Nokturnon kesäkuun numerossa sukelletaan hämärään ja takaisin

Vuoden kolmas numero esittelee laajan kattauksen runouden ja äänitaiteen yhteensulautumia sekä visuaalista, käsitteellistä ja videorunoutta. Myös haku syksyn digitaaliseen residenssiin on nyt auki.

Ignacio & Riku-Pekka screen cap
Ignacio Lopez Olivaresin ja Riku-Pekka Kellokosken esityksestä What´s Wrong with Alex.

Luonto tulee lähelle ja lipuu kauas Nokturnon numerossa 3/2018. Skotlantilaisen Michael O´Brienin käsitteellisessä runossa Three plants puistossa käyskentelevä runoilija kohtaa kasveja, mutta nykyisessä teknologisessa ympäristössä havaitseminenkaan ei ole sitä mitä ennen. Tuija Välipakan tänä vuonna julkaistu Uutisia! -kokoelma loikkaa nyt Nokturnoon Hedelmätornit-kuvasarjan verran. Sarja koostuu valokuvista ja niiden kyljessä virtaavasta runoudesta, jossa sosiaalinen media yhdistyy luomisen prosesseihin.

Hanna-Mari Ojalan Kivilattia-videossa hahmo liikkuu pimeässä ja runous kiteytyy aforistisesti pitkin liikkeitä. Hiljanharmaan kappaleissa Tuotuja teitä ja Sanat värityskirjassa dramaattiset soinnit ja kohtalokkaat hetket yhdistyvät kokonaisvaltaisiksi äänirunouden teoksiksi.

Taudinkuva taas on Mikael Öhmanin ja Sami Liuhdon yhtye, jonka uudella III-levyllä kuullaan yhteensä seitsemän runoilijan tekstejä. Näistä kappaleista Nokturno esittelee nyt kaksi, Eeva-Maria Grekulan runoon perustuvan Tästä talosta ja Henriikka Tavin runoon perustuvan Antaisin pois. Koko levy on mahdollista ladata kahden viikon ajan ilmaiseksi yhtyeen Bandcamp-sivuilta.

Nokturnolla on myös ilo esitellä Helsingin Taideyliopiston äänirunouden kurssilla syntyneet kuusi teosta, jotka on tallennettu Vapaan taiteen tilassa pidetyssä Sound Poetry Night -tapahtumassa toukokuussa. Monipuolisten, performanssitaiteen elementtejäkin sisältävien teosten tekijöinä ovat Diliana Stoyanova ja Reetta-Stiina Rannanmäki, Zane Perkone yhdessä Minna Miettilän kanssa, Miguel Palazón ja Harold Hejazi, Pavel Rotts, Ignacio Lopez Olivares ja Riku-Pekka Kellokoski sekä Stephen Webb yhdessä Daniela Pascual Esparzan kanssa.

Arto Kytöhongan uraa ja tuotantoa käsittelevien esseiden sarja saapuu tässä numerossa päätökseensä. Viimeisenä vuorossa on esseesarjan toimittajan Heikki Sauren essee Monitaiteilija kohtasi kulttikaljun – Arto Kytöhongan postitaide.

Haku Nokturnon syksyn 2018 digitaaliseen residenssiin on myös auki! Osoitteesta http://nokturno.fi/ajankohtaista/hae-nokturnon-syksyn-2018-digitaaliseen-residenssiin löydät lisää tietoa hausta.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavan numeron deadline on 6.8.2018.

Mainokset