Nihil Interit -runouspalkinnot Pauliina Haasjoelle ja Leevi Lehdolle

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n järjestyksessään neljännet runouspalkinnot jaettiin Turun kansainvälisillä kirjamessuilla tänään. Palkinnot myönnettiin runoilija Pauliina Haasjoelle teoksesta Planeetta (Otava 2016) ja kirjailija, kustantaja Leevi Lehdolle elämäntyöstä runouden parissa. 

leevi-ja-pauliinaVoittajat saivat runoilija, kirjansitoja Kaija Rantakarin tekemät palkintoesineet ja kunniakirjat. Palkintoraadin muodostivat vuonna 2016 kirjallisuudentutkija Anna Helle, runoilija Veera Antsalo, kirjallisuuskriitikko Miikka Laihinen, päätoimittaja Vesa Rantama (Tuli&Savu, raadin puheenjohtaja) ja runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko (Nihil Interit).

Silmät auki pienille ihmeille

Runoteospalkinnon reilun viidenkymmenen ehdokkaan joukosta palkintoraatia miellytti eniten Pauliina Haasjoen kahdeksas runokokoelma Planeetta. Merkittävien runoilijoiden tuotannossa erotetaan usein kypsä kausi, jolloin tekijä tuntuu saavuttavan omimman ilmaisumuotonsa. Planeetassa kypsyydeltä maistuu tyylin hallinta ja pelkistäminen sekä teoskokonaisuuden täydellisesti sulkeutuva ympyrä tai pallo, mutta nämä aikuisen opetellut eleet eivät peitä teoksen levottomana sykkivää sydäntä ja ilkikurista piittaamattomuutta muodollisista konventioista.

Planeetan runoissa avaruudessa kelluva kotimme nähdään kuin ensimmäistä kertaa astronautin suuresta panoraamasta pienimpään mullassa möyrivään hajottajaeliöön. Haasjoen kieli on toteavan aforistista, usein luetteloivaa, aina kaunista ja ajateltua.

Haasjoen tähänastisista runokokoelmista paras saa lukijan avaamaan silmänsä lukuisille pienille ihmeille ympärillään, ja sille suurellekin: että yhä vielä pyörimme tällä pallolla katselemassa, kuuntelemassa ja lukemassa runoja.

Elämäntyönä runous

Leevi Lehto on runouden moniottelija, joka kuuden runokokoelman lisäksi on julkaissut romaaneja, suomennoksia, äänirunoteoksia, digitaalisia runoteoksia ja esseitä. Lehto on toiminut Runoyhdistys Nihil Interit ry:n julkaiseman Tuli&Savu-lehden päätoimittajana vuosina 2002–2003 ja yhdistyksen puheenjohtajana 2003–2006. Hän perusti yhdistykselle poEsia-kirjasarjan, josta myöhemmin kehittyi Osuuskunta Poesia.

Lehdon vuonna 2007 perustama kustantamo ntamo on uraauurtava, se on muokannut kustantamisen käytäntöjä ja antanut julkaisumahdollisuuden monelle omaääniselle runoilijalle. Vajaassa kymmenessä vuodessa ntamo on julkaissut nelisensataa teosta, joista valtaosa runoutta.

Lehdon merkitys 2000-luvun runouden edistäjänä on omassa luokassaan. Kokonainen sukupolvi nuoria tekijöitä on saanut vaikutteita Lehdon toiminnasta ja kirjoituksista. Kokeellisen runouden esiintulo viime vuosikymmenen puolessavälissä ei olisi ollut mahdollista ilman hänen voimakasta esimerkkiään ja vaikutustaan.

Viime vuonna Nihil Interit -runouspalkinnot jaettiin runoilija Kristian Blombergille kirjasta Valokaaria (Poesia 2015) ja Basam Booksille, vuonna 2014 runoilija Tuija Välipakalle kirjasta Take away (Paasilinna 2014) ja runoilija, toimittaja Karri Kokolle, kunniamaininta: Helsingin kaupunginkirjaston taiteilijakirjakokoelman luojalle Emmi Martinille. Vuonna 2013 palkinnot saivat Anja Erämaja kirjasta Töölönlahti (WSOY 2013) ja Helsinki Poetry Connection.

Lisätietoja:

palkintoraadin puheenjohtaja Vesa Rantama, puh. 050 368 0072, vesa.rantama@gmail.com
puheenjohtaja Tommi Parkko, Nihil Interit ry, puh. 050 560 7740, parkko@kaapeli.fi
palkintoraadin sihteeri, tiedottaja Tuula Sipilä, 050 553 7102, tiedotusnihil@gmail.com

http://www.nihilinterit.fi
http://www.facebook.com/nihilinterit

Runoyhdistys Nihil Interit ry on vuonna 1993 perustettu runon kirjoittajien ja lukijoiden yhteisö, joka edistää suomalaisen runouden kirjoittamista, lukemista ja esittämistä sekä runouskeskustelua. Yhdistys julkaisee runouslehti Tuli&Savua, ylläpitää digitaalisen runouden sivusto Nokturnoa ja järjestää erilaisia runotilaisuuksia, kuten Tuli&Savu-runoklubeja. Yhdistys jakaa vuosittain Nihil Interit -runouspalkinnot parhaalle runoteokselle ja runousteolle.

 

 

Mainokset