Matkalla maailmalla: Runopakka New Yorkissa huhtikuussa 2019

John F. Kennedy International Airport, Queens

Runopakka matkusti New Yorkiin huhtikuuksi, yhden tekijöistään, runoilija Terhi Forssénin, käsimatkatavaralaukussa ja läpäisi niin turvatarkastuksen kuin maahantulotarkastuksen JFK:n lentokentällä. Runopakan matkaseurueeseen kuului myös sanataideopettaja-kirjailija Harri István Mäki.

607 Manhattan Avenue, Brooklyn

Runopakka majoittui kuukauden päivät Brooklynin Greenpointissa, missä hän pääsi nautiskelemaan pitkälle ehtineen kevään puistotunnelmista kaikkine kortteineen. Rentoutuminen oli tarpeen, sillä Runopakalle oli buukattuna New Yorkissa kaksi esiintymistä, joissa Forssén ja Mäki olivat luvanneet avustaa parhaansa mukaan.

83, Christopher Street

Yhtenä magnoliankukkien koristamana lauantaiaamuna Runopakka matkasi metrolla Greenwich Villagen Christopher Streetille, New Yorkin Suomi-kouluun. Sinne Runopakka oli kutsuttu innoittamaan 6–12-vuotiaita suomalaislapsia luovassa suomen kielen käytössä.

Suomi-koulun tapahtumassa ammennettiin ympäristöstä ideoita tarinoille ja kiehtoville olennoille. Koska tapahtumaan osallistui myös vasta suomen kielen käyttöön totuttelevia lapsia, Runopakka-tehtävien tekemisessä käytettiin piirustusta tarinankerronnan tukena.

Työpajassa kuultiin tarina olennosta, joka söi tiili tiileltä koko Brooklyn Bridgen, ja tutustuttiin dinosaurukseen, joka yritti mahtua asumaan Empire State Buildingiin.

116th Street & Broadway

Myöhemmin huhtikuussa Runopakka suuntasi toiselle työkeikalleen maineikkaaseen Columbian yliopistoon, Upper West Siden kaupunginosaan. Runopakan tehtävänä oli tällä kertaa kannustaa newyorkilaisia suomen kielen opiskelijoita kokeilemaan runon ja sadun kirjoittamista. Tapaamisessa oli myös etäyhteys Yalen yliopistoon, missä ei ole omaa suomen kielen ohjelmaa.

Yliopisto-opiskelijoiden runo- ja satutyöpajan teemana oli kirjoittaminen yksinkertaisella kielellä. Pajaan osallistuvat olivat opiskelleet suomen kieltä puolesta vuodesta vuoteen.

Työpajan aluksi jokaista opiskelijaa pyydettiin listaamaan suomen kielen sanoja, jotka herättävät tunteita. Tämän jälkeen Runopakka vei opiskelijat sanojenkeruumatkalle yliopiston käytäville. Tunteita herättävistä ja löydetyistä sanoista muotoiltiin säkeitä, joista yhdisteltiin lopuksi runo.

Kiinnostaviksi koettujen sanojen pohjalta kehiteltiin vielä henkilöhahmoja, joiden ominaisuudet antavat aihetta fiktiotarinaan.

Forssén ja Mäki yllättyivät siitä, että kirjoitettaessa vasta kehittymässä olevalla kielitaidolla syntyi huomattavan paljon kielellisiä yllätyksiä ja uudissanoja. Oltiin tilassa, jossa kuluneita sanoja ei ollut. Syntyi herkullisia tarinanalkuja. Syntyi keskustelua sanoista ja sanojen synnyttämistä tunnelmista. Syntyi myös halu seurata Runopakkaa useamminkin suomea toisena kielenä opiskelevien pariin.

Columbian yliopistolla Runopakka sai kiitosta. Opiskelijat, jotka eivät olleet aiemmin luoneet fiktiota, saivat onnistumisen kokemuksen kokonaisen suomenkielisen fiktiivisen tekstin kirjoittamisesta. Yksi opiskelija lähetti myöhemmin viestin, jossa hän kertoi jatkaneensa suomenkielisen runon kirjoittamista vielä kotimatkallaan bussissa!

New York, New York

Runopakan edesottamuksia New Yorkissa seuranneet Forssén ja Mäki huomasivat, että Runopakan harjoitukset sopivat vaivattomasti eri-ikäisten ja eri tavoin suomen kieleen tottuneiden avuksi eri tekstilajien laatimisessa.

Lapsille pakan harjoitukset toimivat inspiraationa piirtämiseen ja piirtämisen myötä monenkirjavien tarinoiden kehittelyyn.

Suomen kielen yliopisto-opiskelijoille kortit tarjosivat elämyksellisen kokemuksen siitä, että jo pienelläkin sanavarastolla voi kirjoittaa fiktiivisiä, kielellisesti kiinnostavia ja toimivia tekstejä.

McCarren Park, Brooklyn

Kun Runopakan avustajat laskeutuivat Helsinki-Vantaalle kuun viimeisenä aamuna, he kummastelivat, miksei Runopakkaa näy enää matkatavaroiden seassa.

Viimeisen kerran Runopakka nähtiin sunnuntaina 28.4.2019 McCarren-puistossa terävälehtisen tammen oksalla. 

– Terhi Forssén