Runoilijat Gretan kanssa Helsingissä 29.3. – Liity mukaan ilmastotietoisen tilaisuuden esiintyjälistaan!

Yli tuhat suomalaista tieteen tekijää on ilmaissut tukensa ilmaston puolesta lakkoileville nuorille. Tämän esimerkin innoittamana ajattelimme, että myös runoilijat voisivat osallistua tähän meille kaikille tärkeään asiaan. Syntyi idea tilaisuudesta, jossa runot voisivat puhua ilmaston ja ekologisesti kestävän, oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta – runollisesta tukimielenosoituksesta.

Viimeisten kuukausien ajan joukko nuoria ja vanhoja kansalaisia on kokoontunut perjantaisin Eduskuntatalon portaille vaatimaan päättäjiltä tiukempia ilmastotoimia. Innoituksensa tämä maailmanlaajuiseksi liikkeeksi levinnyt #FridaysForFuture -toiminta on saanut ruotsalaisesta ilmastoaktivistista Greta Thunbergista, joka elokuussa 2018 alkoi istua Ruotsin valtiopäivätalon edessä ja ilmoitti, että on koululakossa tiukempien ilmastotoimien puolesta Ruotsin valtiopäivävaaleihin saakka.

Olemme sopineet Helsingin #FridaysForFuture-toimintaa järjestävien aktivistien kanssa, että runoilijoilla on mahdollisuus täyttää eduskuntatalon portaat runoilla perjantaina 29.3. klo 9-12.

Idea on seuraava: Jokainen osallistuja lukee yhden tai maksimissaan kaksi runoa. Runot voivat liittyä suoraan ilmastoteemaan, mutta niiden ei tarvitse. Teemaa voi ajatella hyvin laajasti esimerkiksi sitä kautta, mitä kaikkea elämässämme ilmastonmuutos uhkaa.

Tilaisuus on tuen ilmaus ja toteutetaan vapaaehtoisvoimin. Tilaisuuteen osallistumisesta ei makseta palkkioita tai matkakuluja. Samaan aikaan osallistujilta ei myöskään vaadita suurta panostusta: riittää että pistäytyy portailla etukäteen sovittuna aikana lukemassa runonsa. Runoilijoiden nimet julkaistaan etukäteen tapahtumakutsussa, mikäli runoilija ei erikseen toivo ettei nimeä julkaista.

Toivottavasti pääset mukaan tilaisuuteen lukemaan runosi!

Pyydämme että ilmoitat osallistumisesta mahdollisimman pikaisesti sähköpostitse Henriikalle (henriikka.tavi@gmail.com), kuitenkin viimeistään 22.3., niin pystymme suunnittelemaan tarkemman esiintymisjärjestyksen ja aikataulun. Kerrothan ilmoittautuessasi jos sinulla on toiveita tai esteitä aikataulun suhteen. Kutsua sopii erittäin mielellään välittää eteenpäin kaikille runoilijoille ja esimerkiksi runouden kääntäjille.

Kirjallisuustoimijoista tilaisuuden järjestämisessä ovat 11.3. tilanteessa mukana Nuoren Voiman Liitto, Nihil Interit ja Osuuskunta Poesia. Yhteistyökumppaneiden ja tilaisuudessa esiintyvien runoilijoiden lista päivittyy tilaisuuden FB-eventtiin.

Toiveikkain terveisin,

Henriikka Tavi ja Pauliina Haasjoki