaelämän näennäisen kepeän idyllin takaa kuultaa myös yksinäisyys, huoli elonkehästä ja maailman tulevaisuudesta. Teos sisällyttää itseensä ajankohtaisia aiheita alleviivaamatta ja osoittelematta.

Raati kiitteli palkintoperusteissaan Aurinkotuolin ilmaisua, jolle ovat ominaisia nopeat käännökset ja liukumat. Esimerkiksi kuvaus kamppailulajitunnista sekoittuu muistoihin menneestä ihmissuhteesta. Baaritiskillä seuraan lyöttäytyvän sedän (”emmä taho olla häiriöks”) selittäminen taas kääntyy tragikoomiseksi tilitykseksi, jossa ei ole enää varmaa kuka sanoo ja mitä. Silloinkin, kun ollaan seinien sisään sulkeutuneena, yhteys eläimiin, kasveihin ja mikrobeihin säilyy.

Teoksen rytmi on ilmava, ja tunnelma vaihtelee notkeasti hilpeydestä surumielisyyteen, arkisesta nyrjähtäneeseen:  ”mistä ihminen alkaa jaloista vai päästä // se rakentuu anteeksi sentimentaalisuus sydämen ympärille sanoo kehitysbiologian professori”.

Aurinkotuoli on kielessä liikkumisen pakotonta ja ilmaisuvoimaista energiaa. Mäentien esikoisteoksen lisäksi raati kiinnitti huomiota Kulttuurivihkojen runsaaseen runoustarjontaan.

Taiteellisesti rohkea LP-levy

Kirjallisuudentutkija Toni Lahtisen, taiteilijanimeltään Pelle Romantika ja Kuolema-duon (Mari Hermaja & Elliina Peltoniemi) Luontorunoja on osa ketjuuntuvaa, monimediaista taideteosten kokonaisuutta. LP-levyä ympäröivät ja edeltävät painettu ja kuvitettu kirja Luontorunoja (kuvitus Anne Ketola, Sanasato 2018), valokuvanäyttely, musiikkivideon lähestymistapoja hyödyntävät runovideot sekä live-esiintymiset. LP-levy on siis laajemman, visionäärisen hankkeen yksi toteutuma, mutta seisoo julkaisuna myös omillaan.

Raadin mielestä Luontorunoja yhdistelee tyylikkäästi lausuntaa, äänimaisemaa ja -kollaasia sekä rosoista kansanmusiikkia ja kansanlaulua. Levyn omalaatuinen tunnelma perustuu Lahtisen runoihin, joissa lastenrunouden kuvasto yhdistetään dystooppiseen nykyaikaan ja synkästi sävyttyneisiin romanttisiin teemoihin. Kirjalliset viitteet avaavat reittejä muuhun taiteeseen. Lukeneisuus kuuluu säkeissä, jotka säilyttävät rytmisen pakottomuuden ja hyödyntävät kielen sointuisuutta. Paatos ja pilke silmäkulmassa sopivat hyvin yhteen.

Luontorunoja on taiteellisesti rohkea teos, joka liikkuu herkällä ja riskaabelilla alueella, mutta onnistuu. Levy on kautta linjan toteutettu tyylillä ja ammattimaisesti äänitystä, miksausta, tuotantoa, kaiverrusta ja kansia myöten.

Vuonna 2018 Nihil Interit -runouspalkinnot myönnettiin runoilija Suvi Vallille teoksesta Spiraali (Otava 2017), ja vuoden runoustekona palkittiin J. K. Ihalaisen perustama Palladium Kirjat. 

Lisätietoja:
palkintoraadin puheenjohtaja Janne Löppönen, 040 839 2784, janne.j.lopponen@gmail.com

palkintoraadin sihteeri Tuula Sipilä, 050 553 7102, tuula.sipil@gmail.com

http://www.nihilinterit.fi
http://www.facebook.com/nihilinterit