Runouspalkinnot Anja Erämajalle ja Helsinki Poetry Connectionille

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n ensimmäiset runouspalkinnot on myönnetty runoilija Anja Erämajalle ja runokollektiivi Helsinki Poetry Connectionille. Palkinnot luovutettiin perjantaina 4.10. Turun Kirjamessuilla.

Runous on yksi tämän hetken elinvoimaisimmista taiteenlajeista. Uuden palkinnon myötä tänä vuonna 20-vuotisjuhlaansa viettävä runoyhdistys haluaa antaa tunnustusta sekä korkeatasoiselle runoteokselle että mielenkiintoiselle runousteolle. Voittajille luovutettiin runoilija, kustantaja ja kirjanpainaja JK Ihalaisen tekemät palkinnot.

Palkintoraadissa olivat kirjallisuudentutkija Anna Hollsten (raadin puheenjohtaja), kriitikko, päätoimittaja Aleksis Salusjärvi, suomentaja, Tuli&Savu-lehden vastaava päätoimittaja Pauli Tapio ja runoilija, tietokirjailija Tommi Parkko.

Lukija juoksee runon tahdissa

Nihil Interitin teospalkinnon voittaja on Anja Erämajan Töölönlahti (WSOY 2013).

– Intervallijuoksu Töölönlahden ympäri ja vuodenaikojen kierto syksystä kevääseen muodostavat runoelman kehykset. Rytmillä ja melodisuudella onkin keskeinen asema Erämajan ilmaisussa. Teos on tietoinen kirjallisesta perinteestä, mutta ei jumiudu siihen vaan tempaa lukijan mukaansa omilla keinoillaan. Rytmi iskee lukijaan kuin lenkkitossu märkään asfalttiin, luonnehtii voittanutta teosta raadin puheenjohtaja Anna Hollsten.

Raadin perusteluissa mainitaan myös, että puhuva subjekti on poikkeuksellisen fyysinen ja lukija juoksee, hengästyy ja hengähtää runon määräämässä tahdissa. Samalla teoksen visuaalinen ilme saa ikonisia ulottuvuuksia ja rakentaa merkitystä.

– Töölönlahdesta on helppo pitää. Siinä on runsain mitoin aseistariisuvaa, lämminhenkistä huumoria, ja se avautuu monenlaisille lukutavoille, Hollsten toteaa.

Runous on kohtaamisia

Runoustekopalkinnon voittanut Helsinki Poetry Connection on pitkäjänteisellä ja säännöllisellä toiminnallaan levittänyt runoklubitoimintaa Helsingistä muualle Suomeen. HPC:n synnyttämä runouden esiintyvä luonne näkyy painetun runouden lisäksi muissa taiteissa. Lavarunous on sulattanut sisäänsä niin musiikkia kuin esiintyvää taidetta performanssista teatteriin. Tapahtumien myötä runous on löytänyt suullisen perinteensä uudella tavalla.

– HPC:n myötä eletään sitä ihmettä, että useissa esiintyvissä taiteissa juuri runoutta pidetään 2010-luvun yhteisenä nimittäjänä, kertoo Aleksis Salusjärvi raadin päätöksestä.

– Helsinki Poetry Connection on lisäksi murtanut muurit sekä maantieteellisten ryhmittymien että sukupolvien väliltä. Kulttuurisesti painavinta antia HPC:n toiminnassa ovat kuitenkin kansainväliset kontaktit, joiden myötä Suomessa on esiintynyt useita nimekkäitä ulkomaisia sanataiteilijoita. Monet heistä pitävät Helsinkiä Pohjoismaiden esiintyvän sanataiteen kuumana pisteenä, Salusjärvi jatkaa.

Raadin mielestä runoudelle on Helsinki Poetry Connectionin myötä syntynyt kohtaamisen luonne. Se on räiskyvää, hauskaa, ulospäin suuntautunutta ja keinovalikoimaltaan ehtymätöntä.

Lisätietoja:
Palkintoraadin puheenjohtaja Anna Hollsten, puh.050 305 0507
anna.hollsten@helsinki.fi

Palkintoraadin sihteeri, tiedottaja Tuula Sipilä
Nihil Interit ry, tiedotusnihil@gmail.com

Nihil Interit ry, puheenjohtaja Sirpa Kyyrönen-Kallio, puh. 046 846 4591
sirpa.kyyronen@gmail.com

http://www.nihilinterit.fi
http://www.facebook.com/nihilinterit

Runoyhdistys Nihil Interit ry on vuonna 1993 perustettu runon kirjoittajien ja lukijoiden yhteisö. Sen tehtävänä on edistää suomalaisen runouden kirjoittamista, lukemista ja esittämistä sekä runoudesta keskustelemista. Yhdistys julkaisee runouslehti Tuli&Savua, ylläpitää digitaalisen runouden sivusto Nokturnoa ja järjestää erilaisia runotilaisuuksia, joissa runon esittämisen keinoja uudistetaan ja poetiikoista keskustellaan. Näitä ovat mm. Helsingin Poetiikkakonferenssi ja Tuli&Savu-runoklubit. Nihil Interit viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan.