Noppia, makulointia ja runoutta mikroskoopin alla

Federico Federici Caged Alphabets screen cap

Kuva Federico Federicin videosta Caged Alphabets.

Nokturnon vuoden toisessa numerossa tarjolla on videoteoksia, uusi essee täydentyvään Kytöhonka-sarjaan sekä käsitteellisyyttä monessa muodossa. Myös digitaalisen residenssin ovet ovat taas avautuneet!

Tuomas Timosen asetelmia_makulointi on helmikuusta asti Instagramissa elänyt poikkitaiteellinen runoprojekti, jossa Timosen Asetelmia-runokokoelman myymättä jääneet kappaleet syntyvät uudelleen kuvina. Kuvat syntyvät erilaisin menetelmällisin keinoin yksin ja yhteistyössä muiden taiteilijoiden kanssa. Tässä numerossa julkaistaan Timosen erityisesti Nokturnoa varten toteuttama black metal -aiheinen sarja.

Nokturnon runous ei ole vain luettava Berliinissä asuvan Federico Federicin videot ovat poeettisia pienoistutkimuksia runouden katsomisesta itsestään. Toisessa teksti saa ympärilleen visuaalisen ja auditiivisen metelin, ja runo alkaa muuntua lukijan katseessa. Toisessa aseeminen runo asetetaan mikroskoopin alle: mikä kaikki tulee osaksi runoa, kun sitä luetaan todella läheltä?

Liisa Enwaldin esseessä, joka kuuluu Nokturnon esseesarjaan suomalaisen digitaalisen runouden pioneerista Arto Kytöhongasta, lähestytään tällä kertaa Kytöhonkaa opettajana. Esille nousevat niin haiku, pelkistämisen monet ulottuvuudet, lukuisat Kytöhongan inspiroimat oppilaat ja työtoverit kuin hänen ennenaikainen poismenonsakin.

Viime numerossa Nokturnon uudella kaudella debytoinut Karri Kokko on työskennellyt viime vuosina myös videomuodon parissa. Tuotteliaan runoilijan toinen videokokonaisuus muodostaa metatasolla liikkuvan, humoristisen kuu-aiheisen sarjan. Ensimmäiset kuusi heittoa taas on alkuosa tälläkin hetkellä täydentyvästä videosarjasta.

Yhdysvaltalaisen Brad Lieningin lo-fi – estetiikasta ammentavat käsitteelliset visuaaliset runot taas ottavat kantaa ajankohtaiseen asiaan, sosiaaliseen mediaan. The Shape of Social Media to Come -sarja visualisoi kaksi diskurssia – ja näkymä on kylmäävä.

Nokturnon tämän numeron erän päättää videotaiteilija Maija Saksmanin Pilvet kulkevat ohitseni -videoruno. Yksinkertaiseen liikkuvaan tekstiin luottavan videon hypnoottinen ja miltei toismaailmallinen musiikki ja runous tarjoavat lukijalle samastuttavan tuokiokuvan. Nykytaiteelle harvinaiseen tapaan teos kurkottaa kohti uskonnollisia sävyjä.

Nokturnon digitaalinen residenssi on käynnissä! Osoitteesta nokturno.fi/digitaalinen residenssi pääset astumaan sisään äänitaiteilija Olli Aarnin luomisprosessiin. Residenssi jatkuu 30.4. asti ja sen ajan Aarni kirjoittaa työpäiväkirjaa Nokturnon kävijöiden nähtäväksi.

Ensi kuussa Nokturno tuo lukijoiden nähtäville runoutta taas uusin tavoin. Toukokuussa aukeaa Kuraattorin nurkka, jossa Nokturnon kutsumat alaa laajasti tuntevat tekijät esittelevät uusia ja vanhoja kiinnostavia teoksia.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavan numeron deadline on 25.5.2018.

 

Mainokset