Nokturno.fi täydentynyt uudella materiaalilla

Digitaalisen ja kokeellisen runouden sivusto Nokturno.fi julkaisee taas tauon jälkeen uutta runoutta. Vuoden 2016 ensimmäinen julkaisu pitää sisällään visuaalista ja videorunoutta sekä typografisin ja kielirunouden keinoin taiteilevaa runoutta.

Nokturnon uudelleenkäynnistäminen elokuussa tuotti sivustolle runsaasti runotarjouksia, joukossa oli erityisesti runovideoita. Neljän hengen toimitusryhmä päätoimittaja Virpi Vairisen johdolla valitsi julkaistavaksi runoja yhteensä kahdeksalta tekijältä.

Nyt valittujen teosten joukossa on mm. 30 runon valikoima aseemista runoutta Ilkka-Juhani Takalo-Eskolalta. Takalo-Eskola on kutsunut Adae-sarjaansa (1964-) käsialarunoudeksi. Sarja on aseemista kirjoitusta ajalta ennen kuin aseeminen-sanaa alettiin Suomessa käyttää. Valikoiman on kuratoinut yhteistyössä taiteilijan kanssa Heikki Saure.

Lokakuun julkaisussa verkkoon heittäytyy myös Heidi Halosen visuaalista ja käsitteellistä runoutta yhdistävä sarja Kasvio, jonka runot ovat pienoistutkielmia kasveista ja niiden osista sekä visuaalisina että kulttuurisina olentoina. Nokturnon kautta on mahdollisuus tutustua myös ukrainalaisen Volodymyr Bilykin visuaalisiin sekä fluxus-vaikutteisiin runoihin.

Lisäksi julkaistaan kansainvälisessäkin esityksessä ollutta videorunoutta Tuija ja Mikaela Välipakalta sekä Lahden Runomaratonilla palkittu runovideo Marko Laihiselta. Uutena nähdään myös videoteoksia mediataiteilija Maija Saksmanilta sekä elokuva- ja videotaiteen parissa työskentelevältä Seppo Renvallilta. Sivusto jatkaa myös ilmaiseksi ladattavien pdf-kokoelmien kirjastoa, lokakuusta alkaen Piia Susiluodon Liljalla varpusen vatsa (Kolera, 2015) löytyy nyt myös Nokturnosta.

Samanaikaisesti on siirretty lisää aiemmin Nokturno.org- sivustolla julkaistua materiaalia uudelle sivustolle. Verkonkävijoiden saatavilla on jo useita kansainvälisesti tunnettuja digitaalisen runouden teoksia ja iso joukko kotimaisten tekijöiden sekä digitaalista että kokeellista runoutta edustavia teoksia.

Onko sinun tietokoneesi uumenissa digitaalista tai kokeellista runoutta? Uutta materiaalia julkaistaan seuraavaksi joulukuussa. Toimitus ottaa vastaan runoja ja ideoita osoitteessa toimitus@nokturno.fi. Sivustoa ylläpitää Runoyhdistys Nihil Interit ry.

Lisätietoja:
Virpi Vairinen, virpi.vairinen@gmail.com

http://www.nokturno.fi

Mainokset