Kaksikymppinen runouslehti Tuli&Savu uudistui

Runouslehti Tuli&Savu on uudistanut formaattiaan. Uusin, tammikuussa ilmestynyt numero on totuttua matalampi ja tuhdimpi, kooltaan mukavasti käteen ja hyllyyn sopiva. Lehden uuden asun ovat suunnitelleet Aalto-yliopiston graafisen suunnittelun opiskelijat Elina Johanna Ahonen ja Anna Neva.

Tuli&Savun uudesta formaatista järjestettiin kilpailu osana Aalto-yliopiston graafisen suunnittelun kurssia, jonka ohjaajana toimi lehtori Arja Karhumaa. Lopullisessa valinnassa painottui omaleimaisuus ja kompakti, lukijaystävällinen muoto, joka sopii erityisesti runojen taittoon. Muoto on harkittu ja lehti erottuu suhteiltaan selvästi aiemmasta formaatista.

Rytmistä elävään kuvaan ja juhlajulkaisuun

Kahdenkymmenen vuoden aikana Tuli&Savu on kulkenut runouden buumista toiseen. Lehti on havainnoinut kotimaisen ja kansainvälisen runouden tuulia ja aktiivisesti ajanut runoutta ja runouskeskustelua uusiin suuntiin.

Tuoreessa lehdessä 1/2015 käsitellään mm. mitan saloja ja toiston merkitystä, tutustutaan kuluneen runovuoden kotimaiseen satoon sekä merkkimiesten varjoon jääneeseen jenkkirunouteen. Seuraava lehti, teemanaan Elävä kuva, keskittyy luotaamaan runouden ja elokuvan suhdetta sekä kuvallisuuden kysymyksiä.

Loppuvuonna ilmestyvä Tuli&Savun juhlajulkaisu dokumentoi 20 vuoden aikana kotimaisessa runoudessa tapahtunutta kehitystä. Lehteen kootaan artikkeleita, jotka toisaalta tarkastelevat runouskentän kehitystä ja toisaalta reflektoivat runouskentän nykyisiä ja tulevia haasteita, tarpeita ja mahdollisuuksia.

Uudistuva kaksikymppinen

Vuodesta 1994 ilmestynyt Tuli&Savu on neljästi vuodessa ilmestyvä uuden runouden lehti, joka syväluotaa, keskustelee ja vaikuttaa. Lehti julkaisee kotimaisen uuden runouden parhaimmistoa ja esitlee mielenkiintoisia käännösrunoilijoita. Lisäksi lehdessä julkaistaan runokritiikkejä, esseitä ja artikkeleita. Vuodesta 2003 lehteä on tehty yhdessä Aalto-yliopiston Graafisen suunnittelun koulutusohjelman kanssa.

Lehden julkaisija on Runoyhdistys Nihil Interit ry. Toimituksen muodostavat Jouni Teittinen (vastaava päätoimittaja), Tiina Lehikoinen (päätoimittaja) Vesa Rantama ja Anna Tomi.

Lisätietoja:
Tuli&Savu, vastaava päätoimittaja Jouni Teittinen, jiteit@utu.fi, 050 344 0162.
Lehden tilaukset: www.tulijasavu.net

Mainokset