Koneita ja improvisaatiota Nokturnon vuoden 2017 ensimmäisessä erässä

Nokturnon vuoden 2017 ensimmäisessä erässä julkaistaan teoksia yhteensä seitsemältä tekijältä. Runouteen yhdistyvät tällä kertaa muunmuassa kodin tietoverkot, klassinen laulu ja matematiikka. Luvassa on video- ja visuaalista runoutta, runoinstallaation ja käsitetaiteen rajapinnoilla liikkuvia projekteja sekä uuden Nokturnon ensimmäinen runousessee.

Helmikuussa sivustolla julkaistaan kolme runovideota kotimaisilta tekijöiltä. Leena Sainion tekstin pohjalta syntynyt runovideo The Catafalque rakentuu improvisaatioduo Before Presentin musiikista ja kauhuromanttisesta, surrealistisestakin kuvastosta. Kuvataiteilijana ja performanssitaiteilijana tunnetun Taina Valkosen Kaipaat kun mennyt oon käsittelee erään aikakauden päättymistä. Kaksikielisen videon on kuvannut Leena Lehti. Jukka Aulavuoren Ennen aaltoja taas luottaa mustan ja valkoisen, tekstin ja musiikin voimaan. Janne Aulavuoren musiikki yhdistyy videossa Jukan paikoin humoristiseenkin runouteen.

Australialaisen Garry McDougallin teosten joukosta voi bongata myös Finlaysonin tehdasta käsittelevän runon. MacDougallin matkustamisesta ammentavissa runoissa yhdistyvät kuva, teksti ja eri kielet. Anna Mari Räsäsen Akvarellirunoja-sarjassa taas vahva siveltimen jälki kohtaa tekstipohjaisen runouden.

Nokturnon helmikuun erässä on mukana teoksia kahdelta insinööritaustaiselta tekijältä. SS Prasadin essee yhdistää  matematiikkaa ja tietojenkäsittelytieteitä kirjallisuusanalyysiin. Esseen pohjana on Rampike-lehdessä julkaistu matemaattinen analyysi bpNicholin runosta Sixteen Lilypads. SS Prasadin nanorunoja on julkaistu Nokturnossa jo aiemmin.

Toinen insinööritaustainen taiteilija helmikuun erässä on Tanskassa asuva Saurabh Datta. Hänen koneita, koodausta ja runoutta yhdistävissä Ears After All ja Poetic Router -teoksissa runouden ja teknologian välinen suhde näyttäytyy uudesta näkökulmasta. Mitä tapahtuu kun kone kuuntelee runoutta? Minkälaista runoutta syntyy esineiden internetissä tai tavallisen kodin tietoverkoissa?

Kiitos kaikille runojaan ja teoksiaan Nokturnoon lähettäneille!

PS. Vielä on muuten aikaa osallistua Nihil Interitin uuden digitaalisen runoteoksen kilpailuun. 15.3 päättyvän kilpailun voittaja julkistetaan Runoutta! -hankkeen nettisivuilla (www.runoutta.fi) tämän kevään aikana.

PPS Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi.

Mainokset