MONTA-kollektiivi: Runoja sukupuolen moninaisuudesta -klubi Runokuussa

Sukupuolen moninaisuuden kysymyksiä on alettu laajemmin esittää ja pohtia myös Suomessa. Tasa-arvoinen avioliittolaki ja translain uudistusvaatimukset ovat tehneet aiheista tunnetumpia. Sukupuoli ymmärretään länsimaisessa kulttuurissa yhä kaksijakoisen mies–nainen -jaon kautta, mikä johtaa ihmisten luokitteluun miehiksi ja naisiksi. Kaksijakoinen käsitys kaventaa identiteettien ja ilmaisun kirjoa ja tekee samalla valtavan ihmisjoukon kokemuksista näkymättömiä.

Monitaiteinen klubi on monien sukupuolen ilmaisutapojen puheenvuoro, juhlistus ja näkyväksi tekemisen tapa. Illassa yhdistyvät runous, burleski ja musiikki. Esillä on myös aihepiiriin liittyvää julkaistua runoutta Suomesta ja maailmalta. Djt soittavat musiikkia sukupuolen moninaisuutta käsitteleviltä muusikoilta.

MONTA-KOLLEKTIIVI: RUNOJA SUKUPUOLEN MONINAISUUDESTA -KLUBI
23.8. klo 18–22 Kolo, Pengerkatu 9, 00530 HELSINKI. Tapahtuma on ikärajaton ja päihteetön.

Runokuu tapahtumat: https://www.runokuu.fi/tapahtumat/2017/8/23/runoja-sukupuolen-moninaisuudesta
Runokuu esiintyjät: https://www.runokuu.fi/esiintyjt/
___

Esiintyjät

ARTEMIS KELOSAARI
Artemis Kelosaari on turkulaistunut sanojen sekatyöläinen ja myöhempien aikojen romantikko, myös dekadenssin käveleväksi kliseeksi nimitelty. Hänen runojaan ja novellejaan on julkaistu antologioissa ja pienlehdissä, ja hänen miesrakkaudentäyteinen esikoisromaaninsa Omenatarha ilmestyy tänä vuonna Kustantamo Helmivyöltä.

RUKA TOIVONEN
Ruka Toivosen runoissa liftataan Euroopan halki Nokian 3310 taskussa, rikotaan luita ja sydän, itketään viimeistä sarvikuonoa ja matkustetaan mummon kanssa saunassa ajassa taaksepäin. Poikatytöistä kasvaa tyttöpoikia ja isoäidit tekevät vallankumouksia, Kisahallin putkan tatamilla nähdään unta ikimetsien puuvanhuksista. Toivonen on helsinkiläinen herkkis, arjensoturi ja silpputyöläinen.

VARJOVA
Varjovan musiikki syntyy vaikeasti nimettävistä tunteista. Varjovaa kiinnostavat esimerkiksi epämukavuus, lohtu ja katharsis, mutta sivupolkuja löytyy moniin paikkoihin. Varjovan instrumentit saattavat vaihtua, mutta vahva laulu pysyy. Varjova kysyy ja soi.

DJT TIINA TYRNI & TAISKA TIKARAM
Tiina Tyrni on kissaleidi, jonka kokoelmista löytyy todennäköisesti enemmän trenssitakkeja kuin sinulta sukkia. Taiska Tikaram on bingossa käyvä kassialmafemme, joka on myös intohimoinen neuvostoiskelmäharrastaja. Luvassa hyvää humppaa ja discohuumaa, tervetuloa!

OPEN MIC
Open miciin jokainen on tervetullut esittämään sukupuolen moninaisuutta käsittelevää runoutta, proosaa tai musiikkia, ei genrerajoituksia. Esitettävä materiaali voi olla omaa tai esimerkiksi julkaistua kirjallisuutta. Open micissa voi myös mainostaa aihepiiriin liittyviä projekteja, kirjoja, musiikkia, kuvataidetta ja niin edelleen. Jokaista esiintyjää kannustetaan ja kuunnellaan, tervetuloa! ❤ Ilmoittautuminen tapahtuu paikan päällä ja esiintymisaikaa esiintyjää kohden on noin 5 minuuttia.

Klubin järjestää Monta-kollektiivi, joka tekee Nihil Interit ry:lle sukupuolen moninaisuutta runouden kautta tarkastelevaa hanketta. Montaan kuuluu runoilijoita, kuvataiteilijoita ja esitystaiteilijoita. Lisätietoja: Hanna Storm / itsemaarittely@gmail.com

Kolon esteettömyystiedot
Kolo on vanha liiketila, eikä ikävä kyllä ole esteetön.
– Rakennus sijaitsee loivassa mäessä.
– Sisäänkäynnillä kaksi kynnystä, toinen 2cm, toinen 3,5cm (7cm syvä). Vapaahtoisemme auttavat mielellään kynnysten yli.
– WC: kaksi 57 cm leveää oviaukkoa, molemmissa kynnykset. Korkeampi 5 cm korkea, 7cm syvä.

facebook.com/kolohelsinki

 

Mainokset