Nihil Interit -runouspalkinnot Suvi Vallille ja Palladium Kirjat -kustantamolle

bty
Kuvassa Suvi Valli (vas.) ja palkintoesineet tehnyt Tiina Lehikoinen.

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n runouspalkinnot jaettiin tänään Turun kansainvälisillä kirjamessuilla jo kuudennen kerran. Palkinto parhaasta runoteoksesta myönnettiin Suvi Vallille teoksesta Spiraali (Otava 2017). Vuoden runousteko -palkinnon sai J. K. Ihalaisen luotsaama kirjankustantamo Palladium Kirjat.

Palkintoraadissa olivat kirjallisuuskriitikko Tarja Hallberg, runoilija Irina Javne (Nihil Interit), päätoimittaja Juha-Pekka Kilpiö (Tuli & Savu), runoilija Jukka Koskelainen ja kirjallisuudentutkija Erika Laamanen (raadin pj.). Voittajat saivat runoilija, kuvataiteilija Tiina Lehikoisen tekemät palkintoesineet ja kunniakirjat.

Spiraali on jatkuvassa liikkeessä

Suvi Vallin kolmannessa runokokoelmassa Spiraali korostuu toisaalta liike, toisaalta kielen äärelle pysähtyminen. Valli antautuu kielen toimintatavoille tehden samaan aikaan leikkisiä huomioita ja oivaltavia rinnastuksia. Kokoelman ilmaisu on tarkkaa, merkityseroja kieputtavaa. Havainnot ja mielteet virtaavat ilmavasti osastojen läpi.

Spiraalin avainsana on Zufall, ’sattuma’, johon sisältyy ’putoaminen’, Fall. Teos on kuin punos, jonka langanpää putoaa välillä näkyvistä mutta löytyy uudestaan matkan varrelta. Ajankuvat ja kielen pohtiminen porautuvat yhä syvemmälle. On ymmärrettävä kieltä ja sen olemusta ymmärtääkseen aikaa ja ajan liikettä, ihmisen liikettä ajassa tai ajan liikettä ihmisessä. Kieputuksen tunnussa lukija näkee maailman välähdyksinä kuin huvipuistolaitteen pyörityksessä. Teksti saa lukijan mielen liikkeelle.

Spiraalissa eletään arkisissa ympäristöissä, liikennevaloissa ja lentokentillä. Eniten eletään kielessä, kuten kieli elää meissä. Olemme kielen luonnollinen elinympäristö. Runoilija kirjoittaa: ”Verbeillä on saksaksi suunta. Kuvitella, vor/stellen: eteen/asetella. Sen verran onnea / kuin luonto sallii, / lounas tarkoittaa perunalastupussia. / Mitä on luottaa ihmisiin ja niiden luomiin voimiin?” Kielen avulla mieli mahdollistaa. Se punoo tulevaa, ja samalla kierteen toisesta päästä purkautuu jo historiamme. Näiden välissä Spiraali kiepsahtelee, kuten kielemmekin.

Raadin mielestä polveilevaa säkeiden asemointia käytetään taitavasti rytmin hyväksi, mutta erityisesti esitystilanteessa teoksesta paljastuu vielä lisää äänteellisiä tehoja. Luutuneistakin fraaseista ja jopa yksittäisistä sanoista tulee esiin monia mieliä. Kieli näyttäytyy ihmistä suurempana systeeminä, joka käännähtää uuteen asentoon.

Palladium Kirjat puolustaa runoutta

K. Ihalaisen perustama Palladium Kirjat on julkaissut vuodesta 1992 lähtien laadukasta kotimaista ja käännettyä runoutta. Kustantamo henkilöityy erityisen vahvasti perustajaansa ja ainoaan työntekijäänsä, ja sen toiminnassa vaikuttaa tee se itse -kulttuurin ja Ihalaisen omin sanoin ”hypnopolitiikan” eetos.

Raadin perusteluissa korostuu se, että matalalla profiililla toimiva kustantamo on edistänyt runouden julkaisemista aikana, jolloin se ei ole taloudellisesti kannattavaa, ja pitänyt yllä uhanalaista kirjapainotaitoa. Runouden lisäksi Palladium kirjat on julkaissut tietokirjallisuutta ja klassikoita. Sen moninainen ja omaehtoinen katalogi ulottuu John Cagestä Raisa Marjamäkeen ja alkuperäiskansojen runoudesta dadan ja surrealismin klassikoihin.

Palladiumin kirjat painetaan usein Heidelbergin painokoneella, joka toimii Siuronkosken vesivoimalla. Tärkeilemättömät niteet eivät yritä vedota loisteliaalla pinnalla, ja juuri se tekee niistä poikkeuksellisen elegantteja. Painokoneellakin tehdyissä kirjoissa voi siis olla käsityön tuntu.

Vuonna 2017 Nihil Interit -runouspalkinnot myönnettiin runoilija Maria Matinmikolle teoksesta Värit (Siltala 2017). Vuoden runoustekona palkittiin Aleksis Salusjärven ja Mikko Sarjasen vetämän Sanat haltuun -hankkeen toteutus. Kunniamaininnan sai Aki Salmela teoksesta Hiekkapäiväkirja (Poesia 2017).

Lisätietoja:
palkintoraadin puheenjohtaja Erika Laamanen, 040 860 4939, erika.laamanen@gmail.com
palkintoraadin sihteeri, tiedottaja Tuula Sipilä, 050 553 7102, tiedotusnihil@gmail.com

http://www.nihilinterit.fi
http://www.facebook.com/nihilinterit

Runoyhdistys Nihil Interit ry on vuonna 1993 perustettu runon kirjoittajien ja lukijoiden yhteisö, joka edistää suomalaisen runouden kirjoittamista, lukemista ja esittämistä sekä runouskeskustelua. Yhdistys julkaisee runouslehti Tuli&Savua, ylläpitää digitaalisen runouden sivusto Nokturnoa ja järjestää erilaisia runotilaisuuksia, kuten Tuli&Savu-runoklubeja. Lisäksi yhdistys jakaa vuosittain Nihil Interit -runouspalkinnot parhaalle runoteokselle ja runousteolle.