Vuoden ensimmäisen Nokturnon runous liikkuu niin ajassa kuin tilassakin

Helmikuun Nokturno-numero tarjoaa hengästyttävän määrän uutta kiinnostavaa runoutta, josta riittää luettavaa ja katsottavaa pitkin kevättä. Löydät mm. videotaidetta, käsitteellistä ja monitaiteista runoutta, gif-runoja, ekfrasista, unohtamatta Arto Kytöhonka-sarjaa, joka jatkuu vielä kolmen esseen verran.

Leevi Lehdon uusin aluevaltaus on runoihin perustuva videotaide. Yli kymmenen vuoden aikana erilaisina esityssovituksina nähty Sanasade muuttuu nyt videoteokseksi, jonka äänimaailmasta Lehto myös vastaa. Hektisessä leikkauksessa irtopäät vertautuvat alkuperäisen runon irtosanoihin ja äänimaisemassa atonaalinen musiikki kohtaa Lehdon intensiivisen, äänirunoudesta ammentavan luennan.

Nokturnossa aiemmalla kaudella aktiivisesti julkaisseen Karri Kokon uusin painettuna ilmestyvä teos on nyt myös tutustuttavissa pienenä valikoimana Nokturnossa. Käsitteellinen teos Sanat vain riippuvat ilmassa irrallaan: kuvaus Leevi Lehdon teoksesta Muuttunut tuuli (ntamo, 2018) sisältää kaksi osaa. Toisessa osassa Kokko kuvailee Lehdon vuoden 1967 esikoisteoksen, toisessa toteuttaa kirjoituskoneella uudelleenversioinnin kuvailun pohjalta.

Kirjallisuuskriitikko ja -toimittaja Maaria Ylikangas taas käsittelee kattavassa ja perusteellisessa esseessään Arto Kytöhongan Venetsialaisen sarjan nagautoja. Kytöhongan teksteistä paljastuu mittava kirjallisuushistoriallinen tuntemus ja edelläkävijälle ominainen muotojen ja sisältöjen kokeilevuus. Perinteisintä runoutta tässä Nokturnon numerossa edustaa Howie Goodin proosaruno Intimations of Modernity, joka käsittelee väkivaltaa ja sitä, miten vaikea meidän on suhtautua siihen nykyisessä mediaympäristössä.

Nokturnon graafikon Lauri Hein gif-runoissa ja ohjemuodosta inspiroituneissa runoissa yhdistyvät minimalismi ja käsitteellisyys. Mukana on myös viime Tuli&Savussa julkaistu runokokonaisuus. Viimeisenä muttei vähäisimpänä Nokturno esittelee Henrik Pathiranen ja Redderin teoksen Oleminen/Being. Se purkaa olemisen käsitettä teoreettisin ja poeettisin keinoin, yhdistäen musiikkia ja kineettistä runoutta. Lähes puolituntinen teos kuljettaa katsojan intensiivisen ääni- ja sanamaiseman halki.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavan numeron deadline on 1.4.2018.

Mainokset